Dupa lucrarile de consolidare, turnul din Pisa isi reduce constant gradul de inclinare

Turnul din Pisa continua sa isi reduca gradul de inclinare, dupa ce au fost efectuate mai multe interventii de consolidare, monumentul recuperand 2,5 centimetri in ultimii ani.

Potrivit unui raport anual publicat de grupul de control si monitorizare a celebrei structuri inclinate din Italia, turnul a recuperat, intre 2001 si 2013, aproximativ 2,5 centimetri din gradul de inclinare.

Cel mai mare progres s-a inregistrat in cursul unei perioade de reabilitare care a durat 11 ani, inceputa in 1992, timp in care gradul de inclinare s-a modificat de la 4,5 metri la 4,1.

Prima interventie de reabilitare, condusa de profesorul Michele Jamiolkowski, a constat in incercuirea primului etaj cu cabluri de otel, aceasta fiind o structura de consolidare temporara. Au urmat mai multe interventii, de data aceasta sub pamant.

In ianuarie 1999 a fost realizata interventia finala de stabilizare a monumentului. Pamantul de sub turn a fost extras si eliminat, fortand turnul sa isi reduca din inclinare.

In cele din urma, reducerea cu 2,5 centimetri a gradului de inclinare a turnului, din ultimul deceniu, reprezinta o victorie pentru comunitatea din Pisa.

Potrivit expertilor, monumentul poate fi considerat „in siguranta” pentru urmatoarele doua-trei secole.

Constructia Turnului din Pisa a inceput in 1173. Turnul a fost proiectat sa stea vertical, insa, din cauza calitatii proaste a solului, fundatia a inceput sa se scufunde chiar in timpul constructiei, provocand inclinarea turnului spre sud.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.