DKMT intre trecut si prezent. Proiecte comune ale regiunii asteapta de ani buni sa fie realizate

Euroregiunea Dunare – Cris – Mures – Tisa (DKMT) s-a infiintat in 21 noiembrie 1997, dupa cinci ani de discutii. Atunci liderii celor noua judete din Romania, Ungaria si Serbia si-au propus sa isi uneasca fortele, sa atraga bani pe proiecte externe si sa dezvolte Euroregiunea.

Planurile au fost indraznete, numai ca majoritatea proiectelor s-au derulat si inca se mai deruleaza cu viteza melcului. Ba este vorba despre dezinteres, ba de unele nemultumiri, fapt ce a facut ca unele judete sa se retraga. Este vorba despre judetul Hunedoara, din Romania si judetele maghiare Jasz-Nagykun-Szolnok si Bekes.

Prima retragere a avut loc in anul 2003 cand Jasz-Nagykun-Szolnok a decis ca este mai bine sa faca parte dintr-o alta euroregiune de care este mai apropiat din punct de vedere geografic si unde existau mai multe sanse de dezvoltare a judetului. Anul 2008, odata cu criza economica a venit si retragerea altor doua judete din DKMT. Este vorba despre judetul Hunedoara (Romania) si judetul Bekes (Ungaria).

Daca cei din Hunedoara motivau retragerea spunand ca nu isi mai permit sa plateasca suma ce reprezinta contributia judetului la Euroregiunea DKMT, reprezentantii judetului Bekes (Ungaria) au considerat ca nu mai este optim pentru ei sa faca parte din aceasta organizatie.

”In anul 2008 am decis sa ne retragem din Euroregiunea DKMT deoarece nu ne mai regaseam in proiectele acestei euroregiuni. Mai mult decat atat, consideram ca nu am avut avantaje prea multe in urma participarii noastre in DKMT”, a declarat Zoltan Farkas, presedintele actual al Consiliului Judetean Bekes.

Cele sase judete ramase in DKMT isi continua drumul, propunand proiecte pentru dezvoltare. Chiar si asa, unele voci spun ca Euroregiunea ar trebui regandita.

”Trebuie regandit putin conceptul, sunt 15 ani de cand ne intalnim la Triplex Confinium. Cred ca dupa alegerile locale si din Romania si din Voivodina va fi nevoie de o intalnire foarte concreta pentru a regandi putin, sa ne adaptam la zilele noastre. Euroregiunea trebuie sa fie intr-adevar un nucleu, un nucleu de baza al comunitatii europene”, a declarat Constantin Ostaficiuc, presedintele Consiliului Judetean Timis.

Trei proiecte importante se afla pe masa DKMT in acest moment, insa acestea se afla in vizorul liderilor Euroregiunii inca din 2008. Este vorba despre DKMT Floods, un proiect comun care vizeaza protectia civila in baza caruia se vor achizitiona echipamente necesare interventiei in cazul unor inundatii, dar si o statie de ambalare a apei potabile.

De asemenea, proiectul mai prevede construirea unui sat mobil si a unei bucatarii de campanie care sa poata pregati masa pentru 500 de persoane. Bugetul este de 1,5 milioane de euro pentru acest proiect care asteapta sa fie realizat. Apoi un alt proiect numit ”Drumul Cadarcai”, de dezvoltare a turismului in zona prin parcurgerea acestui drum in care se cultiva soiuri de vita-de-vie din care rezulta gustosul vin Cadarca. Cel de-al treilea proiect este cel de realizare a unei cai ferate pe traseul Szeged – Timisoara. Pana sa prinda viata aceste proiecte, poate cel mai important capitol realizat este deschiderea frontierelor intre cele trei tari.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.