Dezastru la examenul de intrare in Baroul Timis! Doar 10 la suta dintre candidati au fost admisi

TIMISOARA. Dupa o asteptare chinuitoare pentru candidatii care au sustinut examenul de primire in profesia de avocat, conducerea Uniunii Nationale a Barourilor din Romania a dat publicitatii rezultatele finale ale sesiunii de examinare – septembrie 2013.

Daca in anii precedenti, rata de accedere in barou era de circa 25 la suta din numarul celor prezenti in salile de examen, in acest an pretentiile examinatorilor se pare ca au crescut vertiginos si, prin urmare, aproape 90 la suta dintre absolventii de Drept care doreau sa imbrace roba de avocat au fost respinsi cu medii absolut dezastruoase.

Asadar, o rata de admitere la nivel national de circa 10 la suta, care s-a respectat si in cazul Centrului Teritorial Timisoara, unde, din cei 304 candidati inscrisi in cursa, doar 33 au trecut “linia de sosire” cu note care sa le permita sa profeseze ca avocat stagiar sau definitiv intr-unul din barourile Arad, Hunedoara, Caras-Severin, Bihor, Satu-Mare sau Timis.

Rezultatele au fost si mai dramatice in cazul juristilor cu cel putin 5 ani vechime care s-au inscris la examen pentru a deveni avocati definitivi. Din cei 15 candidati, doar o singura persoana, Violeta Talamuga, a obtinut note de trecere din partea examinatorilor.

De altfel, exigenta corectorilor s-a facut resimtita la fiecare centru teritorial, in conditiile in care, de exemplu, la Bucuresti, din cei 121 de juristi, judecatori, procurori si alti practicieni in Drept inscrisi la examenul de avocat defnitiv, doar 8 au fost declarati admisi de UNBR.

Cel mai bine pregatit dintre acestia s-a dovedit a fi fostul membru al Consiliului Superior al Magistraturii, judecatorul Adrian Neacsu, actualmente suspendat pe motiv de dosar penal, care a devenit avocat cu nota 8,74. In cazul Centrului Teritorial Timisoara, daca printre cei 33 de candidati care vor imbraca roba de avocat nu am regasit nume cu mare rezonanta publica, in schimb, printre cei trimisi acasa sa se mai pregateasca pana la anu’ se afla numerori copii sau nepoti de VIP-uri locale sau zonale, precum Anda Malescu, Adelina Meuta, Alexandra Nacu, Roxana Popadineti, Claudia Straut, Medana Tuducan, Cristina Vlad, Flavius Balan, Petru Blajan, Sorina Boruga, Daniela Cotuna, Anamaria Gornic si altii, care reprezinta garantia ca “examenul e pe bune!”, dupa cum a exclamat copilul unui cunoscut personaj din justitia locala.

Examenul a fost destul de dificil, intrucat unii candidati au invatat dupa vechile coduri, cele care erau in vigoare cand au absolvit facultatea, acum doi-trei ani. In conditiile in care, mai nou, codurile se schimba de la an la an, acest lucru a reprezentat o adevarata piedica. Materia este noua si, chiar daca au existat anumite compromisuri, adica numeroase capitole scose din tematica de concurs, unii tot nu au reusit sa se pregateasca foarte bine. La toate acestea se pot adauga si masurile de securizare a examenelor, copierea fiind, practic, imposibila”, spune decanul Baroului Timis, avocatul Valeriu Rauta, in incercarea de a explica cea mai scazuta rata de promovabilitate in profesia de avocat din ultimii 20 de ani…

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Ce pacat ca s-a ajuns sa se in deradere persoane care sa straduiesc sa-si construisca un viitor, persoane care nu si-au pierdut timpul preocupandu-se de „esecul” altora (daca asa vreti dumneavostra sa il vedeti).
    Mi-am vazut de treaba mea si spre dezamagirea dumneavoastra nu m-am prezentat nepregatita la acest examen.
    Cum va permiteti sa citati ca noi, cei insirati in acest articol reprezentam garantia corectitudinii datorita faptului ca am picat examenul??? Ar trebui sa aveti argumente solide pentru afirmatiile pe care le faceti dar dumneavostra se pare ca ati scris acel paragraf din ce ati auzit de la „copilul unui cunoscut personaj din justitia locala”. Ma asteptam sa aibe un nume „copilu'” care daca intr-adevar este copil inseamna ca nici macar nu a atins varsta majoratului(daca tot vorbim despre domeniul juridic si despre limba romana)..
    Este atat de usor sa critici fara sa ai idee despre cat de mult au studiat ridicularizatii de mai sus si daca acea nota reprezinta cu adevarat valoarea noastra.
    Ce-i cu sibiectivismul acesta??
    Suntem un ghimpe in calcaiul cui? Haideti sa ne spune pe nume.. nu sa ne distram de dupa ecran!
    Aceasta-i tara noastra din pacate… acestea sunt incurajarile pe care le primim.
    Frumos… Va face cinste acest comportament!
    Este un fel de tragicomedie..
    V-ati gandit vreo secunda daca ceea ce scrieti este in totalitate adevarat? Acest adevar este vazut prin ochii cui? 🙂

  2. Examenul nu a fost dificil, baremul a fost dificil.
    Tare as fi vrut sa fi sustinut si dvs acest examen, probabil s-ar fi pus altfel problema acum.
    Mai bine v-ati fi ocupat timpul scriind despre cei care au promovat examenul.. poate ca meritau sa fie felicitati pentru reusita lor.. Dar de ce sa scriem ceva frumos cand putem sa scriem ceva mai „scandalos”?

  3. sigur ca in spatele fiecarui examen picat se ascunde o drama personala, dar din pacate viata nu-i retine decat pe castigatori! copiii de avocati, judecatori etc erau obisnuiti cu ideea ca avocatura este o casta, ca sunt admisi doar cu buletinul, cum se luau credite pe vremuri, si ca nu trebuie sa fie foarte preocupati de examen. Rigorile impuse acum de UNBR enerveaza, provoaca disperare, deruteaza, insa copiii de bani gata trebuie sa puna mana sa invete, sa nu se mai bazeze pe numele tatalui, al mamei, pe serviciile facute candva de acestia lui Gruneantu sau altor membri din comisie!

  4. Viata nu-i retine decat pe castigatori? Cine spune ca am pierdut? De unde stiti dumneavostra cat de mult sau cat de putin am invatat noi? Nu ne cununoastem, cum va permiteti sa ma desconsiderati? Pe ce va bazati? Am inteles ca aveti cu tata, cu mama sau cu mai stiu eu cine probleme, dar ce aveti cu noi?? Ce-i cu conceptia aceasta? Cine astepta sa promoveze examenul doar cu buletinul?:)) In ce lume traim?
    Ceea ce scrieti aici spune multe despre felul dumneavostra de a fi, despre rautatea in care clocotiti.
    Rigorile impuse mi se par normale insa dumneavoastra vorbiti in necunostinta de cauza domnule.. Nu sunt disperata, nu sunt nici derutata, imi cunosc valoarea si nu va permit sa imi patati imaginea spunand aberatiile acestea.

  5. Daca aveati dreptate… aplecam capul! dar asa?? 🙂
    Aveati impresia ca am sa achiesez la cele scornite de dumneavoastra?

  6. Cauzele esecului, care nu trebuie absolutizat si nici personalizat, intrucat intotdeauna la un examen vor fi admisi si respinsi, sunt multiple. Voi incerca o ierarhizare a acestora, in ordine descrescatoare a importantei lor:
    1. Slaba pregatire, in general, a candidatului la examen.
    2. Dezinteresul manifestat de acesta pentru viitorul sau profesional.
    3. Modul defectuos de a invata.
    4. „Ghinionul” baremelor si a subiectelor.

    • Cum vă permiteţi domnule avocat să afirmaţi aşa ceva. Şi eu am susţinut anul acesta examenul şi din păcate am picat nu din cauza neştiinţei mele ci din cauza incompetenţilor din sistem care nu au mâini decât să primească şpaga. Mi-am dat seama că acest examen nu se poate promova decât dacă ai părinţi avocaţi sau dacă ai bani. Sunt un om de rând şi nu mi-am permis sţ iau în derâdere acest examen pentru că ştiu cât am muncit să îmi plătesc singură taxele la facultate, nu mi-a dat nimeni măcar un leu şi tot eu mi-am plătit dintr-un salariu de 7 milioane şi taxa de 1.000 lei la inppa. De ce judecaţi, voi avocaţii mai sunteţi în stare să susţineţi o testare, măcar mai ştiţi ceva ăia care aveţi atâţia ani vechime în spate? Vă zic eu că nu pentru că voi aţi intrat fără examene până în 1996. Vreau şi eu să intru doar cu interviu… ce frumos ha ha ha.

  7. nu inteleg frustrarile candidatilor respinsi! invata mai bine si anul viitor vor intra! teoria esecului intamplator dezvoltata aici mi se pare fara sens! ai castigat, continua, ai pierdut, continua, parca asta-i principiul olimpismului. retorica – am invatat mult, dar am avut ghinion – nu merge, deoarece atunci cand esti stapan pe materie, nu poate interveni nici un ghinion. cat despre ce spune domnisoara de mai sus, cu capul plecat, mi se pare o raportare aberanta la ideea de esec

  8. Acest articol este un adevarat dezastru si nu rezultatele examenului de admitere in profesia de avocat. Posibil este o polita platita inapoi pentru un oarecare serviciu facut candva.
    Rapoartele asupra Romaniei indica faptul ca justitia din Romania este putrezita, frecventa arestarilor in justitie e ingrijoratoare si denota coruptie, iar ziarul scrie ca au fost slabi pregatiti candidatii…e din seria „zebra a fost de vina ca se comporta imprevizibil”.
    Cat de bine pregatiti sunt avocatii din prezent care au dobandit calitatea pe vremea cand admiterea era lipsita de examen? Realitatea din salile de judecata vorbeste de la sine. Pierzatorul final este consumatorul de servicii juridice, concurenta pe o piata fiind un factor care determina necesitatea cresterii competivitatii in respectiva piata, deci cui profita rezultatele? Pierzatorul final, consumatorul de servicii juridice.
    Justitia, avocatura fiind integrata, are nevoie reformare, ori tanarul cu orientare juridica este exact cel care poate oferi asemenea, dar este prea slab pregatit…da, asta e concluzia.
    Interesul poate ca s-a convertit din intra doar cei prietenosi in intra cat mai putini, dar tot josnica a fost modalitatea de corectare.

  9. Domnule Gheorghe, numele de Gheorghe spune tot. Sunteti putin cam obiectiv in acest articolul in valoare totala de 0.02 lei (doi bani „dinaia” vechi ca sa va ajut putin cu conversia). De unde stiti dumneavoastra ca persoanele insirate in acest articol nu s-au pregatit destul sau sunt nepoti si copii de VIP? Eu nu cunosc nici unul din lista si nu am vazut nimic scris de ei in alte articole de „ziar”. Aveti ceva personal cu parintii lor? Ca dumneavoastra nu ati realizat nimic in toata viata dumneavoastra incat sa va folositi resursele? Pana la urma banul conduce lumea nu un articol prost scris. La varsta care o aveti e putin deplasat si putin comic sa faceti misto de niste copii de VIP care sunt rezultatul societatii in care traim. In cea mai mare parte promovata de mass media in mod negativ cu spanzurati, jafuri, violuri. Asta prinde la public in opinia dumneavoastra? Mare branza (mucegaita ca si gura dumneavoastra) au facut si ei ca au picat examenul. Care e problema? Sunt tineri si au o sansa in fiecare an spre deosebire de dumneavoastra care trebuie sa va limitati la profesia de „jurist” intrat cu buletinul. Asa prost in meseria dumneavoastra ca ati ajuns sa scrieti articole pe „net”. Nu stiu daca realizati dar, doar pe vremea cand aveati dumneavoastra 25 de ani se intra cu buletinul PCR (pile cunostinte si relatii). Intradevar a trecut ceva vreme nu stiu daca mai tineti minte, pareti cam suplu. Sunteti partea cea mai de jos a mass mediei si scandalul vad ca e singura calitate. De ce nu scrieti ceva bun de cei care au promovat examenul si sa motivati putin persoanele respinse? Poate era mai interesanta si de apreciat stirea. Stim ca site-ul dumneavoastra aduna peste 10 cititori saptamanal iar probabil veti avea un record saptamana aceasta de 13 cititori dar asta nu va da nici un drept sa afirmati si sa aberati asupra unui subiect in necunostinta de cauza. Pana la urma sunteti doar un simplu „om”, chel si gras in spatele unui monitor de calculator si prea multe nu mai puteti realiza in viata dumneavoastra. Eventual sa mai scrieti cateva articole de prost gust. Din cate vad nu dispuneti nici de fonduri suficiente sa platiti pe cineva sa va scrie cateva articolele decente. Sunt cele mai proaste minute pierdute din viata mea dar simteam nevoia sa imi suflu muci pe acest „website”. Va doresc o zi la fel de plictisitoare si notorie ca cea de ieri.

  10. Domnule Gheorghe, numele de Gheorghe spune tot. Sunteti putin cam obiectiv in acest articolul in valoare totala de 0.02 lei (doi bani „dinaia” vechi ca sa va ajut putin cu conversia). De unde stiti dumneavoastra ca persoanele insirate in acest articol nu s-au pregatit destul sau sunt nepoti si copii de VIP? Eu nu cunosc nici unul din lista si nu am vazut nimic scris de ei in alte articole de „ziar”. Aveti ceva personal cu parintii lor? Ca dumneavoastra nu ati realizat nimic in toata viata dumneavoastra incat sa va folositi resursele? Pana la urma banul conduce lumea nu un articol prost scris. La varsta care o aveti e putin deplasat si putin comic sa faceti misto de niste copii de VIP care sunt rezultatul societatii in care traim. In cea mai mare parte promovata de mass media in mod negativ cu spanzurati, jafuri, violuri. Asta prinde la public in opinia dumneavoastra? Mare branza (mucegaita ca si gura dumneavoastra) au facut si ei ca au picat examenul. Care e problema? Sunt tineri si au o sansa in fiecare an spre deosebire de dumneavoastra care trebuie sa va limitati la profesia de „jurist” intrat cu buletinul. Asa prost in meseria dumneavoastra ca ati ajuns sa scrieti articole pe „net”. Nu stiu daca realizati dar, doar pe vremea cand aveati dumneavoastra 25 de ani se intra cu buletinul PCR (pile cunostinte si relatii). Sunteti partea cea mai de jos a mass mediei si scandalul vad ca e singura calitate. De ce nu scrieti ceva bun de cei care au promovat examenul si sa motivati putin persoanele respinse? Poate era mai interesanta si de apreciat stirea. Stim ca site-ul dumneavoastra aduna peste 10 cititori saptamanal iar probabil veti avea un record saptamana aceasta de 13 cititori dar asta nu va da nici un drept sa afirmati si sa aberati asupra unui subiect in necunostinta de cauza. Pana la urma sunteti doar un simplu „om”, chel si gras in spatele unui monitor de calculator si prea multe nu mai puteti realiza in viata dumneavoastra. Eventual sa mai scrieti cateva articole de prost gust. Din cate vad nu dispuneti nici de fonduri suficiente sa platiti pe cineva sa va scrie cateva articolele decente. Sunt cele mai proaste minute pierdute din viata mea dar simteam nevoia sa imi suflu muci pe acest „website”. Va doresc o zi la fel de plictisitoare si notorie ca cea de ieri.

  11. bai, cate patimi si pasiuni a starnit acest articol! copiii prost pregatiti, care au picat cu medii sub 3, si-au rugat prietenii sa-i apere de penibil! nimeni nu spune ca nu s-a stat cu burta pe coduri un an de zile, dar rezultatul e cel ce conteaza! si mai conteaza si curajul de a vedea adevarul gol-golut. toti cei care se vaieta, care si-au pus bodyguarzii sa ia atitudine pe acest site, cu siguranta nu au invatat nimic din acest esec si nu vor deveni avocati in veci! mai bine sa se apuce de mediere sau de vreo meserie banoasa in mall! cat despre decrepitul care a dat buzna aici sa-si arate cariile de limbaj, trebuie spus doar atat: iarta-L Doamne, ca e handicapat si neajutorat!

  12. Cata eleganta in exprimare domnu ` agent..
    Haideti sa nu folosim cuvinte al caror sens ori nu il intelegem ori nu stim sa il folosim corect in context..
    Mana pe carte ar trebui sa o puneti si dumnevoastra (obligatoriu si pe „Codul bunelor maniere”).
    Acestea fiind spunse, va doresc o seara mirobolanta!
    Va pup, pa-pa 🙂

  13. sincer , ce ma uimeste este faptul ca am vazut la definitivat node de 2 si 3 chiar foarte multe si nu numai la o singura materie ! stau si ma intreb , cum naiba au fost oamenii astia stagiari 2 ani cand ei au 2 sau 3 la dc ,dp, etc ? nici daca nu fac stagiul si ma pregatesc doar pentru admiterea in barou …si as da definitivatul direct tot as lua mai mult ,minim 4 ! au dat spaga , au intrat stagiari si apoi n-au mai avut bani la definitivat ??? imi explica si mie cineva ????

  14. Bai acestia…copii de vip…las ca nu va strica sa vedeti cum e sa fii sarac si sa nu te bage nimeni in seama pe unde mergi…sa fii discriminat si tratat ca ultima speta…ati avut doar 10 in faculta si acu va doare capu de la lovitura…SICTIR BRE!