‘Dragi tovarasi, traiasca Romania si conducatorii ei!’ Urarea din fiecare an, in 23 august, in Epoca de Aur. Cum se sarbatorea la Timisoara in comunism

Ziua in care Romania a intors armele inpotriva Germaniei, 23 august 1944, a devenit unul dintre momentele care vor ramane pentru totdeauna in memoria celor care au trait in vremurile comunismului. Nu pentru importanta sa istorica, insa, ci pentru modul in care Ziua devenita Nationala a Romaniei  a ajuns motiv de celebrare a conducatorilor tarii, in Epoca de Aur.

Pionierii, soimii patriei, muncitorii din fabrici si uzine erau mobilizati chiar si cu cateva luni inainte pentru ca manifestarile dedicate acestei zile sa se desfasoare fara de greseala. Oamenii erau luati din fabrici si invatati coregrafiile, elevii erau instruiti la scoala si cu totii erau apoi aliniati si grupati in coloane pentru maretele defilari si adunari de pe stadioane, din ziua cea mare.

23 august defilare

Cantecele patriotice si lozincile de preaslavire a sotilor Ceausescu rasunau in fiecare colt al tarii.

Stima noastra si mandria, Ceausescu, Romania!” sau „Partidul, Ceausescu, Romania” erau unele dintre lozincile cel mai des intalnite, pe care oamenii le scriau pe pancartele pe care le purtau apoi pe traseul de defilare si le strigau atunci cand treceau prin fata tribunelor din care erau urmariti de reprezentantii partidului comunist.

defilare

Cele mai impresionante manifestari aveau loc, an de an, pe stadioane. Aici, totul era calculat cu o precizie matematica. De la hainele pe care fiecare participant le purta, la locul in care trebuie sa stea sau pancarta pe care trebuia sa o tina. Aici, pe stadioane, oamenii deveneau adevarate puzzle-uri, pentru a crea tablouri perfecte din pancarte.

23-august

La Timisoara, in 23 august, aveau loc defilari pe bulevardul Republicii, dinspre Opera catre Gara de Nord. Odata incheiate manifestarile, oamenii mergeau la mici si bere la Padurea Verde ori la fostul restaurant Stadion, din dreptul arenei sportive care pe vremuri se numea 1 Mai.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
loading...

Etichete


    Pareri

  1. Nu sunt nostalgica,dar in Epoca de Aur,nu era razboiul romano- roman ,