Opinia Timisoarei

Dezinteres complet al Ministerului Culturii pentru monumentele istorice cand Timisoara se pregateste sa fie Capitala Culturala Europeana

TIMISOARA. In luna februarie, deputatul Daniel Toda solicita ministrului Culturii să modifice o prevedere a procedurii de aplicare a timbrului monumentelor istorice.
Mai precis, Procedura privind timbrul monumentelor prevede că, pentru ca un proiect cultural dedicat unui monument istoric să poată fi finanţat din acest fond, niciuna dintre unităţile locative nu trebuie să fie ipotecate sau afectate de vreo altă sarcină.​ Această condiţie face neeligibile o mulţime de proiecte de reabilitare finanţate din acest fond, întrucât mulţi dintre proprietari au credite bancare garantate cu ipoteci înregistrate în cărţile funciare ale apartamentelor. ​Aşa că, o sumedenie de proiecte de reabilitare au fost respinse tocmai pentru această situaţie întâlnită şi în cazul oraşului nostru, beneficiar al celei mai mari zone de clădiri de patrimoniu.

Pentru a depăşi această problemă, deputatul de Timiş transmite că a adresat o interpelare Ministerului Culturii, solicitând modificarea procedurii de accesare a fondurilor pentru reabilitarea monumentelor istorice. Soluţia propusă este una cât se poate de simplă şi eficientă. Astfel, în cazul în care unele unităţi locative sunt ipotecate, solicitantul, pentru a fi eligibil, e suficient să depună declaraţia autentică a băncii că aceasta este de acord cu reabilitarea. Până la urmă, banca sau beneficiarul unei garanţii are tot interesul să se facă unele reparaţii fiindcă bunul cu care a fost garantat creditul îşi sporeşte astfel valoarea.

Din păcate, deşi au trecut aproape opt luni de când deputatul Toda a solicitat această simplă modificare legislativă, Ministerul Culturii nu a binevoit să răspundă în vreun fel ori să modifice actul normativ aşa cum ceruse acesta.

Aşa că i-am trimis o nouă solicitare (domnului Romaşcanu, ministrul Culturii, n. red.), poate de această dată va avea vreme să îşi facă treaba. Între timp, peste monumentele României au mai trecut două anotimpuri, iar starea lor s-a degradat şi mai mult în urma nepăsării unora dintre noi.” transmite deputatul REPER, Daniel Toda.

Exit mobile version