Dezinteres complet al Ministerului Culturii pentru monumentele istorice cand Timisoara se pregateste sa fie Capitala Culturala Europeana

TIMISOARA. In luna februarie, deputatul Daniel Toda solicita ministrului Culturii să modifice o prevedere a procedurii de aplicare a timbrului monumentelor istorice.
Mai precis, Procedura privind timbrul monumentelor prevede că, pentru ca un proiect cultural dedicat unui monument istoric să poată fi finanţat din acest fond, niciuna dintre unităţile locative nu trebuie să fie ipotecate sau afectate de vreo altă sarcină.​ Această condiţie face neeligibile o mulţime de proiecte de reabilitare finanţate din acest fond, întrucât mulţi dintre proprietari au credite bancare garantate cu ipoteci înregistrate în cărţile funciare ale apartamentelor. ​Aşa că, o sumedenie de proiecte de reabilitare au fost respinse tocmai pentru această situaţie întâlnită şi în cazul oraşului nostru, beneficiar al celei mai mari zone de clădiri de patrimoniu.

Pentru a depăşi această problemă, deputatul de Timiş transmite că a adresat o interpelare Ministerului Culturii, solicitând modificarea procedurii de accesare a fondurilor pentru reabilitarea monumentelor istorice. Soluţia propusă este una cât se poate de simplă şi eficientă. Astfel, în cazul în care unele unităţi locative sunt ipotecate, solicitantul, pentru a fi eligibil, e suficient să depună declaraţia autentică a băncii că aceasta este de acord cu reabilitarea. Până la urmă, banca sau beneficiarul unei garanţii are tot interesul să se facă unele reparaţii fiindcă bunul cu care a fost garantat creditul îşi sporeşte astfel valoarea.

Din păcate, deşi au trecut aproape opt luni de când deputatul Toda a solicitat această simplă modificare legislativă, Ministerul Culturii nu a binevoit să răspundă în vreun fel ori să modifice actul normativ aşa cum ceruse acesta.

Aşa că i-am trimis o nouă solicitare (domnului Romaşcanu, ministrul Culturii, n. red.), poate de această dată va avea vreme să îşi facă treaba. Între timp, peste monumentele României au mai trecut două anotimpuri, iar starea lor s-a degradat şi mai mult în urma nepăsării unora dintre noi.” transmite deputatul REPER, Daniel Toda.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...

  Pareri

 1. Timisoara spune:

  Domnule deputat, problema principala este la Primaria Timisoara, si la directia arhitect sef condusa de Almajan, care nu manifesta aproape nici un interes in rezolvarea problemelor legate de aspectul centrului Timisoarei. La urbanism se rezolva problemele dezvoltatorilor imobiliari, nici pe departe nu se pune problema sa contribuie cu ceva la devoltarea orasului. Timisoara Capitala Culturala va fi un esec cumplit care va marca istoric dezvoltarea orasului. Incompetenta primarului si degajarea cu care acest arhitect sef gestioneaza orasului sunt demne de cel mai mare dispret. Nu are nici un sens sa va amintesc ca sunteti sau ati fost coleg de partid cu Fritz, asa ca, poate, stiti mai bine ca orasul nu are un managament competitiv. Acest esec pe care il trimiteti la guvern apartine exclusiv administratiei locale. Daca vreti sa faceti o diferenta, nu ami cautati rezolvarea la Bucuresti, acolo nu intereseaza pe nimeni sa vina sa rezolve problemele locale. Atata timp cat Fritz platest 300000 de euro pentru un proiect cu parti copiate, e clar la ce nivel suntem. Fiti vertical, detasati-va de personajele care nu au valoare. Daca veti continua sa faceti scut in jurul lui Fritz veti sfarsi ca un partid paria. Ati promis o administratie transparenta. Nu se vede nimic din aceasta zona.

 2. gerhard spune:

  Tovarasul Toda dumneata chiar esti idiot sau nu ai invatat nimic? din ce ti sa spus?politica e ca sexul se face in minim doi
  apropos cladirea din imagine este retrocedat de catre un mostenitor de al vechiului proprietar dar tu sti deja ceste lucruri ..doar incerci sa te razboiesti cu USR sI usl PENTRU CA SAU DESCOTOROSIT DE TINE ….esti patetic

 3. caraneanul spune:

  cine e ministrul culturii? ala care dadea p–e in cur jurnalistilor, daca ati uitat. ce sa pretindem de la un astfel de specimen. ne va da exact acelasi lucru.