Opinia Timisoarei

Din toamna, timisorenii vor putea inchiria biciclete, gratuit, din statiile RATT. Se cumpara cu bani europeni 300 de biciclete!

TIMISOARA. Un proiect mai vechi al Primariei Timisoara incepe incet-incet sa prinda contur. Incepand din toamna, daca totul merge conform planurilor, timisorenii vor putea sa inchirieze din cele 300 de biciclete pe care municipalitatea le cumpara si le pune in diverse locuri din Timisoara, 25 la numar.

Proiectul a fost aprobat de consilierii locali in luna decembrie a anului 2011, adica in urma cu aproape 2 ani, iar apoi a fost depus pentru obtinerea fondurilor europene. In ianuarie 2013, primarul Robu s-a laudat ca l-a semnat in cele din urma la Bucuresti. Zis si facut! De atunci si pana in mai s-a pregatit documentatia pentru licitatie, iar de 3 saptamani s-a depus pe SEAP – Societatea pentru Excelenta in Administratia Publica. Licitatia nu a fost finalizata din cauza unei contestatii.

Daca totul merge conform planurilor celor din Primaria Timisoara, intr-o luna sau doua se finalizeaza complet licitatia si se da drumul lucrarilor de amenajare a locurilor de unde pot fi imprumutate bicicletele.

„Suntem in licitatie, de 3 saptamani. Acum a fost contestata, eu zic ca intr-o luna sau doua maximum se rezolva si vara asta incepem sigur lucrarile. Noi vom cumpara si echipamentele necesare, si bicicletele, rastele, tot ce trebuie si facem si lucrarile”, ne-a marturisit Aurelia Junie, sefa Directiei de Dezvoltare din cadrul Primariei Timisoara.

Practic, in diverse locuri din Timisoara (vezi harta), vor fi amenajate mai multe statii de inchiriat biciclete. 25 la numar. Vor fi cumparate de primarie un numar de 300 de biciclete si vor fi refacuti 25 de kilometri de piste de biciclete. Specialistii din primarie promit ca vor fi amenajate si mai multe intersectii, pentru ca biciclistii sa poata circula fara sa se dea jos din saua bicicletei.

FOTOREPORTAJ: Biciclist de Timisoara! Aventura cu bicicleta pe aleile de pe malurile Begai, care fie sunt praf si pulbere, fie lipsesc cu desavarsire

„Vor fi 25 de statii de bicicletele, unele chiar in statiile RATT. Ele vor putea fi inchiriate gratuit, doar ca este nevoie de un card de garantie, in caz de furt. In total sunt 300 de biciclete”, a mai spus Aurelia Junie.

Este vorba mai exact despre un sistem intermodal. 11 statii RATT vor fi amenajate, se arata in informarea facuta de primarie. Toate datele vor fi conectate pe 2 servere centrale, ce vor fi amplasate in cladirea de pe C.D. Loga nr. 1.

In statiile de inchiriat biciclete vor fi puse aparate cu touchscreen, iar timisorenii vor putea lua biciclete dupa ce vor introduce cardul si datele lor in dispozitiv, rastelele fiind automatizate. Sistemul functioneaza de minune in Paris si Barcelona, spun reprezentantii Primariei Timisoara. In plus, timisorenii vor putea accesa si internetul in 7 din aceste statii.

„Statiile de transport public in comun vor fi conectate la Internet, iar display-urile pe cele doua parti ale statiei vor afisa informatii de interes general, iar pentru 7 statii din cele 11 pe partea interioara display-ul va avea si o tastatura cu ajutorul caruia calatorul va putea accesa orice informatii de care este interesat”, spune Andreea Balan, manager de proiect.

Asadar, din toamna, timisorenii se vor putea plimba cu bicicleta prin centrul Timisoarei asa cum se plimba europenii din Bruxelles, care pot lua un mijloc de transport pe 2 roti dintr-o statie de autobuz si il pot lasa in alta. Sunt investiti 7,5 milioane de lei, din care 5,5 de la Uniunea Europeana.

CITESTE SI: Vom inchiria biciclete din statiile RATT. Primaria Timisoara vrea sa modernizeze 25 de statii de transport, ca in marile orase europene

CITESTE SI: Uniunea Europeana ne da bani pentru vechile proiecte ale lui Gheorghe Ciuhandu. Nicolae Robu le iscaleste si taie panglica. Vom inchiria biciclete din statiile RATT. Vezi cand!

Exit mobile version