Doi asteroizi din Sistemul nostru Solar au fost denumiti dupa doi cercetatori romani

Doi asteroizi din „centura principala”, o regiune din Sistemul Solar unde se gasesc mai multe sute de mii de asemenea obiecte, au primit, recent, numele astronomilor romani Marcel Popescu si Gheorghe Vass.

Asteroizii (22.281) Popescu si (25.051) Vass au primit aceste nume romanesti pe 12 iulie, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din Capitala.

(22.281) Popescu se roteste in jurul Soarelui in 3,36 de ani si se afla la o departare medie de 335 de milioane de kilometri, cu 50 de milioane de kilometri mai aproape decat asteroidul (25.051) Vass, care are o perioada de revolutie de 4,25 ani.

Asteroidul Vass are o inclinare mare fata de planul sistemului solar, „urcand” si „coborand” periodic cu 14 grade. Nu se cunosc precis diametrele lor, dar exista estimari in functie de stralucire. Astfel, Popescu are un diametru intre 3 si 12 kilometri, iar Vass, intre 2 si 7 kilometri.

Potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, Gheorghe Vass este un reputat astronom profesionist, responsabil pentru introducerea observatiilor CCD in astronomia profesionista din Romania, dar si pentru indrumarea multor tineri in acest domeniu. A coordonat activitatile Cercului de Astronomie de la Palatul Copiilor din Bucuresti si a sustinut multe cursuri in domeniu. Gheorghe Vass este si unul dintre membrii fondatori ai Astroclubului Bucuresti.

Pe de alta parte, Marcel Popescu este un tanar astronom care activeaza la Institutul Astronomic al Academiei Romane si in cadrul Astroclubului Bucuresti. Acestuia ii plac asteroizii si ii studiaza fie cu telescopul IRTF din Hawaii, fie cu instrumentele de la institut.

Popescu si Vass nu sunt singurele nume romanesti din spatiu. Cratere de pe Mercur, Venus si Luna, dar si asteroizi si comete poarta nume romanesti, ale unor personalitati din diferite domenii, precum Mihai Eminescu, George Enescu, Constantin Brancusi, Hariclea Darclee, potrivit unei statistici prezentate pe site-ul Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

De asemenea, un asteroid din sistemul nostru solar a fost denumit „Romania”, in mai 2012.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.