Noutati :

Doar jumatate din medicii de familie din Timis elibereaza retete in sistem electronic. Din ianuarie sistemul devine obligatoriu

8 noiembrie, 2012 - 06:54 PM
Autor: Marcela Sferlea      
Categorie: SANATATE
0

Medicii de familie mai au la dispozitie putin peste o luna sa se puna la punct cu informatiile pentru a elibera retete electronice, lucru pe care nu au reusit sa-l faca in patru luni. Doar putin peste jumatate din medicii de familie din Timis elibereaza retete electronice.

De la inceputul lunii iulie medicii de familie din Timis elibereaza retete medicale electronice. Pana la finalul anului sistemul functioneaza in paralele cu retetele tiparite, insa din ianuarie 2013 eliberarea retetelor electronice va fi obligatorie.

Timisul nu sta prea bine la acest capitol. Dupa mai bine de patru luni de la startul programului, doar jumatate dintre medici elibereaza retete in sistem electronic. Restul trebuie sa recupereze timpul pierdut si sa se puna la punct cu toate detaliile pentru ca din ianuarie 2013 eliberarea retelelor electronice va deveni obligatorie.

“Din cate stim noi medicii de familie din Timis prescriu in proportie de peste 55% retete electronice si suntem peste 470 de medici de familie”, a spus Claudia Claudia Iftode, presedintele Societatii Medicilor de Familie Timis.

Legat de eliberarea retetelor electronice in Romania, Timisul este la un nivel mediu, sustin reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

“In top sunt judete care sincer sa va spun nu m-am asteptat. In Ias aveau probleme cu internetul, majore si culmea e ca au tras extraordinar de tare si au fost in top. Timisul e undeva in plutonul de mijloc”, ne-a spus Marius Filip, medic sef CNAS.

Probleme si mai mari, in legatura cu eliberarea retetelor, exista in randul medicilor specialisti.

“Mai putin sunt pregatiti medicii de spital care, in general, n-au prea avut ei niciodata tragere de sufelt sa prescrie retete. Asta este, asa este specificul medicului de spital, mai ales la chirurgi. La internisti, sunt mai obisnuiti cu retetele, chirurgii in niciun caz. O sa rezolvam, pentru ca e normal sa prescrie ei, deci medicii de familie au fost nemltumiti ca trebuiau sa le prescrie retetele medicilor de spital. Fiecare trebuie sa-si faca treaba pentru care, vorba aceea, a batut la usile facultatii de medicina”, a mai spus Marius Filip.

Pana acum in Romania s-au eliberat trei milioane de retete in sistem electronic. Pana in ianuarie trebuie solutionata orice problema care ar putea sa apara in cadrul sistemului, sustin reprezentantii CNAS.

“Dupa 1 ianuarie lucrurile o sa fie mai dificil de corectat pentru ca toata lumea o sa prescrie strict electronic. Nu vor mai exista autocopiante decat pentru stupefiante, cele in regim special”, a concluzinat Marius Filip.

Marius Filip, medic sef CNAS, a participat joi la Timisoara la o intalnire cu medicii de familie din judet pentru a vede ce probleme intampina in eliberarea retetelor electronice.

 Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...