Noutati :

Dezastru in economie: Romania a redus investitiile publice la jumatate fata de 2012

28 iulie, 2014 - 07:20 PM
Autor: Anonim      
Categorie: NATIONAL
0

Sute de proiecte de infrastructura, fie ca e vorba de sosele, cai ferate, poduri, scoli ori spitale, au ramas neterminate in cauza lipsei finantarii, iar impactul asupra economiei este extrem de negativ.

O analiza realizata de revista Capital care citeaza date oficiale ale Ministerului de Finante, Romania a redus la jumatate investitiile publice in ultimii doi ani. Astfel, daca in 2012 statul alocase pentru investitii o suma de 13,1 miliarde lei in perioada ianuarie – mai, in aceeasi perioada a anului trecut aceasta scazuse la 10,7 pentru a ajunge la 7,3 mld. in 2014.

Analiza arata ca din bugetul total al statului doar 8,7% din bani sunt alocati investitiilor, in timp ce 34,3 % merg pe asistenta sociala, 23% pe bunuri si servicii si 17% pe cheltuielile de personal.

Mai mult, situatia este la fel de proasta in cazul proiectelor realizate din fonduri UE, unde statul plateste doar o mica parte din cheltuieli drept cofinantare. In ultimii doi ani s-a reusit absorbtia efectiva a numai 1,7 miliarde de euro pentru infrastructura din cele peste opt miliarde alocate de Bruxelles pentru ciclul 2007-2013.

Mai multe detalii pe capital.roInformatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...