Doi morti si 200 de bolnavi de la bacteria ucigasa din castravetii spanioli. Cum te feresti de E-coli

Bacteria E-coli se raspandeste in mai multe tari din Europa: dupa Germania a ajuns in Suedia, Danemarca, Olanda si Marea Britanie. Pana acum bacteria, care provine dintr-un lot de castraveti bio din Spania, a omorat doua femei si a imbolnavit alte 200.

Comisia Europeana avertizeaza toate tarile membre ca trebuie sa ia masuri de prevenire a bolii. In Romania, autoritatile spun ca nici vorba de pericol, cata vreme spalam bine tot.

Autoritatea care se ocupa cu verificarea importurilor de legume si fructe sustine ca romanii sunt in afara oricarui pericol daca respecta doua reguli de igiena primara: spalatul pe maini si spalatul fructelor si legumelor crude.

„Nu e vorba de o contaminare in interiorul legumei sau fructului, ci doar o contaminare de suprafata. Nu avem ce sa verificam deocamdata”, explica Liviu Rusu, director siguranta alimentara ANSVSA.

Pentru ca, spun ei, la noi nu ajung castraveti din Spania. Sefii de la agricultura declara insa altceva.

„Da, probabil ca importam castraveti din Spania, mai ales in extrasezon. Importam din foarte multe tari legume si noi suntem in UE si nu putem stopa importurile si nici exporturile”, spune Daniela Giurca, director Ministerul Agriculturii.

Cata vreme Comisia Europeana nu alerteaza autoritatile romane, specialistii sanitar-veterinari nu verifica nivelul de contaminare cu E-coli din fructele si legumele de piata romaneasca.

Sute de specii de Escherichia coli traiesc in mod obisnuit in tubul digestiv al animalelor si oamenilor. Migreaza in special din ingrasamintele naturale folosite de agricultori, ajung pe coaja rosiilor, castravetilor si salatelor, pe mainile consumatorilor si in final in intestinul organismului uman. Unde intalnesc o imunitate scazuta, devin periculoase.

Cele mai agresive specii produc o toxina puternica care duce la infectii digestive sau chiar blocaj renal. Asa s-a intamplat si cu cele doua femei in varsta de 80 de ani din Germania care ar fi consumat castraveti eco cultivati in Spania, in zonele Alneria si Malaga. Cele doua persoane, deja slabite de boli, au murit.

Din Germania, bacteria s-a raspandit in Suedia, Danemarca, Olanda si Marea Britanie si a imbolnavit alti 18 oameni.
Expertii europeni ii sfatuiesc pe cei care au calatorit de curand in Germania sa ceara ajutorul unui medic in cazul in care au diaree sau febra.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.