Din 1 aprilie nu mai putem cumpara Algocalmin fara reteta! Timisorenii nu s-au inghesuit sa-si faca stocuri de pastile

TIMISOARA. Astazi este ultima zi in care va puteti cumpara celebrul Algocalmin fara a avea reteta de la medicul de familie. Cu toate astea, timisorenii nu s-au inghesuit sa isi faca stocuri de medicamente pe baza de metamizol.

„Nu folosesc prea mult Algocalmin. Mai bine nu cumpar din timp, poate sunt vechi, nu se stie ce gasesti in farmacii. Nu are rost sa-mi iau de acum. Daca am nevoie, ma duc la medic”, ne-a spus o femeie mai in varsta.

Farmaciile au fost luate cu asalt in luna februarie, cand reprezentantii Agentiei Nationale a Medicamentului au anuntat ca se vor da numai cu prescriptie medicala. Termenul a fost amanat insa pentru luna aprilie, asa ca de maine, cei care nu au reteta de la medic nu mai pot sa-si cumpere calmantele.

„Mai avem 6 tablete de Algocalmin pe stoc si cateva fiole. Oamenii nu au venit in numar mare acuma. Au venit mai multi cand s-a anuntat prima data”, afirma o farmacista din centrul Timisoarei.

La o alta farmacie din aceeasi zona, am aflat ca medicamentele inca mai exista pe stoc si ca mai sunt destule. „Mai avem inca. Astazi dupa ora 2 au venit mai multi oameni, dar nu foarte multi”, mai spune o farmacista care lucreaza la o farmacie in Piata Libertatii.
Alte farmacii din Piata Operei nu au primit mai multi timisoreni astazi. „Au venit tot atatia oameni cati vin de obicei. De maine vom da cu reteta, nu avem ce sa facem”, ne-a marturisit un alt farmacist.

Presedintele Colegiului Farmacistilor din Timis, Ana Miclea Peleneagra, a precizat ca institutia pe care o conduce s-a ocupat de informarea farmaciilor, insa daca cei ce le detin se decid sa dea Algocalmin si fara reteta pot fi sanctionati de catre Agentia Nationala a Medicamentului.

„Dansii fac controlul pe linie de farmacii. Noua ni s-au cam restrans atributiile, nu mai putem controla. Deocamdata noi atentionam toate farmaciile, dar dansii vor fi cei care vor lua atitudine si vor putea sa dea sanctiuni”, ne-a declarat Ana Miclea Peleneagra.

Astazi este ultima zi in care Algocalminul si celelalte medicamente care contin metamizol se dau fara prescriptie medicala, potrivit unei decizii a ANM din 2010, coroborata cu reglementarile europene in domeniu.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...