Dezastru aviatic. Un avion MIG 21 Lancer s-a prabusit in Constanta. La fel si elicopterul militar plecat in cautarea lui, 8 morti. Video

Doua incidente aviatice petrecute la 40 de minute unul de celalalt, miercuri seara, in Constanta.

O aeronavă MIG 21 Lancer din dotarea Bazei 86 Aeriene, care executa o misiune de patrulare aeriana deasupra Dobrogei, a pierdut legatura radio cu turnul de control, iar la ora 20.03, miercuri, a dispărut de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localitățile Cogealac si Gura Dobrogei, in judetul Constanta, anunta MApN.

Aeronava decolase de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, în jurul orei 19.50.

Nu se stie daca pilotul ar fi reusit sa se catapulteze sau nu. Misiunea sa era pe vreme nefavorabila.

Deocamdata nu se stie nimic despre aeronava si nici despre pilot.

Au fost declanșate de urgență operațiunile de căutare-salvare. Un elicopter IAR-330 Puma a decolat de urgență spre zona posibilului impact, iar echipajele de intervenție ale ISU Dobrogea au pornit, de asemenea, spre această zonă, transmit reprezentantii Ministerului Apararii Nationale.

UPDATE: A disparut de pe radar si elicopterul IAR 330 Puma plecat in misiunea de cautare a MIG-ului 21 Lancer. Legatura radio cu turnul de control a fost pierduta la ora 20.44. Elicopterul avea la bord un echipaj format din 5 militari, carora li s-au alaturat alti doi din Fortele Navale.

Conform Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, localnici de la Gura Dobrogei au anuntat la 112 ca s-a produs o explozie in vecinatate. Disparitia aparatului de zbor militar a fost semnalata la doar 11 km de aerodrom.

Elicopterul IAR 330-Puma, decolat astăzi, în jurul orei 20.21, în misiune de căutare-salvare a aeronavei Mig 21 LanceR, a pierdut legătura radio cu turnul de control și a dispărut de pe radar în jurul orei 20.44.

Pilotul raportase condiții de vreme nefavorabilă și primise ordin să se întoarcă la bază.
Ultima poziție cunoscută a elicopterului, care avea la bord un echipaj format din cinci militari, este zona localității Gura Dobrogei, la aproximativ 11 km de aerodrom. Nu se cunoaște starea echipajului sau a aeronavei. Și în acest caz s-au declanșat operațiunile de căutare-salvare.
Nu sunt încă informații certe, la acest moment, nici despre pilotul sau aeronava MiG 21 LanceR„, transmit reprezentantii Ministerului Apararii Nationale.

UPDATE: A fost confirmata prabusirea celor doua aparate de zbor. In cazul elicopterului plecat in misiunea de cautare-salvare a pilotului de pe MIG, bilantul e tragic: 7 morti, toti militari aflati in elicopter, cu varste intre 27 si 53 de ani. Initial s-a stiut ca la bordul aparatului ar fi 5 militari, insa ulterior s-a aflat ca alti 2 specialisti in operatiuni de salvare pe mare, din cadrul Fortelor Navale Romane se alaturasera echipajului.

Despre starea pilotului de pe avionul militar nu se stie deocamdata nimic.

Forte uriase au fost mobilizate in zona in care cele doua aparate de zbor s-au prabusit. Pompieri, politisti, medici intervin la la locul dezastrului. Elicopterul a fost gasit in flacari.

VIDEO: Facebook/Sonia Simionov

Membrii echipajului elicopterului IAR 330-Puma, aflat în misiune de căutare-salvare pentru aeronava MiG 21 LanceR, au fost găsiți decedați în zona localității Gura Dobrogei, la aproximativ 11 km de aerodrom.
Elicopterul IAR 330-Puma, decolat astăzi, în jurul orei 20.21, în misiune de căutare-salvare a aeronavei Mig 21 LanceR, a pierdut legătura radio cu turnul de control și a dispărut de pe radar în jurul orei 20.44.
Pilotul raportase condiții de vreme nefavorabilă și primise ordin să se întoarcă la bază„, transmit reprezentantii MApN.
Cine sunt cei 7 militari care si-au pierdut viata dupa ce elicopterul Puma s-a prabusit
Locotenent-comandor Bogdan Forin, 41 de ani, era angajat din 2003, avea peste 1500 de ore de zbor. Era căsătorit, avea 3 copii
Locotenent Florin Pătrașcu, copilot, 27 de ani, angajat din 2016, avea 500 ore de zbor
Maistru militar Banu Gelu, era angajat din 1993, avea 53 de ani și peste 1700 ore de zbor, avea doi copii
Caporal Cătălin Lateș, 29 de ani, operator cautare salvare, angajat din 2001, casatorit, avea doi copii
Sergent Ionuț Marinescu, 44 ani, insotire medico-sanitara, angajat din 2021, casatorit, un copil
Maistru militar Vlad Carp, 39 de ani, scafandru marin, salvator pe mare, casatorit, un copil
Maistru militar Sergiu Bosoi, 37 de ani, scafandru marin, salvator pe mare, angajat din 2005, casatorit, 2 copii
Suntem alături de familiile colegilor noștri
În accidentul aviatic în care a fost implicat elicopterul IAR 330-Puma, miercuri, 2 martie, şi-au pierdut viaţa 7 militari. Pe lângă cei cinci membri ai echipajului comunicați inițial, urcaseră la bord și doi salvatori pe mare din cadrul Forțelor Navale Române.
Locotenent-comandor Bogdan Florin, pilot, în vârstă de 41 de ani, angajat din anul 2003, avea la activ peste 1500 de ore de zbor, era căsătorit şi avea trei copii.
Locotenent Pătrașcu Sorin, copilot, în vârstă de 27 de ani, angajat din anul 2016, avea 500 de ore de zbor, necăsătorit.
Maistrul militar Banu Gelu, angajat din anul 1993 în vârstă de 53 de ani, avea la activ peste 1700 de ore de zbor, era căsătorit şi avea doi copii.
Caporal Lateș Cătălin, operator căutare salvare, 29 de ani, angajat din 2021, căsătorit și avea doi copii.
Sergent Marinescu Ionuț, personal de însoțire medico-sanitar, 44 de ani, angajat din 2021, căsătorit, un copil.
Maistru militar cls I Carp Vlad, 39 de ani, scafandru marin, salvator pe mare, căsătorit, un copil.
Maistru militar cls II Bosoi Sergiu, 37 de ani, scafandru marin, salvator pe mare, angajat din 2005, căsătorit, doi copii.
Reamintim că elicopterul militar, tip IAR 330-Puma al Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, decolase de urgență în misiune de căutare-salvare a pilotului aeronavei MiG 21 LanceR. Elicopterul a pierdut legătura radio cu baza în jurul orei 20.44 şi s-a prăbuşit în zona localității Gura Dobrogei, județul Constanța, la aproximativ 11 km de aerodrom.
Operațiunile de căutare –salvare a pilotului aeronavei MiG 21 LanceR sunt încă în desfășurare.
Ministrul apărării naţionale și șeful Statului Major al Apărării îşi exprimă profundul regret pentru tragicul eveniment şi sunt alături de familiile militarilor.”, transmit reprezentantii MApN.
Nu se cunosc cu exactitate toate conditiile in care s-au produs tragediile, insa specialistii vorbesc despre conditiile meteo potrivnice.
Cea mai probabilă condiție care a dus la această catastrofă, deși catastrofă înseamnă când a murit și pilotul și eu sper că pilotul s-a catapultat, este despre condiții meteo nefavorabile și anume despre condiții de givraj.

Givrajul se poate depune atât pe MiG-ul 21 și ce se întâmplă atunci: suprafața aerodinamică se schimbă, crește greutatea și se poate angaja în condițiile în care pilotul nu ia măsuri foarte rapid. La elicopter la fel, se pune strat de gheață peste palele rotitoare ale elicopterului, peste elice și chiar sunt condiții. Condițiile de depunere a givrajului la elicoptere sunt să fie temperatura la 0 grade și să fie o ușoară ninsoare.

Cel mai probabil givrajul la ambele aparate de zbor. Sunt șocat. În întreaga mea carieră nu am auzit niciodata în același timp să se producă o catastrofă și la avion și la elicopter. Două catastrofe simultan, este unic în istoria aviației române”, a declarat Virgil Ristea, general de flotila aeriana.

UPDATE: Pilotul aeronavei MiG-21 LanceR a decedat. Costinel Iosif Niță avea 31 de ani

Căpitanul Costinel Iosif Niţă, pilotul avionului MiG-21 LanceR prăbuşit miercuri în judeţul Constanţa, şi-a pierdut viaţa, a anunţat Ministerul Apărării Naţionale.

Pilotul avea 31 de ani, era căsătorit şi nu avea copii.

Din anul 2014, el îndeplinea funcţia de pilot în cadrul Escadrilei 861 Aviaţie Luptă în Baza 86 Aeriană de la Borcea.

Acumulase peste 570 de ore de zbor, din care aproximativ 420 pe MiG-21 LanceR.

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES de MApN, o comisie a Statului Major al Forţelor Aeriene şi de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Constanţa continuă cercetarea împrejurărilor în care s-a produs accidentul.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. cauzele tragediilor.cine a dat ordin de decolare pentru mig pe vremea aia si de ce? isteria asta duce la actiuni necugetate.

    • Sa inteleg de la tine , ca in conditii grele, nu se poarta razboaie, doar pe soare, stam la plaja!

  2. Dumnezeu sa-i odihneasca, dar pilotul de pe MIG avea 31 de ani si era capitan, celalalt pilot de pe elicopter avea 41 de ani si era locotenent -comandor , ambii supusi la astfel de riscuri, si atunci cum dracu’ Gheorghita de la covid este la 39 de ani colonel, la ce riscuri este supus acest medic, cum se acorda gradele in armata romana, oare cati generali are Romania si cati are SUA, asta in functie si de militari!?