Deseurile periculoase din menajer trebuie colectate separat in gospodarii. Sfaturile RETIM pentru debarasarea corecta de aceste resturi

TIMISOARA. De multi ani la Timisoara se separa deseurile in gospodarie, menajerul in pubela neagra, hartia si cartonul in cea galbena, sticla in clopotele verzi, insa o selectie mai atenta trebuie facuta la primul tip.

Vorbim despre deseurile periculoase din menajer, cele care nu trebuie sa ajunga in pubela neagra. Amplasarea acestora in acest recipient ar duce la contaminarea intregului continut si ar putea deveni factori de poluare odata ajunse la groapa de gunoi.

Astfel, daca aveti in gospodarie ambalaje care contin reziduuri periculoase, matrica poroasa solida formata din materiale periculoase, vopseluri, cerneluri, adezivi, uleiuri si grasimi (altele decat cele comestibile), detergenti care contin substante periculoase, pesticide, materiale de lustruire, imbracaminte contaminata cu substante periculoase, toate acestea trebuie puse separat de deseul menajer.

In aceasta categorie mai intra si bateriile si acumulatorii din plumb, mercur, nichel-cadmiu, cele alcaline sau cele care contin acizi, solventi sau alcali.

RETIM ii sfatuieste pe timiseni sa stocheze acest tip de deseu in gospodarie pana la startul campaniilor organizate de companie pentru preluarea acestor deseuri. Pentru adunarea resturilor de acest tip vor fi puse la dispozitie containere amplasare in localitatile din judet.

Campaniile de colectare sunt trimestriale. Vorbim despre 4 asemenea operatiuni. Cele din zona 1 a judetului Timis sunt urmatoarele:

• 01 februarie – 02 martie 2023

• 02 mai – 31 mai 2023

• 03 iulie – 1 august 2023

• 31 octombrie – 29 noiembrie 2023

De asemenea, deseurile periculoase din menajer nu se amesteca nici cu cele reciclabile, nici cu cele provenite din constructii si nici cu cele solide.

Cei care doresc mai multe informatii le pot obtine de pe www.retim.ro sau www.adidtimis.ro. De asemenea pot contacta compania prin serviciul Call Center la numarul de telefon +40 374 885 692, de luni până vineri, între orele 07:00 – 19:00.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...

  Pareri

 1. Gepeto spune:

  nu voi ingrasa niciodata mafia gunoaielor. sa le stranga ei sa le selecteze sa investeasca in tehnologie pentru soetarea lor!

 2. marius spune:

  Stiti povestea cu lupul? Daca exagerati lumea o sa-si bage picioarele si va arunca totul la gramada. Sa nu-si inchipuie ca va dezvolta cineva o pasiune din alegerea gunoaielor. Veniti in sprijinul oamenilor cu campanii cum au fost curateniile de toamna si primavara, platiti materialele reciclabile (pe cei dispusi sa le adune, cum a fost cu fierul vechi, sau la magazine, cu materialele returnabile, dar eficient, nu ipocrizie maxima cum au procedat unele mari magazine). Faceti centre de reciclare (odata existau). Construiti linii de sortare a gunoiului menejer unde ar putea fi recuperate majoritatea materialelor reciclabile, orientati fondurile imense (alocate sau accesibile prin tot felul de programe) catre oameni, nu catre firmele de partid ale unor „baieti destepti” (urasc expresia asta de spalare a denumirii unor escroci).
  Nu mai veniti cu idei de genul spalati sticla de ulei pana nu mai este unsa, si cartonul de pizza, si nu aruncati caserola de polistiren (apropo ce sa facem cu ele?) sau mai stiu eu ce aberatii. Ca o sa mai asteptati „mult si bine” pana fac oamenii asa ceva.
  Si, apropo, cum ramane cu poluarea suplimentara cu detergent, cu consumul sporit de apa, ca sa nu mai zic de munca si timpul oamenilor. De ce? Ca sa faca profit fara prea mare deranj firmele respective. Oricum nu poate nimeni sa-i controleze pe toti.
  Si inca ceva cum ramane cu aia ce vin si scormonesc prin gunoi, arunca pe jos ca sa caute … ceva. Apoi vine controlul si amendeaza proprietarul sau asociatia. Nu e corect. Si daca se porneste cu o nedreptate se vor genera reactii negative, ura si rezistenta maxima la orice masura ulterioara.