Noutati :

Doi ani de studii intr-un singur an scolar pentru elevi! Ministerul Invatamantului pregateste un proiect de modificare a Legii Educatiei

7 iunie, 2011 - 01:47 PM
Autor: Anonim      
Categorie: EDUCATIE
0

Ministerul Educatiei pregateste elevilor silitori o surpriza! Acestia vor putea promova doi ani de studii intr-un singur an scolar, potrivit unei propuneri a Ministerului.

Prevederea face parte din actele normative care constitutie legislatia secundara a Legii Educatiei Nationale si a fost publicata pe site-ul Ministerului Educatiei.

Potrivit proiectului de metodologie, autoritatile reglementeaza astfel „accelerarea promovarii elevilor capabili de performante scolare exceptionale”.

Promovarea a doi ani de studii intr-un an scolar se poate realiza o singura data in fiecare dintre ciclurile primar, gimnazial si liceal, iar clasele de inceput si de sfarsit de ciclu se exclud din acest program, precizeaza metodologia.

Elevii care se inscriu pentru promovarea a doi ani de studii intr-un an scolar trebuie sa indeplineasca in mod cumulativ urmatoarele criterii de selectie:

-calificativul anual sau media generala in anul scolar anterior sa fie „foarte bine” pentru elevii din invatamantul primar; minim 9,00 pentru elevii din invatamantul gimnazial si liceal.

-calificativul sau media generala la fiecare obiect de invatamant in anul scolar anterior trebuie sa fie „foarte bine” pentru elevii din invatamantul primar; minim 9,00 pentru elevii din invatamantul gimnazial si liceal.

-calificativul sau media anuala la purtare trebuie sa fie:”foarte bine” pentru elevii din ciclul primar; minim 9,50 in ultimul an scolar pentru elevii din invatamantul gimnazial si liceal.

-promovarea unui test transdisciplinar din curriculumul clasei anterioare cu un punctaj de cel putin 80% din totalul punctajului acordat pe test.

Metodologia prevede ca inscrierea elevilor pentru a promova doi ani de studii intr-un an scolar este conditionata de existenta unei cereri in acest sens a parintelui sau a tutorelui legal al elevului, de avizul psihologului scolar, de avizul medicului scolar si de avizul Consiliului Profesoral al unitatii de invatamant.

Cererea de promovare a doi ani de studii intr-un an scolar se depune in anul scolar precedent, cel mai tarziu cu 15 zile inainte de incheierea acestuia, de catre parintele/tutorele legal al elevului la unitatea de invatamant la care este inscris elevul. Elevul va sustine un test transdisciplinar, in termen de 5 zile de la data depunerii cererii, care va avea in vedere evaluarea competentelor dobandite din ultimul an de studiu absolvit.

Avizarea programului de promovare a doi ani de studii intr-un an scolar este realizata de Consiliul Profesoral al unitatii de invatamant la care s-a depus cererea pe baza analizei dosarului personal si pe baza rezultatelor unui test transdisciplinar.

Respingerea cererii de inscriere in programul de promovare a doi ani de studii intr-un an scolar (de catre cadrele didactice) nu poate fi contestata. In cazul in care psihologul scolar si/sau medicul scolar se pronunta cu „respins”, se poate cere o alta opinie de la un specialist agreat de catre unitatea de invatamant / inspectoratul scolar. Daca a doua opinie coincide cu prima, dosarul este respins.

Avizarea programului de promovare a doi ani de studii intr-un an scolar se comunica familiei si inspectoratului scolar in termen de 5 zile de la sustinerea testului.

Demararea procesului de promovare a doi ani de studii intr-un an scolar este conditionata de o perioada de monitorizare de 7 saptamani dupa inceperea anului scolar, timp in care elevul frecventeaza si cursurile clasei in care a fost repartizat. Monitorizarea este realizata de catre o comisie constituita la nivelul unitatii de invatamant din: psihologul scolar, medicul scolar si dirigintele/profesorul pentru invatamantul primar.

In perioada de monitorizare, sunt obligatorii organizarea de evaluari la fiecare disciplina de studiu si sustinerea unor teste specifice aplicate de catre psihologul si medicul scolar. In urma monitorizarii elevului, comisia constituita in unitatea de invatamant redacteaza un raport de monitorizare, finalizat cu propunerea de avizare pentru inceperea programului de promovare a doi ani de studii intr-un an scolar, in care se consemneaza toate rezultatele obtinute de catre elev la evaluarile si la testele specifice administrate.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...