Opinia Timisoarei

Dupa cele sotron, vom avea trotuare albe sau bej, la Timisoara. Anuntul primarului Dominic Fritz pe santierul de pe bulevardul Cetatii. Foto

TIMISOARA. N-au apucat inca sa se obisnuiasca cu trotuarele in patratele sau ‘sotron’ amenajate in to centrul orasului, ca iata ca noua administratie vine cu o alta idee: trotuare albe sau bej. Totul din cauza incalzirii globale, spune Dominic Fritz. Aceste trotuare ar putea fi contruite pe bulevardul Cetatii, la finalul reabilitarii care a inceput in aceste zile si va dura aproximativ 2 ani si jumatate.

CITESTE SI: Cele 44 de autobuze electrice pentru Timisoara, intr-o noua etapa a licitatiei. Turcii de la Bozankaya, care ne-au adus primul tramvai, intre cei 5 competitori pentru contractul de 30 de milioane de euro

Primarul Dominic Fritz a declarat marti, chiar pe santierul de pe bulevardul Cetatii, ca aici trotuarele vor fi cu totul speciale.

Pe Cetatii o sa avem 10 statii noi de transport in comun. Vrem ca infrastructura pentru pietoni si biciclisti sa fie moderna. Am avut o discutie sa incercam aici sa avem un trotuar alb sau bej. Simtim ce inseamna incalzire globala si culoarea suprafetelor este importanta. Exista mai multe solutii tehnice. Daca avem asfalt colorat, e foarte scump, exista si alte variante si de aceea discutam cu firma care este varianta cea mai buna”, a dezvaluit primarul Dominic Fritz.

Edilul a vorbit despre unele modificari aduse proiectului de pe bulevardul Cetatii si cum va arata la finalizarea lucrarilor.

Avem aici un proiect mare de reabilitare de linii de tramvai, dar si de refacere a tramei stradale, avem si trotuare. Am refacut putin proiectul in sensul ca am largit trotuarele la minim 2 metri, piste de biciclete pe ambele sensuri, la 1,5 metri, si bineinteles doua benzi pe sens. O sa fie aici si o alee de arbori. E un proiect la care lucreaza firma PORR. Au un termen de executie de 30 de luni, deci cam in toamna 2023 speram sa finalizam aceste lucrari. Are o valoare de peste 70 milioane lei. Momentan este finantat din bani de la bugetul local, dar este eligibil pentru fonduri europene. Este pe lista de rezervă si in momentul in care se va deschide o linie de finantare, vom depune acest proiect”, a declarat Dominic Fritz.

Lucrarile vor inchide circulatia timp de trei luni.

Aceste lucrari nu vor fi fara deranj pentru locuitori. Incercam sa tinem cat mai mic deranjul. O sa inchidem circulatia timp de 3 luni si la fel tramvaiul nu va functiona, vom folosi autobuze”, a mai declarat Fritz.

***

Va reamintim, pe tronsonul din Bulevardul Cetatii ce se modernizeaza se vor schimba liniile de tramvai, se va reface carosabilul si se vor inlocui toate retelele de utilitati.

Trebuie refacuti 1,57 km de linie cale dubla de tramvai si reabilitati 25.800,94 mp de carosabil si 12.291,45 mp de trotuare.

De asemenea, vor fi construite piste de biciclete, se va extinde spatiul verde, portiunea dintre sinele de tramvai urmand a fi inierbata. In proiect este cuprinsa si modernizarea a 10 statii de tramvai.

Constructorii primesc 17.365.145 euro cu TVA, in vreme ce, pentru asistenta tehnica, dirigintele de santier primeste aproape 50.000 de euro, cu TVA.

Autoritatile au inceput executia lucrarilor cu bani din bugetul local, dar isi pun nadejdea in fonduri europene.

Exit mobile version