Noutati :

Doua cladiri istorice din zona Pietei Unirii vor fi renovate cu bani din bugetul Timisoarei. FOTO!

2 iunie, 2014 - 10:00 AM
Autor: Roxana Deaconescu      
Categorie: ADMINISTRATIE
0

TIMISOARA. Anul acesta incep lucrarile de reabilitare a cladirilor istorice cu sprijin din bugetul local. In prima faza vor fi renovate 2 cladiri, ambele din zona Pietei Unirii. Mai sunt de facut doar cateva clarificari pentru ca lucrarile sa poata incepe. Consilierii locali au alocat deja 1 milion de euro pentru asta.

Potrivit viceprimarului Timisoarei, la primul apel s-au inscris 2 cladiri. „Este vorba despre cladirea din Piata Unirii nr. 8 si despre cea de la intersectia strazilor Gheorghe Dima cu Emanoil Ungureanu, de pe care s-a dat jos tencuiala in cursul anului trecut”, ne-a declarat Dan Diaconu.

Proprietarii acestor imobile au intocmit deja proiectele tehnice si au obtinut autorizatiile de constructie, pe banii lor. Saptamana aceasta se va intruni comisia infiintata la nivelul Primariei Timisoara pentru a valida proiectele, sustine Diaconu.

„Comisia desemnata va valida cele doua proiecte, in cazul in care toate lucrurile sunt in regula. Pana acum s-au analizat partile tehnice si s-au cerut clarificari, pentru ca proiectul tehnic si obtinerea autorizatiei de constructie pica in sarcina proprietarilor. Sunt discutii pentru fiecare apartament in parte, dar cred ca toate pot fi trecute, exista vointa. Daca vor fi date toate aprobarile, in secunda doi se lanseaza licitatia. Lucrarile vor incepe cu siguranta in acest an”, mai spune viceprimarul.

Daca totul merge conform planurilor, vor incepe lucrarile la ambele cladiri.

„Noi am pus 1 milion de euro din bugetul local, insa aceasta suma nu acopera nici pe departe necesitatile. Vom mai face o cerere, pentru ca sunt foarte multe asociatii care au inceput sa-si faca proiectele tehnice pentru a intra in acest program. Din cate stiu, exista cel putin doua cladiri din Piata Victoriei pentru care se fac proiecte tehnice in momentul de fata. Ne asteptam sa vina si acestea la noi”, completeaza Dan Diaconu.

De indata ce comisia respectiva valideaza proiectele, reprezentantii primariei demareaza licitatiile. Va fi cate o licitatie pentru fiecare cladire, sustin cei din conducerea primariei.

Cum functioneaza programul!

Pentru anul 2014 s-au alocat putin peste 1 milion de euro, adica exact 4,5 milioane de lei. Primaria Timisoara va functiona aproape ca o banca pentru timisorenii care locuiesc in cladiri istorice, acestia urmand sa plateasca, timp de 10 ani, 80 la suta din valoarea lucrarii pentru persoanele fizice, fara dobanda. 20 de procente din totalul lucrarilor se iau din bugetul local.

“Aceasta suma este destinata lucrarilor de reabilitare a cladirilor, dirigentiei de santier, consultantei tehnice de specialitate pentru intocmirea Notei Tehnice de evaluare a degradarilor cladirii – conform Legii 153/2011 privind masuri de crestere a calitatii arhitectural-ambientale a cladirilor), platii diverselor taxe prevazute de lege”, se arata in referatul care insoteste proiectul de hotarare.

Potrivit conducerii Primariei Timisoara, cladirile care vor beneficia de finantare vor fi cele care vor obtine punctajul minim in urma evaluarii realizate de catre o comisie tehnica desemnata prin dispozitia primarului. Constructorul care va realiza lucrarile de reabilitare a cladirilor va fi selectat in urma procedurii de achizitie publica, pentru fiecare cladire in parte.

Cum se aleg cladirile ce intra in program?

Cladirile istorice ce vor fi acceptate in programul de sprijin sunt alese in functie de un punctaj, pe doua subcriterii. Primul se refera la starea generala a cladirii. Pentru degradari majore la fatada si acoperis se aloca 10 puncte, in timp ce pentru degradari minore sunt alocate doar 5 puncte. 10 puncte primeste o cladire situata intr-o piata din Timisoara, in timp ce una situata de-a lungul unei strazi sau pe o artera importanta primeste doar 5 puncte. O cladire monument istoric, cu cod distinct in Lista Monumentelor, are din oficiu 10 puncte, pe cand una ce face parte dintr-un ansamblu are 5 puncte.

Se mai acorda puncte si in functie de conditiile tehnico-economice, acesta fiind al doilea subcriteriu. Daca bugetul este complet si corelat cu activitatile prevazute, resursele alocate sau estimate si cu devizul general si pe obiecte, cladirea primeste 10 puncte. In conditiile in care bugetul este partial corelat, cladirea primeste 5 puncte.

Daca o cladire este inclusa in programe de finantare nationale sau internationale, adica se afla pe lista prioritara KfW, are din oficiu doar 5 puncte, iar daca nu este inclusa are 10 puncte.

Puncte se mai dau si in functie de capacitatea de asigurare integrala a altor lucrari: daca proprietarii mai fac si alte lucrari din fonduri proprii – pentru lucrari in valoare de peste 50% din valoarea finantarii acordate de Consiliul Local se acorda 10 puncte, iar pentru lucrari in valoare de sub 50% din valoarea finantarii acordate de CLT se acorda 5 puncte.

Daca pentru o cladire solutia tehnica propune interventii potrivite/neinvazive, conform cu cele mai bune practici in domeniu, atunci se dau maximum 10 puncte, gradual, de la 1 la 10. In conditiile in care documentatia si solutia de reabilitare este completa si justificata, se aloca maximum 10 puncte, gradual.

In plus, daca proiectul de reabilitare implementeaza masuri de imbunatatire a calitatii mediului inconjurator si de crestere a eficientei energetice, cladirea primeste maximum 10 puncte, tot gradual. Tot 10 puncte, gradual, se aloca si cladirii care are un proiect ce contine masuri de scoatere/punere in evidenta a acesteia, a spatiilor care in prezent sunt nefunctionale – subsol, pod.

“Punctajul final este suma punctajelor obtinute la fiecare subcriteriu in parte. Pentru a deveni eligibil pentru obtinerea finantarii, un proiect trebuie sa aiba un punctaj final de minimum 40 de puncte la subcriteriul II”, spune Alina Pintilie, purtator de cuvant la Primaria Timisoara. Si criteriile de mai sus au fost aprobate de alesii locali, in sedinta ordinara de marti.

DESCARCATI lista cladirilor istorice care pot intra in Program, precum si lista actelor necesare!Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...