E aproape gata renovarea la Posta Mare din Timisoara. Palatul simbol al orasului se intoarce la frumusetea de altadata. Ultimele imagini filmate de la inaltime. Video

TIMISOARA. Posta Mare, cladire simbol a Timisoarei, cu o suprafata de aproape 4.500 de metri patrati, a revenit aproape in totalitate la farmecul de odinioara. Lucrarile au avansat intr-un ritm bun, fiind in prezent complet dezvaluite aproape toate fatadele palatului.

CITESTE SI: Noul Terminal Schengen de Plecari Externe care poate opera simultan 8 avioane, are 18 ghisee de check-in si capacitate de procesare de 800 de pasageri pe ora. Cea mai moderna aerogara din Romania, inaugurata la Aeroportul Timisoara. Video 

Santierul pentru reabilitarea cladirii a pornit la sfarsitul lunii iulie 2022 si a fost o adevarata provocare pentru constructori. Acestia au inceput interventiile la acoperisurile distruse, unde munca a fost titanica, intrucat data fiind marimea palatului, existau foarte multe inchideri, accesorii metalice, fiind vorba despre acoperisuri mixte, din tigla si titan, care au fost toate captusite pentru a proteja perfect imobilul de ploi si ninsori. Pe masura ce acestea se finalizau, se trecea la fatadele din dreptul lor, unde constructorii au lucrat latura cu latura.
Pe rand, s-au dezvaluit cele dinspre Casa Casatoriilor si Banca Nationala, pentru ca apoi muncitorii sa se concentreze pe fatada dinspre strada Eminescu.

In acest moment, a mai ramas de reabilitat peretele care strajuieste Bulevardul Revolutiei din 1989.

Ultimele imagini de pe santier, filmate de la inaltime cu drona, ne-au fost trimise de un cititor fidel opiniatimisoarei.ro, caruia ii multumim.

Licitatia pentru renovarea Palatului Postelor din Timisoara a fost lansata in primavara lui 2022, iar costurile au ajuns la peste 9 milioane de lei, bani din fondurile proprii ale Postei Romane.

Lucrarile sunt realizate de firma Constructim, intr-o asociere. Aceasta are o experienta indelungata in reabilitarea de cladiri monument istoric, avand in portofoliu cateva dintre cele mai frumoase din Timisoara.

***

Palatul Postelor si Telecomunicatiilor din Timisoara a fost finalizat in 1913, fiind construit pe 4.426 metri patrati, o mare parte din suprafata fiind ocupata de cele doua curti interioare. Are subsol, parter si parti cu doua si respectiv trei etaje, in care se afla 297 de incaperi.

Fatada dinspre Bulevardul Revolutiei are 36,77 metri lungime, partea din spate de pe strada Traian Grozavescu are 37,6 metri, partea dinspre est de pe strada Mihai Eminescu are 112 metri si cea dinspre vest, de pe strada Cicio Pop, are 98,7 metri. In interiorul palatului se afla o sala de evenimente cu o capacitate de 150 de locuri, de o frumusete rara, care insa, din cauza vechimii, este destul de deteriorata.

In 1923 a fost creata Scoala Superioara de Posta si Telecomunicatii Timisoara dupa modelul celei de la Paris, fiind singura din Romania, si a functionat pana in 1940. Din 1941, au functionat aici Facultatea de Constructii din Timisoara si Facultatea de Geografie din Cluj, care în timpul razboiului a fost nevoita sa se mute la Timisoara, deoarece la Cluj Napoca autoritatile maghiare au redeschis Universitatea Franz Iosef cu predare în limba maghiara. Prin 1950, aici functionau cresa si gradinita Postei.

Dupa anul 1948 a avut mai multe denumiri: scoala Medie Tehnica de Exploatare Posta si Telecomunicatii Timisoara, apoi s-a numit scoala Tehnica de Radio si Radioficare, ulterior Liceul Electrotehnic numarul 3 si Liceul Industrial numarul 3, scrie merg.in/Timisoara.

Pana in 2013 aici a functionat Grupul Scolar de Posta si Telecomunicatii Timisoara.

FOTO: Arhiva

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Titlul ala cu ” frumusetea de altadata” parca e scris cu rindeau. Sar aschiile din artecolele astora.