Noutati :

Din ianuarie 2014, la Timisoara se plateste taxa de poluare. Cine achita Taxa de Mediu instituita de Primarie?

29 decembrie, 2013 - 08:08 PM
Autor: Roxana Deaconescu      
Categorie: ADMINISTRATIE
9

TIMISOARA. Faci praf, poluezi cu noxe? Esti bun de plata! Incepand din 2014, societatile vor plati pentru poluarea ce o produc in Timisoara. Vorbim despre 8.000 de firme, printre care s-ar numara si Colterm.

Taxa de Mediu a fost impusa de Consiliul Local Timisoara inca din luna mai a anului 2013, cand s-au stabilit taxele si impozitele locale pe 2014. 500 de lei pe an trebuie sa plateasca fiecare companie care „desfasoara activitati cu impact asupra mediului inconjurator”.

La un simplu calcul, bugetul Timisoarei se imbogateste cu aproape 1 milion de euro. Nu este o suma mare, spun autoritatile, dar este mai mult decat bine venita pentru dezvoltarea orasului.

„Plecam de la principiul ca poluatorul plateste, suma nu este grozav de mare. In tara se mai plateste taxa de mediu la Galati. Vrei nu vrei, poluezi!”, spunea Adrian Bodo, seful Directiei Fiscale din cadrul Primariei Timisoara.

Taxa se stabileste anual, prin Decizie de impunere emisa de Directia Fiscala. Lista activitatilor supuse producerii de emitere a autorizatiei de mediu sunt prevazute in Anexa 1 la Ordinul nr. 1798/2007 pentru aprobarea procedurii de emitere a autorizatiei de mediu. Taxa de plateste anual, in doua rate egale, pana in 31 martie 2014 si 30 septembrie 2014, se arata in proiect. Domeniile de activitate sunt stabilite printr-un ordin al Guvernului.

„Vor plati 500 de lei companiile ce se incadreaza la codurile CAEN, aproape 8.000 de companii care functioneaza si au puncte de lucru in Timisoara. Am estimat cam 4 milioane de lei in plus la incasari. O sa le trimitem decizii de impunere, firmele nu trebuie sa faca nimic. Noi am luat baza de date de la Registrul Comertului si la inceputul anului le vom trimite deciziile de impunere, sa stie direct cat au de plata”, a spus, pentru opiniatimisoarei.ro, Adrian Bodo.

Taxa va putea fi platita fie la casieria Directiei Fiscale, fie online sau direct in Trezorerie, din banca, ne-a mai spus Bodo.

Neplata la termen aduna penalitati, de 2% din cuantumul taxei neachitate, calculate pentru fiecare luna sau fractiune de luna, incepand cu ziua imediat urmatoare termenului de scandenta si pana la data stingerii sumei datorate.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 9comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Inca o taxa , oare de ce nu ma mai mir ?. Nu conteaza , valoarea , taxa sa fie !. Inca nu suntem in Cartea Recordurilor ?.

  2. si daca iti muti sediul social in satele din jurul orasului mai platesti taxa asta?

  3. Primaria si celelalte institutii ale statutului care mai mult o freaca, nu polueaza? stia cum nu mai au bani ne umfla cu taxe! Bai leprelor, nu suntem vaci!!!

  4. dar sa stiti ca in vest aceasta taxa de mediu pt. intreprinderi mari,mijlocii,si mici exista de foarte mult timp,nu le ramane decit sa investeasca in filtre de curatare a aerului si alte tehnologi,

  5. Pentru ce au mai retehnologizat Colterm cu fonduri europene daca tot polueaza?

  6. Eu vin cu alta intrebare,ok se percep taxe pt poluare etc dar ce se face in schimbul acestei taxe???? .Sa inteleg ca poluarea va fi aceasi doar ca primaria mai umfla niste bani si atit!!!

  7. Tara condusa de tampiti > oras condus de tampiti > taxe tampite > bani in buzunarul tampitilor ce ne conduc, bani din buzunarele tampitilor care inghit toate tampeniile.

  8. o noua taxa prin care niste indivizi smecheri saboteaza micile firme din oras. abuz grosolan

  9. Oare nu trebuie sa se verifice daca societatea desfasoara activitatea in codul CAEN principal ( PENTRU CARE SE PERCEPE TAXA DE MEDIU) sau asta de fapt, nu intereseaza pe nimeni. Inainte de a trimite diverse somatii cu executare si penalitati, oare nu trebuie sa si informezi societatea respectiva ca se afla sub incidenta unor taxe care nici cei care au gandit-o si votat-o, habar nu au cum sa o aplice???