Noutati :

‘Diaspora si prietenii sai’, evenimentul stiintific al anului! 900 de cercetatori romani din peste 30 de tari s-au aflat in Timisoara la evenimentul organizat de UVT

28 aprilie, 2016 - 03:28 PM
Autor: Anonim      
Categorie: EDUCATIE
0

TIMISOARA. Timisoara a fost gazda unui eveniment stiintific de mare anvergura. Universitatea de Vest din Timisoara (UVT) impreuna cu Unitatea Executiva pentru Finantarea invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI), in parteneriat cu Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, organizeaza cea de-a IV-a editie a conferintei „Diaspora in Cercetarea Stiintifica si invatamantul Superior din Romania – Diaspora si prietenii sai”.

Conferinta s-a desfasurat in perioada 25 – 28 aprilie, bucurandu-se de inaltul Patronaj al Presedintelui Romaniei si participarea Presedintelui, E.S. Klaus Iohannis, la festivitatea de deschidere.

Au avut loc 21 de workshop-uri exploratorii (WE) pe domenii diverse ale cunoasterii stiintifice, de la fizica si matematica, la stiintele ingineresti si medicale, pana la stiinte sociale si umane. Acestea au acoperit aria de activitate a celor patru universitati de stat din Timisoara, dupa cum urmeaza:

Universitatea de Vest din Timisoara
– Probleme actuale in informatica: algoritmi, complexitate, aplicatii
– Ce stim despre diaspora romaneasca?
– Relatii internationale in era globalizarii – interese, interactiuni, institutii
– Educatie pentru inovatie – cum raspund sistemele de educatie noilor generatii
– Big Data – Oportunitati si Provocari
– Romanii in diaspora si diaspora in Romania: asemanari si deosebiri in cariera stiintifica
– Filosofia si istoria in universitatea contemporana: provocari, confruntari, solutii
–  Colaborarea internationala in cercetarea din fizica
– Sisteme dinamice. Teorie si aplicatii
– Interventii validate stiintific in psihologie. O abordare multi-, inter- si transdisciplinara
– Cultura, drept si dezvoltare economica
– (I)migratie si imaginatie: literaturi, culturi, comunitati in contact in era inter- si trans-disciplinaritatii

Universitatea Politehnica Timisoara
– Aplicatii spatiale: stiinta, industrie, securitate
– Actualitate si perspectiva in domeniul energiilor regenerabile
– DANUBIUS-RI – Noi oportunitati de dezvoltare a colaborarii stiintifice pan-europene si internationale
– Cercetare si inovare in ingineria fabricatiei – Oportunitati pentru comunitatea stiintifica romaneasca
– Perspective in sinteza, investigarea si aplicatiile materialelor

Universitatea de Medicina si Farmacie „Victor Babes” din Timisoara
– Abordari inovative transdisciplinare de cercetare in domeniul bolilor netransmisibile, pentru dezvoltarea bunastarii comunitatilor
– Perspective in medicina personalizata – de la concept la aplicatii clinice

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului „Regele Mihai I al Romaniei” din Timisoara
– Orizontul 2020 al biotehnologiilor si biodiversitatii in era globalizarii
– Bioeconomie – productie, procesare si consum sustenabile

La conferinta au participat aproape 900 de cercetatori de prim rang din peste 30 de tari, precum Statele Unite ale Americii, Canada, Marea Britanie, Irlanda, Belgia, Olanda, Franta, Germania, Danemarca, Finlanda, Suedia, Spania, Italia, Elvetia, Austria, Ungaria, Croatia, Serbia, Polonia, Moldova, Belarus, Israel, Egipt, Kuweit, Singapore, si, desigur, Romania. Prezentarile si dezbaterile au fost gazduite atat de catre Universitatea de Vest din Timisoara, cat si de catre Universitatea Politehnica din Timisoara, Universitatea de Medicina si Farmacie si Universitatea de stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Timisoara, co-organizatori ai acestui eveniment.

La deschiderea oficiala a Conferintei a fost prezent si Presedintele Romaniei, E.S. Klaus Iohannis. Acesta a subliniat importanta legaturilor dintre cercetatorii romani din tara si cei de peste granita: „Suntem aici intr-un cadru aparte, care pune la un loc doua zone importante, care pentru mine sunt cu totul speciale: educatia si diaspora. Suntem intr-un spatiu al dialogului si colaborarii in domenii cheie pentru tara noastra, invatamantul superior si cercetarea, in care, impreuna, recunoastem contributia diasporei la dezvoltarea Romaniei. Salut sprijinirea legaturilor dintre cercetatori si profesori romani dinauntrul si din afara granitelor, in contextul unei conferinte stiintifice de inalta tinuta, in care avem cu totii acelasi tel: un nou pas spre transformarea Romaniei intr-un stat puternic si prosper”.

La finalul Conferintei, Ministrul Educatiei si Cercetarii Stiintifice, Adrian Curaj, a declarat ca una dintre concluziile dezbaterilor din ultimele zile este ca oamenii asteapta mai multa predictibilitate: „Au fost ani multi in care am avut proiecte minunate, dar le-am finantat la jumatate, le-am finantat la trei sferturi, uneori am uitat sa le finantam… si atunci vrem performanta de la ele. Sper sa uitam momentele acestea.”

Rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea, considera aceasta conferinta ca fiind un bun instrument pentru valorificarea specialistilor nostri din Diaspora, acolo unde ei lucreaza.

Miza nu este doar sa aducem Diaspora acasa, ci valorificarea ei acolo unde e, pentru tara, cum transformam romanii care lucreaza peste granita in ambasadori ai Cercetarii romanesti si cum putem sa pastram legaturile cu ei. In momentul de fata, distantele fizice nu mai sunt o problema. Nu trebuie sa fim fizic in aceeasi camera pentru a genera proiecte comune”, a spus rectorul UVT.

Dincolo de latura sa stiintifica, „Diaspora si Prietenii sai 2016” contribuie considerabil la cresterea vizibilitatii Timisoarei pe plan international si are capacitatea de a genera proiecte si parteneriate educationale, sociale si economice pe termen lung.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...