Doua operatii complexe facute de medicii cardiologi din Timisoara unor bolnavi de inima. Costa 25.000 de euro fiecare, insa pacientii nu au platit pentru ele

TIMISOARA. Doua operatii extrem de complexe, primele de acest fel din acest an, au fost facute de o echipa de medici la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timisoara.

CITESTE SI: E sau nu discriminare sa se ceara pasaport de vaccinare anti COVID? UE poate impune restrictii pentru sanatate 

Prima operatie a constat in implantarea unei Valve Cardiace Aortice Percutan (TAVI), la unui pacient in varsta de 74 de ani, diagnosticat cu stenoza valvulara aortica severa si factori de risc pentru operatia clasica, continuand Programul inceput in 2018.

Cea de a doua, o procedura paleativa, dilatarea valvei aortice, cu ajutorul unui balon introdus percutan, la un pacient aflat in stare critica, cu endocardita valvulara. Prin aceasta procedura se amelioreaza starea pacientului pana la interventia chirurgicala.

Interventiile fost realizate cu succes de catre o echipa complexa de cardiologi interventionisti, chirurgi cardiaci, medici anestezisti, echocardiografisti si personal medical special: Conf. Dr. Cristian Mornos, Dr. Daniel Brie, Dr Stefan Mot (Cluj), proctor din partea firmei Medtronic, Dr. Oprisan Gabriel Dr. Ani Mornos, Prof. Dr. Marian Gaspar, coordonator de program.

Costul unei astfel de proceduri este mare, de 25.000 Euro, dar este acoperit de catre Ministerul Sanatatii prin Programele Nationale specifice, repartizate la Centrele de Cardiologie, care au competenta necesara pentru implantarea acestor valve.

Aceste proceduri se fac atat in spitalele publice, cat si in cele private, unde pacientul, mai plateste o parte din cheltuielile de spitalizare.

Pacientii cu stenose aortice sunt asteptati sa fie investigatii si selectati de catre Echipa Heart Team pentru aceasta procedura, programul fiind sustinut de catre Conducerea Institutului.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...

  Pareri

 1. Alex spune:

  La ce faima de oameni integri si-au facut medicii din Romania, titlul stirii arata ca o bataie de joc. Nu stiu cine ar putea crede ca pacientii nu au platit. Poate niste maicute de la Varatic. Crede si nu cerceta, vorba aia…

 2. Mihai spune:

  Pai asta e o reclama la capacitatile doctorului si ale clinicii. Ii creste renumele si reputatia.
  Sigur ca dupa aceste operatii este si mai renumit. Si mai scump.
  Nu zic ca nu e doctor bun asta.
  Tot asa nu zic ca nu e clinica adecvata si inzestrata cu aparatrura necesara.
  Dar cu asa reclama, nu ii seaca clientii care vor neaparat sa se opereze acolo si fac totul si voit si nevoit ca sa ajunga la el.
  Poate sa isi mareasca cererile la cat sa pui in plic.