Noutati :

Dupta Pavel – prim vicepresedintele PDL Timisoara: Lipsa investitiilor arunca Romania in groapa recesiuni tehnice

15 august, 2014 - 12:22 PM
Autor: Anonim      
Categorie: POLITIC
1

Dupta Pavel, prim vicepresedintele PDL Timisoara considera ca România a revenit în groapa recesiunii tehnice după ce economia a înregistrat două trimestre consecutive de contracţie (T2 minus 1%, T1 minus 0,2%), iar evoluţia  PIB-ului a luat “prin surprindere” Guvernul, in timp ce mediul de afaceri trage semnalul de alarma, de cateva luni, anuntand ca starea economiei este tot mai subreda. Astfel, sustine Dupta, economia românească a reintrat în recesiune, având două trimestre consecutive de scădere.

Se vorbeste la anumite canale de televiziune ca Europa a intrat in recesiune, dar daca ne uitam pe tabelul Eurostat vom observa ca doar trei tari din UE se afla in recesiune: Romania, Italia (-0,1% si -0,2%) si Cipru (-0,6% si -0,3%) iar tot Romania are cea mai mare scadere a PIB-ului dintre toate tarile Uniunii Europene. Taxele noi (taxa suplimentara la carburanti şi taxa pe stâlp), lipsa măsurilor reale de încurajare a cererii, dar mai ales lipsa investiţi­ilor, atât ale statului, cât şi ale sectorului privat, au inceput sa stranguleze economia, iar ritmul anual de crestere economica a franat brusc”, a declarat Pavel Dupta, pentru www.opiniatimisoarei.ro.

Democrat liberalul Dupta crede ca unii politicinei s-au pripit atunci cand în primul trimestru, caracterizau avântul economiei ca „o surpriză plăcută“. Politcienii exaltati de atunci acum spun că PIB-ul a avut o „încetinire peste aşteptări“,iar “performanţa economică s-a deteriorat foarte tare“, pregatindu-se sa revizuiasca in scadere prognozele privind dinamica economica. Acest lucru va afecta şi mai mult investiţiile, care oricum erau foarte firave. Investitiile straine directe au ajuns la 1,19 miliarde euro dupa primul semestru, in scadere cu 10,3% fata de aceeasi perioada din 2013, Romania atragand in luna iunie investitii de 101 milioane euro, al doilea cel mai mic nivel din acest an, dupa februarie, cand s-au plasat la 36 milioane euro.

Potrivit lui Dupta solutia pentru redresare se gaseste in masuri economice de dreapta. “Există un set clar de măsuri pe termen scurt, mediu şi lung care vor trebui să-şi găsească locul într-o viitoare Strategie Naţională de Dezvoltare Socio-Economică Durabilă, dar trebuie mai intai intelese de guvern si apoi aplicate, chiar daca sunt masuri economice “care nu aduc voturi”, dar in schimb reprezinta o terapie care duce la insanatosirea mediului economic. Solutia nu este cresterea taxelor si impozitelor (la vedere sau mascate) pentru pomeni electorale si masuri populiste de stanga.  Mediul economic privat este un administrator mai bun decat statul, fiind coloana vertebrala a economiei, producand valoare adaugata, plateste impozite, creeaza locuri de munca. Pentru asta este nevoie de predictibilitate legislativa si fiscala, care sa permita managerilor sa-si gandesca un business plan pe termen mediu si lung iar apoi, la nivel macroeconomic, o bugetare cat mai apropiata de realitate si coerenta”, a conchis Dupta.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Bravo Ernest! O analiza reala si dreapta!