Noutati :

Drumuri sub ape, curti si culturi inundate, dupa Codul Rosu in Banat. Apele sunt in retragere. Foto si video

1 mai, 2019 - 09:53 PM
Autor: Daniel Balteanu      
Categorie: EVENIMENT
0

TIMIS. Zi de 1 Mai plina pentru pompierii banateni. Alarma s-a dat dupa ora 9.00, cand in urma ploilor cazute in tot Banatul, hidrologii au emis o avertizare de Cod Portocaliu, si odata cu aceasta au anuntat si cresterea nivelului apei pe mai multi afluenti ai raurilor Bega, Timis si Bistra.

CITESTE SI: Cotele de pericol, depasite pe rauri din Banat. Se munceste la suprainaltari de diguri. Pompieri din Arad vin in ajutorul colegilor din Timis. Foto si video 

La nici doua ore de la instituirea Codului Portocaliu, erau deja anuntate depasiri ale cotelor de aparare pe raul Sasa, afluent al Timisului, la statia hidrometrica Poieni, pe raul Nadrag, afluent al Timisului, la statia Nadrag, si pe raul Bistra, afluent al Timisului, la statia Obreja. De asemenea, erau inregistrate depasiri pe Sebes, alt afluent al Timisului, la statia Turnu Ruieni, pe raul Rusca, afluent al Bistrei, la statia Voislova.

Erau inregistrate de asemenea depasiri ale cotelor de atentie pe Bega si afluentii sai Gladna si Hauzeasca, in judetul Timis, apoi pe afluentii Timisului din Caras-Severin, Golet si Bistra, precum si la Valea Mare, pe afluentul Barzavei.

A fost activat Centrul Judetean de Conducere si Coordonare a Interventiilor – etapa 1 (grupa operativa) la sediul ISU Timis. De asemenea, au fost prealertate turele care asigura permanenta la subunitatile din Lugoj si Faget si s-a dispus verificarea si pregatirea tehnicii de interventie la inundatii.

In localitatea Crivina, s-a muncit la construirea unui dig din saci de nisip pe o portiune de aproximativ 50 m in apropierea parcului central. In cursul dupa-amiezii s-a dispus si suplimentarea efectivelor de pompieri in cazul producerii unor situatii de urgenta. Echipe ale ISU Arad au fost trimise in Timis pentru a-i ajuta pe colegii de aici.

Intre timp, situatia a fost mai grava in Caras-Severin, unde in comuna Prisaca au murit inecate 140 de pasari, iar peste 2000 mp de culturi si rasaduri au fost compromise. Pompierii au intervenit sa ajute la evacuarea apei din curti si gradini si in alte localitati: Otelu Rosu, Caransebes, Obreja, Moldova Noua, Glimboca si Moceris.

Drumul care asigura legatura dintre localitatile carasene Ciuchici si Macoviste a fost si el partial distrus, asfaltul fiind mutat pur si simplu de ape.

Dupa lasarea serii, in jurul orei 20.00, situatia s-a stabilizat. Pompierii din Timis mai interveneau doar in cateva localitati unde mai erau probleme.

In localitatea Poieni s-a intervenit pentru evacuarea apei din 1 curte inundata. Pe DC 100, pe raza localitatii Margina traficul rutier a fost temporar blocat pentru autoturismele mici din cauza apei revarsate de pe versanti. Pe DJ 684B, in localitatea Pietroasa se intervine pentru evacuarea apei acumulate pe carosabil, traficul rutier fiind blocat. Pe DJ 681, intre localitatea Nadrag si Crivina se intervine pe cc. 200 m pentru evacuarea apei revarsate de pe versanti, traficul rutier fiind blocat. La momentul raportarii – se intervine in judetul Timis pe drumul judetean DJ 684B pentru degajarea aluviunilor si a apei acumulate pe carosabil. In acest moment, nivelul apei in amonte este in scadere si nu se mai inregistreaza efecte negative. Avand in vedere situatia operativa din prezent, fortele venite in sprijin din cadrul ISU Arad se retrag la baza, deoarece nu a fost nevoie de interventia lor. Iar nivelul capacitatii operationale a subunitatilor din Lugoj si Faget revine la normal„, au transmis reprezentantii ISU Timis.

Va reamintim, hidrologii au actualizat prognoza pentru urmatoarele ore si spun ca apele vor ramane la cote ridicate pe raurile cu probleme din Banat, insa tendinta e de stationare si retragere. Codul rosu nu mai este valabil, insa pana la miezul noptii se va mentine codul portocaliu pe raurile din bazinele hidrografice: Bega – bazin amonte statia Faget, Bistra – curs inferior, Timis pe sectorul aval confluenta Bistra – statia Lugoj, in judetele Caras-Severin si Timis.

Tot cu incepere din aceasta seara, insa pana joi dimineata in jurul orei 9.00, se institutie un Cod Galben pe raurile din bazinele hidrografice: Bega – bazin amonte statia Balint, Timis – bazin aval statia Sadova – amonte statia Brod, in judetele Caras-Severin si Timis.

 Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...