Doua „curve” vorbesc pe centura despre Festivalul de Film European

Intre doi clienti, pe marginea drumului, centuristele isi dau cu parerea despre cat de cocos e Godard. „Zici ca cinema-ul incepe si se termina cu el”, zice sictirita una dintre ele.

Curvele au fost alese de regizorul Radu Munteanu sa promoveze cea de-a 15-a editie a Festivalului de Film European pentru ca implinesc visul oricarui cineast. „Acesta e ca fetele de pe centura sa nu vorbeasca doar de Oana Zavoranu si Irinel, ci de filmele lor, sa-si largeasca targetul, sa vorbeasca despre ei si filmele lor toti oamenii…”, spune Radu Munteanu. Propunerea lui a fost pe placul Institutului Cultural Roman (ICR), care este organizatorul Festivalului. „Radu Munteanu a venit cu doua propuneri, dar noi am ales-o pe aceasta ca este mai simpatica, mai amuzanta, nu este vulgara, nu are nimic ofensator, este neasteptata, mai ales ca cea de-a doua putea sa aduca cu spotul de anul trecut, cel cu pumnii si bataia”, explica Ariadna Ponta, directorul de relatii internationale al ICR, care este coordonatorul festivalului.

Spotul de anul trecut, regizat de Radu Jude, a avut parte si de fani, si de dusmani. „A fost mai mult pe gustul celor foarte tineri”, spune Ariadna Ponta. Ce a vrut Radu Jude sa arate cu el: „Mi s-a propus prin toamna sa fac clip pentru Festival si m-am gandit sa pun cumva in scena doua atitudini la fel de iritante pentru mine: una a asa-zisului om de pe strada care detesta filmul european, in bloc, si cealalta a celor care fac filmele si care, de multe ori, sint de o pretiozitate ingrozitoare. Si asa am ajuns la a prezenta intalnirea dintre un proiectionist agresiv si un regizor european suparat, pe buna dreptate. Rezultatul intalnirii se vede in spot. Iar spotul, bun, prost, cum o fi, reprezinta, intr-un fel, viziunea mea despre filmul european. Viziune reprezentata metaforic, bineinteles”.

Cea de-a XV-a editie a Festivalului Filmului European, organizat de Institutul Cultural Roman, va avea loc in perioada 5-29 mai 2011 in Bucuresti, Brasov, Iasi, Targu-Mures si Timisoara. Programul festivalului cuprinde peste 50 de filme, reprezentand 30 de tari. Pe langa un numar record de filme, editia a XV-a aduce mai multe elemente noi. Cinemateca Romana se alatura Festivalului si va completa contributia partenerilor traditionali cu pelicule din bogata sa arhiva. Astfel, actuala editie a Festivalului ofera publicului, pe langa cel mai recent film al lui Milos Forman, „Dobre placena prochazka” (Well paid walk), din 2010, si un medalion cu cateva dintre cele mai relevante filme ale sale din arhiva Cinematecii. si Republica Moldova participa pentru prima data la Festival, cu o selectie de filme studentesti care vor fi prezentate alaturi de cateva scurtmetraje ale studentilor de la UNATC, in prezenta tinerilor regizori.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.