Noutati :

Dupa ultima greva a unora dintre angajatii Filarmonicii din Timisoara, directorul Ioan Garboni reactioneaza dur: Nu voi incuraja chiulul. Sindicalistii sunt cei care s-au retras din negocierile pentru Contractul Colectiv de Munca

2 octombrie, 2018 - 08:42 AM
Autor: Redactie      
Categorie: SOCIAL
1

TIMISOARA. Au invocat refuzul conducerii de a semna Contractul Colectiv de Munca si au declansat o greva de avertisment de o ora vineri la Filarmonica Banatul din Timisoara in timpul unui concert. Sindicalistii protestatari ameninta cu greva generala daca pana in 5 octombrie nu se iscaleste contractul.

CITESTE SI: Fostul director al Operei din Viena, Ioan Holender, despre scandalul de la Filarmonica din Timisoara: Artistii isi taie singuri craca de sub picioare. Daca umbla prea mult cu banderolele astea albe, devin penibili

Conflictul intre o parte din angajati si conducerea Filarmonicii de Stat Banatul din Timisoara este vechi de mai bine de un an, de cand muzicienii urca pe scena cu banderola alba pe brat sustinand ca sunt impotriva atitudinii directorului Ioan Garboni despre care sustin ca le-ar fi vorbit jignitor si le-ar fi incalcat unele drepturi.

Sindicalistii au sustinut ca semnarea Contractului Colectiv de Munca va reglementa relatiile dintre angajator si salariati.

Intr-o ultima incercare de a stinge conflictul, in data de 26 septembrie a.c., conducerea FAIR-MediaSind a avut o intalnire cu primarul municipiului Timisoara, Nicolae Robu. Acesta s-a aratat ingrijorat de situatia conflictuala la care s-a ajuns si a transmis conducerii Filarmonicii sa solutioneze urgent problema. Din pacate, factorii de decizie din Filarmonica nu au facut nimic pentru rezolvarea conflictului, ignorand si solicitarea primarului. In aceste conditii, angajatii au declansat actiunea grevista„, transmiteau sindicalistii.

Directorul Filarmonicii Banatul din Timisoara, Ioan Garboni, a transmis presei o reactie sustinand ca lucrurile stau cu totul altfel.

„Greva declanşată de o parte a angajaţilor Filarmonicii (62 persoane) din totalul de 191 de salariaţi, este “ zice-se”, pentru lipsa Contractului Colectiv de Muncă, document vital pentru reglementarea raporturilor de muncă dintre angajator și angajați.

Dar NU conducerea Filarmonicii Banatul a întrerupt negocierile, ci chiar sindicatul. Iată un exemplu mai jos, un extras din şedinţa de negociere a CCM din data de 20.09.2017. Deci de un an de zile, sindicatul s-a retras UNILATERAL din negocieri, dând vina pe conducerea Filarmonicii, că nu pune la dispozitie diferite contracte.


Iata lista cu unele contracte  “VITALE” dorite de  sindicat, pentru a negocia  CCM-ul.

Toate contractele de mai jos, fiind cerute prin avocatul sindicatului.


Ce relevanţă are contractul de management al directorului general, (contract al părţilor, care este confidenţial ) pentru negocierea sindicatelor a CCM ?!

Ce relevanţă au contractele de turneu ale filarmonicii (contracte ale părţilor, care la fel sunt confidenţiale) pentru negocierea CCM? Menţionăm că toate aceste contracte au fost verificate de către Curtea De Conturi, Corpul de Control al Primarului şi Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiş, aceste contracte fiind declarate ABSOLUT legale. Acest sindicat, se crede un fel de SUPRA CONTROL, care vrea să verifice tot (din ultimii 3 ani), de la facturi de încălzire, electricitate, salarii (care sunt confidenţiale), contracte licitate pe SEAP, contracte intre parteneri privati şi alte informaţii care NU intra în atribuţiile sindicale, nicăieri în lume!

Legea nr. 467/2006 privind cadrul general de informare şi consultare a angajaţilor:(4) Informaţiile pe care angajatorul sau organizaţia patronală le va pune la dispoziţia delegaţilor sindicali ori a reprezentanţilor angajaţilor, după caz, vor cuprinde date referitoare la: a) situaţia economico-financiară la zi;

  1. b) situaţia ocupării forţei de muncă, ” Doar atat. NIMIC mai mult  !

Bineînţeles, ca sindicatul ne-a reclamat la Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiş, care le-a răspuns că NU au dreptate. Apoi sindicatul ne-a dat în judecată, cerând toate contractele în copie tipărită, pentru a le folosi în… “negocierea” CCM-ului.

Dar, iată că prin Sentinţa civilă 1315/05.10.2017 a Tribunalului Timiş şi prin Decizia definitivă a Curţii de Apel Timiş nr. 43/23.01.2018, Sindicatul nu are drept la aceste contracte şi-i este respinsă acţiunea in instanţă !!  Ca atare, sindicatul s-a retras din negocierea CCM-ului, incercând să  obtină  prin grevă  ceea ce legal le-a fost refuzat.

Dar, haideti sa vedem si aportul pe scena, in concerte, ale unor lideri de sindicat:

Daca va uitati pe acest tabel o sa vedeti ca acesti  reprezentanti ai democratiei sindicale, la aproape jumatate din concertele  Filarmonicii Banatul , doar (in perioada 1 Ianuarie -1 iulie 2018) NU au fost prezenti pe scena la concerte .

Asta in ideea ca ei au salarii nete (in mana) intre 800 si 1000 euro pe luna.

CONCLUZII :  pentru corecta informare a opiniei publice timisorene si a publicului Filarmonicii Banatul, trebuie sa va spun ca de cand s-a introdus CONDICA de PREZENTA obligatorie,  liderii de sindicat au facut in cei doi ani de zile tot ce  a fost posibil ca sa denigreze conducerea institutiei .  Dar, din 17 reclamatii la  Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiş, toate au fost rezolvate in favoarea filarmonicii si nu a sindicalistilor.   Iata ce spune Corpul de Contrul al Primarului:

Acelasi Corp de Control raspunde si   sesizarilor, chiar ANONIME depuse la alte entitati de control si indrumare :

Filarmonica Banatul Timisoara, este deschisă oricărei iniţiative de continuare a discuţiilor privind CCM, dar niciodată eu personal, nu voi încuraja chiulul şi nu voi semna prezenţa unor oameni care nu sunt la repetiţii. Ar fi pontaj fictiv şi fals în acte publice. Ori, fraţilor singura persoană care răspunde cu libertatea sa şi patrimonial (cu averea) este managerul instituţiei şi NU sindicatul. Eu sunt pus să gestionez banul public, al timişoreanului şi NU sunt pus să stau drept în faţa a doar un sfert din angajaţii sindicalişti. Mai ales că au început să vină cereri de renunţare la grevă ! Păcat de minunatul public timişorean, care nu merită nici banderole şi nici şedinţe sindicale pe scenă.  Despre denigrarile la adresa mea, inregistrarile (ilegale conf. Legii) si alte acuzatii la persoana mea, nici nu merita sa la aduc in discutie, mai ales ca de 12 ani de cand conduc filarmonica am 9 evaluari anuale  de activitate de nota 10, iar in 2017 am fost numit managerul anului   de revista Uniunii Compozitorilor din Romania.

Iar, despre proiectele si sponsorizarile aduse Filarmonicii nu mai vreau sa vorbesc.

Doar asta vara, am adus 12000 de euro (de la prieteni ), bani  necesari cazarilor pentru 2 orchestre nationale din Germania si Austria.

Cu pretuire,
al dumneavoastra
Ioan Coriolan Garboni
Director General Filarmonica Banatul”, a transmis directorul Filarmonicii Banatul.

 

 

 Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Asa baietii cu banderola nu pe mana daca,se poate pe cap ,va rog frumos.Caci bani de poarta vienei/becs se gasesc macar sa traim si noi ca la becs?😢😡👍