Opinia Timisoarei

Dezastru la examenul de intrare in Baroul Timis! Doar 10 la suta dintre candidati au fost admisi

TIMISOARA. Dupa o asteptare chinuitoare pentru candidatii care au sustinut examenul de primire in profesia de avocat, conducerea Uniunii Nationale a Barourilor din Romania a dat publicitatii rezultatele finale ale sesiunii de examinare – septembrie 2013.

Daca in anii precedenti, rata de accedere in barou era de circa 25 la suta din numarul celor prezenti in salile de examen, in acest an pretentiile examinatorilor se pare ca au crescut vertiginos si, prin urmare, aproape 90 la suta dintre absolventii de Drept care doreau sa imbrace roba de avocat au fost respinsi cu medii absolut dezastruoase.

Asadar, o rata de admitere la nivel national de circa 10 la suta, care s-a respectat si in cazul Centrului Teritorial Timisoara, unde, din cei 304 candidati inscrisi in cursa, doar 33 au trecut “linia de sosire” cu note care sa le permita sa profeseze ca avocat stagiar sau definitiv intr-unul din barourile Arad, Hunedoara, Caras-Severin, Bihor, Satu-Mare sau Timis.

Rezultatele au fost si mai dramatice in cazul juristilor cu cel putin 5 ani vechime care s-au inscris la examen pentru a deveni avocati definitivi. Din cei 15 candidati, doar o singura persoana, Violeta Talamuga, a obtinut note de trecere din partea examinatorilor.

De altfel, exigenta corectorilor s-a facut resimtita la fiecare centru teritorial, in conditiile in care, de exemplu, la Bucuresti, din cei 121 de juristi, judecatori, procurori si alti practicieni in Drept inscrisi la examenul de avocat defnitiv, doar 8 au fost declarati admisi de UNBR.

Cel mai bine pregatit dintre acestia s-a dovedit a fi fostul membru al Consiliului Superior al Magistraturii, judecatorul Adrian Neacsu, actualmente suspendat pe motiv de dosar penal, care a devenit avocat cu nota 8,74. In cazul Centrului Teritorial Timisoara, daca printre cei 33 de candidati care vor imbraca roba de avocat nu am regasit nume cu mare rezonanta publica, in schimb, printre cei trimisi acasa sa se mai pregateasca pana la anu’ se afla numerori copii sau nepoti de VIP-uri locale sau zonale, precum Anda Malescu, Adelina Meuta, Alexandra Nacu, Roxana Popadineti, Claudia Straut, Medana Tuducan, Cristina Vlad, Flavius Balan, Petru Blajan, Sorina Boruga, Daniela Cotuna, Anamaria Gornic si altii, care reprezinta garantia ca “examenul e pe bune!”, dupa cum a exclamat copilul unui cunoscut personaj din justitia locala.

Examenul a fost destul de dificil, intrucat unii candidati au invatat dupa vechile coduri, cele care erau in vigoare cand au absolvit facultatea, acum doi-trei ani. In conditiile in care, mai nou, codurile se schimba de la an la an, acest lucru a reprezentat o adevarata piedica. Materia este noua si, chiar daca au existat anumite compromisuri, adica numeroase capitole scose din tematica de concurs, unii tot nu au reusit sa se pregateasca foarte bine. La toate acestea se pot adauga si masurile de securizare a examenelor, copierea fiind, practic, imposibila”, spune decanul Baroului Timis, avocatul Valeriu Rauta, in incercarea de a explica cea mai scazuta rata de promovabilitate in profesia de avocat din ultimii 20 de ani…

Exit mobile version