Opinia Timisoarei

Deturnare de fonduri in administratia Fritz? O parte din subventia de la Guvern pentru ajutorarea populatiei, ‘bagata’ in pierderi tehnologice ale Colterm, iar aproape 10 milioane de lei, ‘pierduti’ in facturi gresite ale Societatii de Termoficare. Ce a descoperit Curtea de Conturi la Primaria Timisoara

TIMISOARA. Guvernul a trimis la Primaria Timisoara sume istorice pentru ca abonatii Colterm sa nu se trezeasca cu facturi uriase iarna trecuta, dupa ce in decembrie, administratia Fritz a dublat pretul gigacaloriei.
Pentru protectia timisorenilor abonati la Colterm, Guvernul a stabilit o schema de compensare, iar Ministerul Dezvoltarii a alocat Primariei Timisoara 67.840.130 de lei reprezentand subventii aferente consumului de gaze naturale in perioada noiembrie 2021 – 31 martie 2022, tinand cont si de cresterea pretului la gaze la nivel mondial.

Un control al Curtii de Conturi la Primaria Timisoara, incheiat in iulie, a scos la iveala decizii halucinante.

Ca sa incaseze subventia Guvernului alocata Primariei Timisoara, de 67.840.130 de lei, ce-a facut Colterm? A emis facturi catre municipalitate in care a inscris gresit si Taxa pe Valoarea Adaugata. Astfel, TVA-ul la o asemenea suma se ridica la 9.735.253 de lei.

Or, Codul Fiscal prevede ca doar „subventiile legate direct de prețul bunurilor livrate și/sau al serviciilor prestate, se includ în baza de impozitare a taxei”.

Cu alte cuvinte, subventia de la bugetul de stat pentru acoperirea cresterii pretului gigacaloriei in cuantum de 50% din diferenta rezultata intre pretul de achizitie al gazelor naturale si pretul plafonat de 0,250 lei/kWh, trebuia virata de Primaria Timisoara in contul Colterm, iar aceasta nu trebuia sa emita facturi cu TVA.

Prin aplicarea gresita a TVA, practic, s-a creat o ‘gaura’ de aproape 10 milioane de lei, suma ‘pierduta’ din sprijinul financiar de la bugetul de stat pentru Timisoara.

Practic, Primaria trebuia sa functioneze ca un intermediar: a primit banii de la Guvern si trebuia sa-i dea mai departe Colterm, in baza legii, cerand doar acte justificative societatii de termoficare pentru cheltuieli, si nu facturi purtatoare de TVA.

Subventia de la Guvern pentru populatie a mers si in… ‘pierderi induse tehnologic’ la Colterm

Mai mult, banii, 67.840.130 de lei, au fost utilizati in totalitate pentru achitarea facturilor emise in 2022, in valoare de 52.802.405 lei, precum si pentru o factura din 14 decembrie 2021, de 15.037.725 lei, ca sa acopere pierderi tehnologice induse aferente anului 2020.

Potrivit inspectorilor Curtii de Conturi, aceasta inseamna incalcarea Legii 259/2021 care aproba OUG 118/2021 privind schemele de compensare, „subventia nu a fost alocata Colterm pe baza documentelor justificative transmise Ministerului Dezvoltarii, in fapt, Primaria procedand la achitarea, pe baza de facturi emise de Colterm, a contravalorii pierderilor induse tehnologic aferente anului 2020, respectiv la achitarea contravalorii ‘subventiei diferenta de pret Energie Termica facturata populatiei pentru luna ianuarie 2022’, stabilita in baza deconturilor prezentate„, se arata in procesul verbal intocmit la finalizarea controlului de catre Curtea de Conturi.

Primaria Timisoara si-a ‘acoperit’ propria subventie cu cea de la Guvern

Auditorii atrag atentia ca, pe langa Codul Fiscal, a fost incalcata si legea contabilitatii.

Pe cale de consecință, procedând astfel, respectiv la achitarea contravalorii facturilor emise având ca obiect „energie termică livrată populației”, și nu la virarea în contul producătorului pe baza actului normativ care a prevăzut acordarea subvenției în sumă de 67.840.130 lei, de la bugetul de stat, cu titlul de „SUBVENȚIE” cu scopul acoperirii costurilor legate de achiziția: de gaze naturale, destinate producerii de energie termică în perioada 1 noiembrie 2021-31 martie 2022, respectiv în vederea asigurării continuității activității”, la nivelul operatorului de termie, valoarea totală a subvenției acordate de 67.840.130 lei a fost diminuată cu contravaloarea taxei pe valoarea adăugată înscrisă în facturile emise, în valoare totală de 9.735.254 lei, care, – achitată producătorului de energie termică, pe bază de facturilor emise de acesta, intră sub incidența prevederilor Codului Fiscal privind taxa pe valoarea adăugată.

În concluzie, UATM Timișoara a utilizat subventia acordata de la bugetul de stat, în sprijinul exclusiv al autorității locale, de compensare a efortului financiar al bugetului local (subvenție la energia termică livrată populației, aprobată prin HCL) și nu pentru acoperirea exclusivă a costurilor legate de achiziția de gaze naturale destinate producerii de energie termică în perioada 1 noiembrie 2021-31 martie 2022„, explica auditorii Curtii de Conturi.

Adica, administratia Fritz a luat banii de la Guvern si i-a folosit pentru acoperirea subventiei pe care o dadea Primaria Timisoara de la bugetul local in fiecare an ca sa mentina un pret redus la gigacaloria facturata populatiei.

Inspectorii au cerut clarificari pe marginea celor constatate, insa primarul Dominic Fritz nu le-a prezentat niciun punct de vedere.

Organele de control urmeaza acum sa stabileasca daca la mijloc este vorba de o deturnare de fonduri sau e doar rezultatul interpretarii gresite a legii.

 

 

Exit mobile version