Descopera inventiile si picturile lui Leonardo da Vinci, la Iulius Town Timisoara. Foto

Timisoara. Iulius Town este gazda unei expoziții unice, care prezintă geniul lui Leonardo da Vinci ca inventator și pictor. Inedita expoziție reunește replicile a 20 de modele de mașinării, proiectate acum mai bine de 500 de ani de cea mai importantă figură culturală a Renașterii, dar sunt prezentate și șase reproduceri la dimensiuni originale ale unor picturi celebre ale sale. Expoziția are loc în perioada 7 – 16 mai 2021, iar intrarea este liberă.

 Timișorenii pot descoperi la Iulius Town o parte din invențiile și arta lui Leonardo da Vinci și pot surprinde o secvență din felul în care funcționează o minte strălucită. Expoziția educativă pentru copii și adulți este localizată în piațeta Intersport din Iulius Mall, iar în perioada 7 – 16 mai 2021 vizitatorii vor putea admira replici ale unor mașinării de zbor, hidraulice și de război, dar și echipamente de construcții, care respectă fidel schițele și proiectele genialului inventator.

Leonardo da Vinci este considerat părintele zborului. Inițial el a proiectat „aparate” de zbor bazate pe mișcările aripilor, crezând că oamenii pot învăța să zboare dacă vor crea și acționa mașini care imită mișcarea păsărilor. Astfel, în Iulius Town pot fi admirate „Aripa experiment” și „Aripa dublă” – mașinării ce urmăresc să verifice puterea de ridicare a unei aripi; „Bicicleta Ornitopter” și „Ornitopterul” – mecanisme ce ar fi trebuit să se ridice de la sol şi să fie acţionate de aripi batante, care, la rândul lor, erau „alimentate” cu energie musculară; „Aeriana”, care este predecesorul elicopterului din zilele noastre și „Parașuta” – primul dispozitiv proiectat să împiedice căderea în gol.

Însă, Leonardo da Vinci a lucrat și la diverse proiecte tehnice, inventând dispozitive pentru ca sarcinile de muncă să devină mai eficiente. Printre acestea se numără primele proiecții pentru „Macara”, „Fierăstrău Hidraulic”, „Stampa” – prima mașină de tipărit; mecanismul „Archimedes”, „Rulmentul” și „Podul”, care de asemenea pot fi descoperite în cadrul expoziției. Aceasta este completată de mașini hidraulice (de mers pe apă) precum: „Mănușa Membrană”, ce avea rolul să îmbunătățească mișcarea pe apă a omului și mecanismul „Calea de mers pe apă”.

 Nu lipsesc nici primele „mașinării de război”: care antice echipate cu lame ascuțite, ce trebuiau trase de cai și care secerau inamicii; „Bombarda”, „Mitraliera” și „Arbaleta”. O altă mașinărie impresionantă este „Pasărea Comediei” – dispozitiv inventat de Leonardo da Vinci pentru spectacole teatrale.

Expoziția mai cuprinde și șase reproduceri ale capodoperelor „Mona Lisa”, „Madonna în stânci”, „Buna Vestire”, „Salvator Mundi”, „Sfântul Ioan Botezătorul” și „Dama cu hermină”.

 Evenimentul este găzduit de Iulius Town, urmând ca în perioada următoare exponatele să fie mutate la Palas Iași, iar apoi la Iulius Mall Suceava, și are rolul de a susține educația sub toate formele ei, direcție importantă în strategia de sustenabilitate a companiei IULIUS.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...

  Pareri

 1. observatorulatent spune:

  De ce nu ati scris nimic de femeia curajoasa cu trei copii care s a pus in fata unui hot de posete nici un site local nu a scris nimic am citit in adevarul faceti numai reclama atit indiferent de reclama facuta trendul emigrarii populatiei active,imbatrinirea accentuata a populatiei,comertul online,veniturile mici ale marii majoritati a populatiei,acum si acest nenorocit de covid si alti factori va duce pe termen mediu,5 max 10 ani poate si mai curind la reducerea drastica a activitatii acestor moluri trendul se vede in SUA unde anual se inchid sute de moluri faptul ca un hot isi permite sa fure o poseta intr un asemenea stabiliment nu denota siguranta.

 2. CEASCA spune:

  Buey de erați may bine pregătiți castigati pa teren nu decât la loteria 🙂 penibilii planetei – con swerige ala cu crucea masii sa-i fut! BLEAH
  Prazilienii erau de încălzire iar italienii, well – o sclipire a jeniului carpatin si voila – las ca baga FALIT ROIBU CASH IN handbal sa pape vilcenii fericire
  MARS MAA – SVFG & religii servicii si hoarde de retardati făcînd politica – arta !!

 3. Prank spune:

  MISSING.