Dupa 24 de ani portile Castelului din Banloc au fost deschise pentru public! Concert special la 50 km de Timisoara! FOTO!

TIMISOARA. Melomanii au fost invitati sambata sa participe la un concert inedit intr-un loc incarcat de istorie: Castelul din comuna Banloc, aflat la 50 de kilometri de Timisoara.

Evenimentul a fost pus la cale de Mitropolia Banatului care este in prezent proprietarul conacului si Institutul Cultural Roman. Maestrul Nicolae Voiculet a cantat la nai, el fiind acompaniat de Ansamblul Flauto Dolce (Zoltan Majo, Maria Szabo, Noemi Miklos si Mihaela Maxim).

Prin acest concert s-a dorit promovarea monumentului istoric din comuna Banloc pentru introducerea edificiului in circuitul cultural.

Mitropolitul Banatului IPS Ioan Selejan a declarat pentru opiniatimisoarei.ro ca ”astfel de evenimente vor mai avea loc pe viitor in acest Castel din Banloc deoarece dorim sa facem o alternativa pentru tineri, ca sa aiba intre ce sa aleaga, sa aiba si o alta perspectiva culturala”.

Printre invitatii la eveniment s-au numarat, pe langa IPS Ioan Selejan, mitropolitul Banatului, si Titu Bojin, presedintele Consiliului Judetean Timis si Ioan Bala, directorul Penitenciarului Timisoara.

Castelul din Banloc a fost construit in anul 1793 de contele Lazar Karatsonyi. De-a lungul timpului a mai fost resedinta Reginei Elisabeta, sora Regelui Carol al II-lea al Romaniei, apoi aici a functionat un azi de batrani, un orfelinat, scoala, iar in anul 1991, dupa cutremurul care a avut loc in acel an, Castelul a ramas in proprietatea Primariei Banloc, fiind grav avariat. S-au facut cateva lucrari de consolidare, insa din cauza lipsei banilor aceste lucrari au fost oprite. De cativa ani, Primaria Banloc a dat in concesiune acest conac Mitropoliei Banatului.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
loading...

    Pareri

  1. Laudabila initiativa, nimic de zis si muzica foarte frumoasa!
    Pacat ca nu s-a facut o popularizare mai intensa in randul locuitorilor comunei pt. a fi mai multi spectatori.

    • Abia joi s-a stiut ca acest concert va avea loc si ora de incepere. Intr-un timp atat de scurt nu se putea „mobiliza” foarte multa lume. In plus, sala a fost arhiplina, nu cred ca ar mai fi avut loc multi participanti. Oricum, actiunea a fost laudabila si oportuna, iar interpretii au fost….superbi, mai ales maestrul Nicolae Voiculet care a transmis foarte multa emotie!!!