Opinia Timisoarei

Dominic Fritz: Motivul pentru care in Timisoara vom avea doar 2 centre de vaccinare e ca sunt putine doze disponibile, nu ca n-ar fi fost amenajate toate in timp util de autoritati

TIMISOARA. Aflat in izolare, dupa ce a fost confirmat cu coronavirus, primarul Dominic Fritz face pe Facebook o precizare legata de faptul ca in Timisoara saptamana viitoare vor fi functionale doar 2 centre de vaccinare pentru populatie, in etapa a II-a de imunizare.

Edilul spune ca numarul dozelor este prea mic pentru a deschide mai multe centre de vaccinare. Nicidecum pentru ca autoritatile locale n-ar fi fost in stare sa amenajeze in timp util toate cele 17 locatii anuntate de primar acum cateva zile, informatie asupra careia a revenit in 14 ianuarie cand a spus ca vom avea doar doua locatii pentru administrarea serului.

CITESTE SI: Haos pe platforma de programari pentru vaccinarea anti COVID. In Timisoara apar alte centre de vaccinare decat cele anuntate de Primarie si sunt putine locuri disponibile 

Motivul pentru care în Timișoara vom avea operaționale doar 2 centre de vaccinare începând de luni (1 la Iulius Mall, 1 la Spitalul CFR) este că va exista doar un număr foarte limitat de doze disponibile săptămâna viitoare. Abia cu mai multe doze va avea sens să crească și numărul centrelor. Echipa noastră din Primărie, dar și companiile private care ne-au sărit în ajutor, continuă zi și noapte să amenajăm toate centrele pentru momentul în care vor putea funcționa la maxima capacitate„, a anuntat sambata Dominic Fritz pe pagina sa de pe reteaua de socializare, fara sa precizeze cate centre sunt de fapt gata amenajate si doar isi asteapta operationalizarea la Timisoara.

Primarul Timisoarei a mai subliniat ca, in general, in Romania principalul obstacol in calea vaccinarii nu il reprezinta centrele neamenajate de autoritatile locale, ci lipsa dozelor de vaccin. Da vina pe anuntul facut de Pfizer legat de scaderea productiei de ser, insa adevarul e ca acesta a fost facut abia vineri.

Este o știre importantă care trece, spre surprinderea mea, aproape neobservată în România. Compania Pfizer a anunțat ieri că trebuie să schimbe modul de producție a vaccinului în fabrica ei din Belgia, pentru a crește puternic capacitatea până în martie. Problema e că asta duce la o reducere a dozelor de vaccin produse în următoarele săptămâni și Pfizer nu poate livra tot ce a promis Uniunii Europene pentru luna ianuarie.

În România, principalul obstacol momentan nu sunt centrele de vaccinare sau platforma de programare, ci numărul redus de doze de vaccinare.

Eu am mare încredere că la nivel european și național se fac toate demersurile posibile pentru a asigura ”porția” română de doze disponibile. Noi, la nivel local, facem tot ce ține de noi pentru a face din această campanie istorică de vaccinare un succes. Fiecare săptămână câștigată înseamnă vieți salvate și o economie care poate reporni mai repede”, a mai scris Dominic Fritz si a postat si o imagine cu centrul de la Iulius Town, la care primaria nu a avut vreo contributie, care va fi deschis luni dimineata alaturi de cel de la Spitalul CFR, unde au fost deja epuizate toate locurile disponibile.

CITESTE SI: A crescut rata de infectare cu COVID la peste 8 la mie in mai multe localitati de langa Timisoara. Sunt 3 morti si peste 200 de noi imbolnaviri cu coronavirus in ultimele ore 

Pfizer a anuntat sambata un ‘plan’ care trebuie sa-i permita sa limiteze cu o saptamana intârzierile de livrari de vaccin anti COVID-19, in momentul in care Europa este ingrijorata ca livrarile de doze vor intarzia 3-4 saptamani

Grupul american Pfizer, asociat cu laboratorul german BioNTech, a avertizat vineri ca nu va fi in masura, pana la inceputul lui februarie, sa furnizeze in tari din UE cantitatile saptamanale la care s-a angajat.

In ultimul lor comunicat, Pfizer si BioNTech au afirmat ca fabrica din Puurs „va avea o reducere temporara a numarului de doze livrate saptamana urmatoare”.

CITESTE SI: Peste 6800 de oameni s-au programat la vaccinarea anti COVID in Timisoara si in judet. Doar 9 centre vor fi deschise incepand de luni in tot Timisul 

Exit mobile version