Noutati :

‘Duce, duce, ia-ti cataua si ti-o…!’ Indemnul cu care au intampinat banatenii statuia cadou ce avea sa devina un simbol al orasului Timisoara

23 aprilie, 2017 - 11:17 AM
Autor: Anonim      
Categorie: TIMISOARA MEA
2

TIMISOARA. Primita cu furie, azi simbol al orasului, strans legat de istoria sa si de multimea de evenimente ce au marcat centrul Timisoarei in aproape un veac.

CITESTE SI: Spectacol grandios la Timisoara! Aida va putea fi urmarita GRATUIT in Piata Operei 

Vorbim de un adevarat reper al latinitatii in Banat: Statuia Lupoaicei care a fost asezata in Piata Victoriei, intre Catedrala si Opera, in urma cu exact 91 de ani, chiar in ziua Sfantului Gheorghe, pe 23 aprilie.

In fapt o copie a celebrei Lupa Capitolina, statuia reprezinta o donatie facuta de municipalitatea Romei in anul 1926, an in care a si fost asezata pe soclul, de peste 4 metri inaltime, din plin centrul Timisoarei.

Duce, duce, ia-ti cataua si ti-o f***ce!

 

O festivitate ar fi trebuit sa marcheze sosirea monumentului in oras, in prezenta a 10.000 de timisoreni. La eveniment au luat parte dr. Samuil Sagovici, primarul Timisoarei de la acea vreme, Vasile Goldis, pe atunci ministrul Cultelor, Grigore Trancu-Iasi, ministrul Muncii, precum si delegati de-ai lui Mussolini, conducatorul statului italian din acea vreme.

Predarea s-a facut de catre consulul Italiei la Timisoara, Codecca. Solemnitatea a decurs cu totala excludere de la orice rol a fostului primar al Timisoarei dr. Lucian Georgevici, obligat sa demisioneze in data de 17 aprilie, intr-un climat tensionat.

Deoarece Italia, aflata sub conducerea liderului Benito Mussolini (supranumit ‘Il duce’), sprijinise pretentiile teritoriale ale Ungariei, statuia cadou a atras furia manifestantilor, care au protestat fata de primirea ei, ea fiind chiar indepartata o vreme din centrul Timisoarei. In cel mai pur grai banatean, o parte dintre protestatari au scandat atunci in piata la adresa lui Mussolini: „Duce, duce, ia-ti cataua si ti-o f***ce!

Anii insa au trecut, iar emblematicul monument e parte din Timisoara, din povestea tumultoasa a orasului, un reper al zonei centrale, nelipsit din toate fotografiile reprezentative ale Micii Viene.

CITESTE SI: Politisti locali pe cea mai lunga pista de biciclete din Romania, ce leaga Timisoara de Serbia! Ce se intampla in zilele urmatoare?

Rating

  • 2comentarii

recomanda prietenilor

Pareri

  1. Cât de complicată e istoria, istoria în general și istoria fiecărui loc! Pentru că istoria e o succesiune de prezenturi, cu tot caracterul brownian al ideilor care animă fiecare timp. Dar să reținem semnificațiile perene, care contează cu adevărat, și să lăsăm zgura vremurilor la o parte.

  2. Jurnalistule drag, mamaliga ei de istorie, complicata si grea carte:
    Dictatul de la Viena: 30.08.1940.
    Ceremonia de instalare a lupoaicei (1926) cu siguranta NU a fost umbrita de manifestatie impotriva Dictatului.
    Mai cauta te rog si adapteaza textul.