Doua nominalizari si un premiu UNITER la Teatrul National Timisoara. Geta Medinski, recunoastere pentru intreaga cariera

TIMISOARA. Lista de nominalizari pentru premiile UNITER a fost facuta publica, iar Timisoara se califica la noi trofee.

Actorul Ion Rizea de la Teatrul National din Timisoara a fost nominalizat pentru rolul din spectacolul Povestea acelor oameni care intr-o seara s-au adunat in jurul unei mese. Radu Iacoban, care semneaza atat textul, cat si regia spectacolului, a avut curajoasa initiativa de a-l distribui pe Ion Rizea in rolul „Bunica”, iar actorul Nationalului timisorean a ridicat manusa aruncata de regizor si, sfidand toate riscurile pe care le presupune un rol in travesti, a creat un personaj de o admirabila complexitate, care acopera o mare parte din gama emotiilor omenesti.

O a doua nominalizare UNITER care se indreapta catre Teatrul National este acordata scenografului Helmut Stürmer pentru decorul spectacolului Rinocerii de Eugène Ionesco. Spectacolul, a carui premiera a avut loc in 4 martie 2020, s-a dovedit a fi, dincolo de forta, estetica si mesajul sau, incontestabil puse in valoare de regizorul Gábor Tompa, premonitoriu pentru pandemia care urma sa izbucneasca si pe care inca o traim. Helmut Stürmer, scenograf de teatru si film a carui exceptionala cariera internationala s-a derulat pe toate scenele lumii, multiplu laureat al premiilor UNITER si al altor premii nationale si internationale, a girat cu profesionalismul lui performanta Teatrului National. intr-adevar, recunoasterea pe care juriul UNITER o acorda scenografului Helmut Stürmer este, implicit, o recomandare adusa Atelierelor „Fabrica de decoruri” a Teatrului National din Timisoara. Cu atat mult, calitatea de executie a decorului pentru spectacolul Rinocerii dovedeste din nou faptul ca o institutie publica de spectacol – acest teatru, in orice caz – poate face excelenta in domeniul manufacturarii decorurilor de teatru.

De asemenea, cele doua onorante nominalizari vin sa confirme justetea principiilor si a directiilor artistice si morale pe care Teatrul National le-a urmarit intr-un context extrem de dificil, care parea ca va ingenunchea intreaga lume.

In sfarsit, o a treia veste extraordinara pentru Teatrul National este decernarea de catre Senatul UNITER a Premiului pentru intreaga activitate scenografei Geta Medinski, un artist important al scenei timisorene. Geta Medinski este un nume legat indisolubil de Teatrul National din Timisoara, iar Premiul pentru intreaga activitate decernat de Senatul UNITER reprezinta o binemeritata recunoastere a unei cariere dedicate Teatrului National din Timisoara. De o delicatete speciala, o modestie structurala, scenografiile Getei Medinski si-au pastrat nealterata valoarea, iar Teatrul National datoreaza cu adevarat Getei Medinski o mare parte a istoriei sale scenografice.

Aceste recunoasteri publice importante atesta, fara doar si poate, faptul ca, in conditii financiare si epidemiologice ostile, Teatrul National din Timisoara continua sa creeze formule inovatoare astfel incat sa ramana si sa se dezvolte in continuare ca un spatiu deschis creativitatii si sa ofere publicului propriul spatiu de evolutie.

Sursa foto: Adrian Piclisan

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...