Desi lucrarile sunt gata, a fost prelungit pana in august termenul de punere in functiune a noii Maternitati Bega de la Timisoara

TIMISOARA. Lucrarile la noua Maternitate Bega de langa Spitalul Judetean sunt finalizate, insa punerea in functiune a caldirii ar mai dura pana la inceputul toamnei.

CITESTE SI: Pacat de sangele varsat! Cine uita e complice! Marsul suporterilor din Timisoara, omagiu pentru cei care au pierit in Revolutie 

Alin Nica, presedintele CJ Timis spune ca Maternitatea este pregatita de deschidere in primavara, dar ca mai are nevoie de avize, astfel ca s-a decis in sedinta de plen de luni a Consiliului Judetean, ca masura de precautie, sa fie stabilit ca termen luna august pentru functionalizarea cladirii.

„Nu se pierde niciun euro din fondurile europene. 100% din banii europeni i-am atras prin acest proiect, ramane doar partea de operationalizare a proiectului, in sensul in care trebuie sa mutam pacientii, echipamente, personal in noua cladire, sa autorizam noua cladire, sa punem in functiune echipamentele. Dupa, trebuie sa facem toate formalitatile catre finantator, sa facem inchiderea de proiect. Toate acestea dureaza. Noi ne-am luat o plasa de siguranta pana in august anul viitor, legea ne permite pana in decembrie, dar am zis ca august e un termen rezonabil.

Noi ne propunem ca in primavara sa deschidem noul edificiu, sper sa obtinem toate autorizarile si acreditarile pentru ca sunt conditii speciale si specifice pentru astfel de spitale. In ceea ce priveste operationalizarea, imi exprim speranta ca institutiile avizatoare vor da in timp util toate avizele si autorizarile astfel incat sa ne atingem obiectivul ca in primavara acestui an primii copii sa se nasca in noul edificiu”, a declarat Alin Nica.

Presedintele Consiliului Judetean Timis mai spune ca pentru toate proiectele aflate in executie isi propune sa atraga banii europeni pe cheltuieli eligibile.

„Toate proiectele care sunt acum in executie, pana la 31 decembrie ne propunem sa atragem toti banii europeni de pe cheltuieli eligibile, ramanand eventual de facut acele cheltuieli neeligibile care oricum se suportau din bugetul judetului, in perioada pe care Uniunea Europeana ne-o mai lasa la dispozitie anul viitor”, a adaugat Nica.

Intre timp, Consiliul Judetean Timis a achizitionat deja mobilierului non-medical, care incheie complet dotarile asigurate pentru Maternitate. Achizitia vizeaza 91 de birouri, 48 de rafturi de depozitare cu structura metalica, 140 de vestiare, 16 bancute pentru vestiare, 14 corpuri suspendate, 97 de dulapuri inchise cu etajera, 11 dulapuri cu cheie pentru biocide, 129 de dulapuri inchise cu etajere reglabile, 6 dulapuri mici, 108 dulapuri pentru pacienti, 11 fronturi de lucru cu dulap de depozitare sub blat, 47 de mese pentru oficiul alimentar si masa salon, 98 de rafturi cu etajere de un tip si alte 93 de alt fel, mobilier receptie 3 bucati, 143 de scaune de birou, 29 de tabureti rotativi si 230 de scaune cu spatar pentru vizitatori in saloane. Contractul este in valoare de aproape 1,3 milioane de lei cu TVA inclus.

Inca de la finele lunii februarie, Consiliul Judetean Timis cumparase deja aproape toata aparatura medicala. Vorbim despre echipamente mari si complexe, cum ar fi: mamograf, aparatul de radiologie, monitoare functii vitale, ecograf Doppler si ale aparaturi portabile, precum aparatul Rontgen, mese multifunctionale ori panouri de radioprotectie.

Apoi, in luna mai a fost contractata firma care a asigurat mobilierul medical, in valoare de peste 200.000 de euro, si anume:
– 19 canapele de consultatii
– 4 fotolii de recoltare
– 19 paturi de garda – fotoliu extensibil pentru apartinatori si odihna personal
– 112 paturi de spital cu doua sectiuni si protectii laterale
– 114 noptiere pentru paciente cu masuta glisanta/rabatabila
– 2 dulapuri de medicamente
– 18 mese de inox pentru instrumentar
– 6 masute pentru pansamente
– 13 bucati troliu mobil de tip 1
– 12 bucati troliu mobil de tip 2

Va reamintim, reprezentantii Consiliului Judetean Timis au semnat, in 6 iulie 2020, contractul prin care lucrarea (proiectare+executie) a fost incredintata asocierii Constructii Erbasu SA – Tehnodomus SRL – Hospital Technical Solutions – Kral Medical Solutions SRL – Tehnoplus Medical Service – Sfera Con.

Lucrarea este finantata din fonduri europene, printr-un proiect Romania-Ungaria, de la bugetul de stat si cel al Consiliului Judetean Timis, iar costurile se ridica la peste 13 milioane de euro, cu tot cu dotarile care completeaza aparatura acum existenta la Maternitatea Bega, care va fi transferata.

Noua maternitate va avea compartimente de fertilizare in vitro, obstetrica-patologica, ginecologie, chirurgie laparoscopica si histeroscopica, obstetrica fiziologica si de spitalizare de zi. De asemenea, sunt prevazute compartimente de terapie intensiva, prematuri, nou nascuti eutrofici, cat si facilitati pentru insotitori. Maternitatea va avea si o sectie ATI, bloc operator, sali de nasteri si camere de garda.

Spitalul va avea 124 de paturi, cu 30 mai multe decat cele care deservesc in prezent batrana Maternitate Bega.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
loading...

  Pareri

 1. Iarasi lista cu masute si canapele, ca o stiu pe de rost deja?
  Mi se pare normal termenul de punere in functiune, era prea scos din joben, e o lucrare complexa. Cine si-a facut o casa sau si-a amenajat un apartament stie ca doar finisajele interioare si mobilarea dureaza intre 3 si 12 luni. Anormala este impaunarea lui Nica, in mai era doar o gramada de betoane si dansul zicea ca pana la Craciun se vor naste primii copii aici, in septembrie tot asa credea. Dovedeste o cumplita lipsa de realism. Altfel, felicitari pentru lucrare, e o realizare importanta pentru Timisoara!

  • Așa este sugaciule, maternitatea din zona Odobescu promisă de cel care îți dă momo este gata deja! Să nu mai vorbim de spitalul municipal pe care îl promitea cretinachilor ca tine !
   Marș în kk!!

 2. Halal sa va fie ! Dupa atatea laude , acuma ati dat cu mucii in fasole ! Cine dracu va mai crede cand mai spuneti ceva ? Mari pasivi ati devenit !

  • Pt @gica : esti un bou !

 3. …parsivi…

  • Gica, Gica, nu-ți face griji noi am inteles că esti pasiv !
   Așa este când le scrii prea des cum ești ,,colegelor” din USR nu te mai controlezi !

 4. Breaking news: Nica minte ca de obicei. Este inca un santier, nu au terminat nimic. Mergeti pana acolo in vizita. Nu inteleg de ce minte totusi, putea sa spuna ca efectiv mai e de lucru, nu e ca si cum e vina lui. Dar na, cand esti obisnuit cu minciuna, o mai faci si din instinct.

 5. E tare „frumos” pus stalpul verde de sustinere acolo chiar pe treptele principale in partea stanga 🙂 Din ciclul „Dorel in actiune”. Stalpii de sustinere colorati sunt pusi asa in dorul lelii la distante inegale. Asa era proiectul sau constructorii erau un pic bauti? Oare ce o fi in cladire daca la exterior arata asa?? 🙁