Desi obligatorii, etichetele pentru legumele si fructele din pietele din Timisoara lipsesc cu desavarsire

TIMISOARA. Desi capsunile, ciresele, rosiile, varza si alte produse scoase la vanzare in pietele din oras ar trebui sa aiba de astazi etichete care sa le dovedeasca provenienta, acestea nu si-au gasit inca loc pe tarabele pietarilor. Etichetele obligatorii nu sunt… gata.

Ca sa stim exact ce cumparam, incepand din 20 mai, pe toate produsele din pietele timisorene ar fi trebuit sa gasim etichete cu „produs romanesc” sau „produs din import„. Asta au decis consilierii locali in urma cu o luna. Hotararea trebuia sa intre in vigoare de astazi, insa etichetele comandate de Societatea de Piete S.A. nu sunt gata.

„Astazi o sa le primim. In prima faza ne vin 3.000 de bucati si urmeaza sa mai vina inca 2.000, pe parcursul acestei saptamani. Noi le-am comandat la o societate din Timisoara, dar nu le-am primit inca. Ele sunt simple, cea pe care scrie <<produs romanesc>> are pe fundal tricolorul, iar cealalta, cu <<produs din import>> este pe fond albastru. Asa scrie in HCL”, a declarat, pentru opiniatimisoarei.ro, seful Societatii de Piete din Timisoara, Victor Stefan.

Producatorul autohton pune cate etichete vrea

Pietarul va trebui sa plateasca 1 leu pentru fiecare eticheta. Poate cere cate vrea, mai spune Stefan. Oricum, in aceasta perioada sigur nu vom gasi eticheta de „produs romanesc” pe rosii sau ardei, de exemplu. Acestea sunt aduse din import, mare parte din cele scoase la vanzare in pietele din Timisoara fiind cumparate, de fapt, din Piata de Gros.

Reprezentantii Societatii de Piete sustin ca un producator autohton ar putea avea pe masa o singura eticheta, nu cate una la fiecare produs.

„De maine dimineata (n.r. miercuri) le gasim pe tarabe, astazi le impartim. Ei trebuie sa plateasca doar pretul etichetei, o sa le dam pe semnatura, ei cer cate vor. Problema este ca avem producatori care au certificate de producatori si vand ceapa verde, usturoi, capsuni si frunze de patrunjel. Ei nu o sa puna etichete pe fiecare produs, ca vor fi numai etichete pe masa atunci. Nu mi se pare corect ca la certificatele de producator sa punem cate 10 etichete, daca au atatea produse. In mod normal, producatorul ar trebui sa aiba un singur talon in care sa scrie <<produs romanesc>>. Oricum, la ora asta, producatorul autohton n-are voie sa aiba rosii sau ardei pe taraba”, ne-a mai spus Victor Stefan.

Ce spune Hotararea de Consiliu Local?

Ramane de vazut cum va fi pusa mai exact in aplicarea hotararea de consiliu local. Conform acesteia, se vor aplica contraventii pentru neafisarea etichetelor, pentru inscrierea de date eronate pe etichete si pentru refuzul de a prezenta documente care sa ateste informatiile inscrise pe etichete. Amenda este de 400 de lei pentru fiecare incalcare, la care se adauga si o sanctiune de 1 punct de penalizare. In plus, la 3 puncte de penalizare, comerciantul sau producatorul primeste interdictie de a mai vinde in pietele Timisoarei timp de 1 an.

Mai mult decat atat, “daca administratia pietei nu pune la dispozitie etichete sau inchiriaza, rezerva sau taxeaza masa pentru cineva care are 3 puncte in anul in care are interdictie, aceasta este pasibila de amenzi de la 1.000 la 2.000 de lei”, se mai arata in hotarare.

Ramane de vazut daca hotararea de consiliu local va fi respectata, in conditiile in care mai exista una care prevede ca un sfert din mesele din piete sa fie ocupate de producatorii locali, cu zone marcate special pentru ei. Aceasta nu se aplica insa.

Primarul Timisoarei sustine ca toate legumele si fructele din piata vor trebui sa aiba etichete. In caz contrar, se va lasa cu amenzi.

Nu e foarte grav ca nu sunt gata inca. La fiecare produs trebuie sa fie o eticheta, pentru ca acelasi comerciant poate sa vanda unele produse din productia proprie si altele din import sau din alta sursa. Este obligatoriu, acesta este si spiritul HCL, ca fiecare produs sa aiba eticheta. Pe noi ne intereseaza o garantie a provenientei. Pe noi nu ne intereseaza daca este productie proprie sau achizitionat de la altii, ne intereseaza daca este produs in Romania sau in alta tara si daca este din alta tara, de unde anume. Vor fi controale, sigur, dorim sa determinam oamenii sa inteleaga ca nu se pot juca cu lucrul acesta si ca regula e regula, sa nu triseze„, ne-a declarat primarul Nicolae Robu.

Edilul a explicat ca, recent, a regasit intr-o piata din oras merele copilariei sale, „mere de Satu Mare”, si a fost foarte fericit ca a putut gusta din nou aceste fructe.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Pai…e clar! 99% vor fi produse autohtone, nu? 🙂

    • Sa vedem acuma daca din cele „99%” autohtone… tot atatea vor avea si certificatul aferent care sa ateste eticheta… ca etichete isi scoate oricine la imprimanta daca vrea… si lipeste pe fiecare frunza in parte..