Dubla specializare la licenta, o solutie pentru absolventii unor specializari de nisa din universitatile romanesti

In multe dintre universitatiile romanesti exista specializari extrem de inguste. In momentul in care un absolvent paraseste bancile facultatii cu o astfel de specializare, posibilitatea gasirii unui loc de munca este destul de problematica. O solutie ar fi dubla specializare.

“Sunt cateva universitati care isi doresc sa pastreze anumite specializari rare cum ar fi limba greaca, limba latina sau specializari in anumite subramuri ale istoriei. Pentru a fi rentabila o astfel de specializare, pentru a putea fi sustinuta financiar, universitatiile au ajuns la concluzia ca cei care studiaza astfel de specializari ar trebui sa primeasca o sansa in plus la absolvire in ceea ce priveste gasirea unui loc de munca si sa aiba o a doua specializare” a declarat, la Timisoara, Gigel Paraschiv, ministru secretar de stat pentru invatamantul universitar.

Lucrurile nu sunt insa foarte clare si urmeaza ca Ministerul Educatiei, impreuna cu Agentia romana de asigurare a calitatii in invatamantul superior sa fie pusa la punct  o procedura pentru stabilirea unor specializari care pot fi reunite.

O problema este durata studiilor. Asta deoarece statul roman garanteaza invatamantul fara taxa pentru trei sau patru ani. In momentul in care apare a doua specializare aceasta trebuie sa aiba suficiente lucruri in comun cu cea de baza, astfel incat studiile sa nu depaseasca patru ani, in caz contrar studentii fiind nevoiti sa-si plateasca un an de studii.

Universitatile pot face propuneri privind dubla specializare la licenta, iar Ministerul Educatiei va face un studiu de oportunitate.

“In functie de toate aceste lucruri Agentia romna de asigurare a calitatii va stabili o procedura in functie de care aceste studii de dubla specializare sa fie acreditate, mergand pe ideea ca ele provin din programe deja acreditate. Deci sa nu treaca prin faza de autorizare provizorie si abia dupa aceea acreditare”. a mai spus Gigel Paraschiv.

Procedura nu va putea fi insa stabilita in cursul acestui an pentru ca nu exista suficient timp pentru parcurgerea tuturor etapelor. Cel mai probabil ea va fi definitivata in cursul anului viitor.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...