Noutati :

Despre uniunea universitara din Timisoara: rectorul Talpos vrea o universitate metropolitana, Moisuc se gandeste la pensie

2 iulie, 2011 - 02:44 PM
Autor: Miodrag Hojda      
Categorie: EDUCATIE
0

TIMISOARA. O fuziune intre Universitatea de Vest si Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului, care sa concureze noua structura formata din Politehnica si Medicina nu intra in vederile niciuneia dintre conducerile celor doua institutii. Cel putin deocamdata. Talpos vrea universitate metropolitana, iar Moisuc candideaza pentru…. pensie.


Alexandru Moisuc, rectorul USAB, spune ca in momentul de fata universitatea pe care o conduce face parte dintr-un consortiu al universitatilor cu profil agronomic din tara si este singura structura pe care o sustine, momentan.

„Viitoarea conducere a universitatii va vota o eventuala fuziune a Universitatii de Stiinte Agricole cu alta institutie de invatamant superior din Timisoara. Noua conducere va fi aleasa in primavara anului viitor. Fuziunea va fi decisa de senatul universitatii“, a explicat Moisuc pentru www.opiniatimisoarei.ro.

El a precizat ca fuziunea inseamna multe modificari, care nu pot fi facute de pe o zi pe alta. Este vorba despre unirea administrativa, despre corelarea actelor, a facultatilor, a logisticii fiecarei institutii etc.

„Acum au loc admiterile, de-abia in toamna am putea vorbi despre o eventuala unire a universitatilor. Noi avem unele specializari, precum managementul care se potrivesc cu cele ale Universitatii de Vest de la Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor, dar avem altele, mult mai multe, cum este cadastrul agricol, care este asemanator cu specializarea de cadastru industrial de la Universitatea Politehnica“, a adaugat acesta.

Rectorul USAB a recunoscut ca o apropiere de noua institutie de invatamant superior formata din Universitatea Politehnica si Universitatea de Medicina si Farmacie „V. Babes“ din Timisoara ar insemna o structura mai puternica la nivelul intregului oras.

„O eventuala hotarare de fuziune nu o sa o iau eu, pentru ca mie imi expira mandatul in primavara lui 2012. Eu atunci voi candida doar la pensionare“, a marturisit pentru www.opiniatimisoarei.ro Alexandru Moisuc.

De partea cealalta, Ioan Talpos, rectorul Universitatii de Vest, a recunoscut ca singura varianta a unei fuziuni o reprezinta o universitate metropolitana. Asta inseamna ca toate cele patru universitati de stat din Timisoara sa se contopeasca intr-una singura.

„Daca ar fi doua universitati separate, cel mai bine ar fi fost ca Universitatea Politehnica sa absoarba facultatile tehnice ale Universitatii de Agronomie, in timp de Universitatea de Vest sa fuzioneze cu Medicina si Medicina Veterinara“, a spus Ioan Talpos pentru www.opiniatimisoarei.ro. El a adaugat ca interesul invatamantului ar trebui sa primeze, iar o unica universitate de stat ar fi cel mai bun lucru pentru Timisoara.

„Discutii au mai existat, dar nu s-a concretizat inca nimic. O asemenea hotarare nu se poate lua peste noapte. Si la noi in universitate sunt oameni care  sunt contra si care sunt pro acestei idei“, ne-a spus rectorul UVT.

Pana la infiintarea unei universitati metropolitane, rectorul Politehnicii, Nicolae Robu, se grabeste sa intrebe ligile studentesti care ar fi cel mai potrivit nume pentru noua institutie formata din UPT si UMF. Variantele propuse de el sunt Universitatea de Stiinte Aplicate „Politehnica Timisoara“, Universitatea de Stiinte Ingineresti si Medicale „Politehnica Timisoara“ si Universitatea „Regele Ferdinand I“ din Timisoara.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...