Dupa cutremur, tsunami si radiatii, Japonia se confrunta cu gerul. Regiunile devastate, lovite de ninsori

Operatiunile de salvare a sinistratilor sunt ingreunate de temperaturile scazute si de ninsorile abatute asupra nord-estului Japoniei. Meteorologii atentioneaza ca maine se va raci si mai tare.

Temperaturile au scazut pana la zero grade in departamentele Iwate, Miyagi si Fukushima, cele mai afectate de valul seismic provocat de cutremurul cu magnitudinea 9 produs vineri.

Ele ar putea sa scada chiar pana la minus 5 grade joi, potrivit serviciilor de meteorologie.

Aceste conditii complica activitatea celor aproximativ 80.000 de militari, politisti si salvatori japonezi, care sunt sprijiniti de numeroase echipe de specialisti straini.

Ele fac de asemenea mai dificile conditiile de viata ale celor aproximativ 500.000 de persoane care au fost evacuate pentru ca si-au pierdut locuintele sau pentru ca locuiau pe o raza de 20 de kilometri in jurul centralei nucleare Fukushima, avariata de cutremur si tsunami.

Aceste persoane s-au confruntat deja cu lipsa de apa potabila, alimente si carburant, precum si cu pene de electricitate si defectiuni ale sistemelor de telefonie.

In orasul portuar Kesennuma, un locuitor, Hideo Chiba, a declarat ca zapada si frigul nu il vor impiedica sa caute printre daramaturile din jurul casei sale. „Slava Domnului, sunt in viata. Familia mea este in stare buna de asemenea. Apreciez ca am ceva de facut”, a declarat el.

Fukushima moare. Ultimele ore ale centralei nucleare

Centrala nucleara de la Fukushima, care tine in suspans o lume intreaga, pare a-si „trai” ultimele ore de viata. Autoritatile, expertii, guvernele si chiar Japonia insasi – cu totii spun ca situatia este „apocaliptica”. Acest cosmar nu pare ca se va opri.

Explozii, topirea partiala a miezului, incendii, eliberare de particule radioactive in atmosfera. Acesta este peisajul ultimelor zile la Fukushima.

Cele 6 reactoare care formeaza centrala japoneza au probleme grave si situatia tinde spre o catastrofa. Ceea ce multi au incercat sa limiteze, incepe sa scape de sub control. Situatia reactoarelor este una de cosmar.

Centrala de la Fukushima nu va mai rezista mult timp, dar sfarsitul ei poate dezlantui teroarea nucleara in Japonia, scrie El Mundo.

Primul reactor a explodat dupa ce nu s-a reusit racirea sa. Al doilea este si mai afectat de evenimentele produse pentru ca a luat foc, a si explodat, iar peretii au fost distrusi pentru a putea fi racit cu apa din ocean. In acest moment nu exista niciun sistem de racire in functiune.

Reactoarele 5 si 6, de asemenea, se confrunta cu probleme de racire, iar temperatura din interior a crescut considerabil.

Cele mai periculoase sunt acum reactoarele 3 si 4. Primul dintre ele, afectat de o explozie, luni, are probleme serioase de racire. Nucleul s-a topit partial si sistemul de retentie este grav avariat. De aici au fost eliminate in atmosfera particule radioactive.

La randul sau, reactorul 4, care este in stare „critica”, ieri au fost doua incendii, iar compartimentul in care era stocat combustibilul de racire este acum gol.

Luand in considerare toata aceasta situatie, guvernul de la Tokyo a ordonat companiei sa injecteze apa in miezul nuclear „cat mai curand posibil pentru a evita un dezastru major.”

Flacarile din reactorul 4 au fost repede eliminate dar o explozie puternica a provocat doua gauri de 8 metri patrati in pe peretele exterior al cladirii acestuia.
Pe scurt, se estimeaza ca 70% din miezul nuclear a fost deteriorat, dintre care 33% din pagube sunt in reactorul 2.

Masurile luate de Guvern pana in prezent au inclus evacuarea cetatenilor pe o raza de 20 kilometri si stabilirea unei zone de interzicere a zborurilor pe o raza de 30 kilometri. In plus, locuitorii din regiunea Fukushima au fost sfatuiti sa stea in casa si sa nu iasa pe strada.

Deficitul de energie de dupa cutremur a fortat autoritatile sa intrerupa consumul de curent in anumite momente ale zilei.

Agentia japoneza de securitate nucleara nu are un sistem de masurare care sa functioneze la capacitate completa, pentru ca multe dintre punctele sale nu au curent electric si nu transmit date.

Criza nucleara a fost adancita prin dezinformare

Japonia a fost acuzata de nenumarati specialisti si in mod vehement de Franta ca ar ascunde realitatea. Informatiile prezentate nu oglindeau deloc situatia din teren, iar oficialii niponi se pare ca au „coafat” stirile astfel incat sa para ca detin controlul situatiei.

In cele din urma premierul a iesit public si a declarat ca tara sa nu este in stare sa faca fata acestei crize, iar in acest moment Japonia este pregatita sa ceara cooperarea armatei americane pentru a preveni o catastrofa nucleara.

Opt nave militare americane, intre care portavionul USS Ronald Reagan si escorta sa, participa deja la operatiuni de salvare in nord-estul Japoniei.

Pe de alta parte, particulele de radiatii eliberate in atmosfera dupa exploziile repetate de la reactoarele centralui Fukushima, au fost considerate nepericuloase de catre autoritatile japoneze. Cu toate acestea, Autoritatea de aviatie mondiala a dat un aviz catre toate companiile care au zboruri in zona sa ia in considerare nivelul de radiatii crescut.

Pana acum doar o companie mare a redirectionat toate zborurile de pe aeroportul din Tokyo, restul inca opereaza acolo.

Ipoteza socanta. Reactoarele de la Fukushima aveau probleme inca din faza de proiect

In urma cu 35 de ani, Dale G. Bridenbaugh si doi din colegii sai de la General Electric au demisionat din functiile pe care le ocupau, din cauza problemelor la designul reactorului Mark 1, probleme care puteau duce foarte usor la o catastrofa.

Intrebarile au persistat ani intregi, pana la accidentul recent de la Fukushima, Japonia. Cinci din sase reactoare de la Fukushima sunt Mark 1.

Situatia de la Fukushima este atat de incerta incat ar putea trece zile, poate chiar saptamani pana ca lumea sa afle ce s-a intamplat exact si cum a facut fata sistemul Mark 1 combinatiei de dezastre naturale.

Problemele la centrala nipona au aparut imediat dupa cutremurul si tsunamiul din Japonia care au afectat zone intinsedin nordul tarii.

De atunci, a avut loc cate o explozie la fiecare dintre reactoarele 1, 2, 3 si 4 ale centralei.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. ESTE CEL MAI RAU SI INFIORATOR LUCRU DIN CATE AM AUZIT SARACII OAMENI RAMASI FARA CASE