Noutati :

Doar 28 dintre cei 96 de salcami taiati pe Loga erau putreziti, sustin peisagistii din Timisoara. Ce cer Primariei

19 februarie, 2018 - 03:42 PM
Autor: Anonim      
Categorie: ADMINISTRATIE
5

TIMISOARA. Controversele legate de taierea salcamilor de pe Loga nu s-au oprit dupa controlul dispus saptamana trecuta de catre Prefectura Timis, care in urma verificarilor a decis doar sa dea un termen municipalitatii pana la care aliniamentul de arbori de pe cel mai frumos bulevard din Timisoara sa fie completat cu noi copaci.

CITESTE SI: A inceput taierea copacilor de pe cel mai frumos bulevard din Timisoara. Cu ce vor fi inlocuiti Foto

CITESTE SI: Ziua in care toti arborii noi trebuie sa fie in picioare pe cel mai frumos bulevard din Timisoara 

Institutia prefectului a solicitat Primariei Timisoara ca pana in 15 aprilie toti salcamii retezati de muncitorii municipalitatii sa fie inlocuiti cu arbori mari si potriviti in peisaj.

In 8 februarie reprezentantii Directiei de Mediu au dat ordinul de incepere a defrisarii salcamilor de pe B-dul Loga sustinand ca acestia sunt batrani si gaunosi, un adevarat pericol pentru oameni si masini.

Hotararea a fost luata numai dupa ce o echipa de specialisti dendrologi si peisagisti de la Universitatea de Stiinte Agricole a Banatului au stabilit ca arborii sunt putreziti si trebuie inlocuiti.

In total, peste 400 de salcami strajuiesc cel bulevardul socotit drept cel mai frumos din Timisoara, arbori care au fost plantati de-a lungul strazii in anul 1973.

Din acestia, in ultimele zile au fost taiati 96 de salcami.

La aproximativ 10 zile de la pornirea operatiunii de defrisare, reprezentantii Asociatiei Peisagistilor din Romania – AsoP, Filiala Teritoriala Vest trage un semnal de alarma.

Peisagistii sustin ca au analizat resturile de trunchiuri ramase in pamant cu radacini si ca doar 28 dintre ele ar prezenta „urme de putregai al tulpinii, restul prezentand sectiuni sanatoase, chiar daca acestea au fost acoperite cu pamant de catre lucratorii de spatii verzi„.

De asemenea, peisagistii sustin ca „recentele lucrari cu privire la defrisarea salcamilor din aliniamentul de arbori existent pe bulevardul C.D. Loga au un impact puternic asupra microclimatului local si peisajului cultural al orasului”. Si, „pentru ca nu exista studii integrate care sa justifice necesitatea lucrarii si care sa stea la baza unei gestiuni responsabile a spatiilor verzi din Timisoara, Asociatia Peisagistilor din Romania – AsoP, Filiala Teritoriala Vest face o serie de recomandari Directiei de Mediu din cadrul Primariei Timisoara.

– Elaborarea unui studiu asupra contextului urban, care sa cuprinda si urmatoarele puncte:
Analiza factorilor de mediu (microclimatul local), de sol (analize pedologice) si biodiversitate, inclusiv a vegetatiei din proximitatea arterei de circulatie etc;
Identificarea elementelor de peisaj cultural si patrimoniu (arhitectura, patrimoniu horticol etc);
Identificarea reglementarilor urbanistice in vigoare (inclusiv studiul profilului stradal si a fluxurilor, a zonelor de conflict pieton-biciclist-autovehicul);
Relatia cu dotarile edilitare si urbane existente (iluminatul public, retelele de canalizare, gaz si altele dupa caz, precum si cu indicatoarele de semnalizare rutiera);
Identificarea viitoarelor modificari ale retelei stradale, dupa caz incluse in strategiile locale;
Evaluarea costurilor de intretinere (irigatie, fertilizare, toaletare, preventia/ combaterea bolilor si a daunatorilor).

– Totodata, in vederea unei abordari responsabile a viitoarelor interventii similare si a celei de fata, AsoP Vest subliniaza importanta constientizarii unor aspecte:
(1) Identificarea prioritatilor legate de calitatea arborilor, respectiv in favoarea multiplicarii unor beneficii reale in raport cu imbunatatirea calitatii aerului, reducerea poluarii fonice, augmentarea impactului pozitiv asupra microclimatului si a biodiversitatii, dar si a influentei pozitive asupra sanatatii psihice, fizice si a bunastarii populatiei etc;
(2) Introducerea speciilor de arbori cu valoare mare ecologica si specifici biodiversitatii locale (care aduc beneficii in special faunei locale), dar si caracteristice peisajului cultural al orasului.
(3) Abordarea tehnicii de plantare intercalate (inainte de a defrisa, se poate planta intre exemplarele de arbori existente). inlocuirea treptata a arborilor a caror stare fitosanitara intra in regres in paralel cu introducerea de noi specii aduce un aport pozitiv fondului verde existent, astfel prin aceasta metoda se reduce impactul negativ al defrisarilor asupra microclimatului.
(4) Talia arborilor destinati plantarii sa fie de minim 20-25 cm circumferinta. In acest sens, recomandam evitarea plantarii unor exemplare foarte tinere care prezinta o durata de crestere mult prea mare, incerta uneori. Acestea au o rata ridicata de pieire in primii ani de la plantare iar din punct de vedere ecologic, nu participa considerabil la combaterea poluarii si primenirii aerului.


(5) Pentru rezultate cu impact pozitiv obtinute in timp mai scurt, recomandam folosirea unor exemplare mature. In ceea ce priveste alegerea acestora subliniem si importanta crearii unor scenografii urbane de impact si putem oferi ca exemplu de data recenta interventiile in spatiul public realizate de catre companiile private. Avand in vedere ca bd. C.D. Loga este in relatie cu o serie de strazi, recomandam ca in momentul propunerii de specii inlocuitoare, sa fie analizata si compozitia dendrologica din vecinatate, pentru o armonizare a retelei de spatii verzi.
(6) Organizarea constanta a concursurilor de idei in vederea amenajarii spatiilor verzi care sa ia in considerare toti factorii amintiti mai sus, si astfel sa genereze o solutie de amenajare conforma nevoilor zonei vizate, tinand cont de principiile compozitionale si de ratiunile ecologice din zilele noastre, evitand discutii inutile pe marginea acestui subiect. Implicit, organizarea unor dezbateri, cu grupuri de lucru/parteneri (ONG, societate civila) care sa gireze in plus solutia recomandata. Consideram orice astfel de investitie, la fel de importanta ca oricare alta lucrare edilitara, iar urmarirea procedurii de elaborare a documentatiilor de specialitate poate conduce la o solutie echilibrata, moderna, estetica si asumata public de timisoreni”, transmit reprezentantii Asop Vest.

„Facem aceasta mentiune datorita faptului ca, am identificat in Registrul local al spatiilor verzi din Municipiul Timisoara aprobat la data de 21.11.2017 prin HCL nr.459, ca informatiile referitoare la evaluarea vegetatiei sunt aferente perioadei 1999-2004. Pe de alta parte, la fata locului s-a observat ca din 96 resturi de trunchi ramase in urma defrisarii arborilor, 28 prezinta urme de putregai al tulpinii, restul prezentand sectiuni sanatoase, chiar daca acestea au fost acoperite cu pamant de catre lucratorii de spatii verzi. AsoP Vest isi exprima disponibilitatea cu privire la construirea unui dialog constant cu reprezentantii Directiei de Mediu, pe probleme legate de managementul spatiilor verzi si al peisajului”, mai spun reprezentantii Asociatiei Peisagistilor din Romania.

Seful Directiei de Mediu din Primaria Timisoara: Profesorii de la USAMVB au stabilit ca pomii erau bolnavi

Reprezentantii municipalitatii explica la randul lor ca absolut toti copacii taiati erau putrezi, iar acest lucru a fost stabilit de profesorii peisagistilor care acum transmit mesaje catre presa.

Nu sunt deloc constructivi. Ii chem la proiecte (pe peisagisti, n.r.) sa isi dea cu parerea, cu hartii scrise si nu vin. Dupa care ies in presa si spun ca e o porcarie. Pai cand ii chemam sa isi dea cu parerea, nu vin, si dupa aia ies in presa si spun ca e o porcarie. Eu pentru Loga am avut studiu semnat de profesorii de la Universitate, iar peisagistii care ne trag de maneca au fost studentii celor care au iscalit documentatia. Profesorii au spus ca pomii erau bolnavi” a declarat pentru opiniatimisoarei.ro, Adrian Bere, directorul Directiei de Mediu din primaria TimisoaraInformatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 5comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Cei de la directia de mediu sunt…no comment.Pe str Aurel Paunescu Podeanu sunt foarte multi copacei(nu pot fi numiti copaci) uscati de cand au fost plantati.Am facut nenumarate sesizari in sezonul in care se puteau vedea cei care erau uscati dar ei au venit anul asta in ianuarie cand practic nu mai deosebesti care-s uscati si care-s sanatosi ,fiind frunzele cazute.Si culmea au plantat copaci in alte locuri unde nu erau deloc inainte.Am si sunat imediat si le-am zis ca daca tot au oameni in zona sa-i scoata pe cei uscati.Evident nici pana in ziua de azi nu s-a intamplat acest lucru.SI pe str Podeanu ar fi trebuit inca din start sa planteze copaci deja ajunsi la o oarecare maturitate,fiind o strada cu 4 benzi.In schimb ei au plantat niste bete care vor creste probabil in cativa zeci de ani…daca nu se usuca pana atunci.Jalnic.De cand e primar robu s-au taiat copaci cu nemiluita si au fost inlocuiti cu niste caricaturi ca sa inchida gura lumii.Asa ca nu ma mira ce s-a intamplat si pe strada Loga.

  2. Catre: Asociatiei Peisagistilor din Romania – AsoP, Filiala Teritoriala Vest

    Dragilor, unde ati fost cand s-au „plantat” si se planteaza arbori cat degetelul peste tot in oras si in piete si in parcuri? Unde ati fost cand primaria planteaza cu obstinatie doar salcami si ciresul acela cu frunze cacanii peste tot in oras? Ati fost in adormire eterna?

  3. Palmieri peste tot … pohta lui roibu trebuie realizata cu orice pret .

  4. Directia de Mediu e un mare fas, pe strada Bucuresti, intre blocuri, nu s-a mai toaletat un copac, de 25 de ani, daca esti locatar la et. 1 si 2 , stai ziua cu lumina aprinsa in casa, si la un vant mai puternic, se umple curtea de crengi de cativa metri….dar ce conteaza…pomi sa fie…

  5. Ce nu va place ?Piata Rosie -fosta Libertatii e de vis vara.Mai ales la temperaturi de peste 35 de grade.Cum nu a plantat pomi?A….niste scobitori drepte care vor creste cand face plopul pere si teii micsunele.Cand a desertizat zona unde ati fost srigoilor?Lista poate continua.