Deputatul USRPLUS de Timis Daniel Toda: Lipsa investitiilor in retelele de transport a energiei, o problema la fel de grava ca majorarea preturilor la utilitati

TIMISOARA. Creşterea brutalã şi, de multe ori, nejustificatã a preţurilor la utilitãţi a pus în umbrã o altã problemã majorã a sectorului energetic din România: lipsa investiţiilor în modernizarea şi extinderea reţelelor de transport a energiei electrice. O spune deputatul USRPLUS de Timiş Daniel Toda.

În cursul ultimelor luni, atât cetãţeni, cât şi companii care activeazã în domeniul electronicii şi al producţiei de echipamente medicale mi-au comunicat nemulţumirile lor faţã de modul în care este furnizatã energia electricã în judeţele Timiş şi Arad.

Persoanele fizice, cu precãdere cele din comunele periurbane, au reclamat întreruperi dese datoritã unor avarii la liniile de medie şi înaltã tensiune ori variaţii de tensiune care le-au distrus aparatura electronicã.

Agenţii economici au prezentat o situaţie cu adevãrat sumbrã: investiţii pentru noi capacitãţi de producţie anulate şi defecţiuni la utilajele existente datorate modului în care E-Distribuţie Banat furnizeazã energia electricã. Unii agenţi economici au fost obligaţi, pentru a nu închide fabricile din zona noastrã, sã suporte din bugetul propriu investiţii pentru realizarea unor linii electrice care, odatã trecute gratuit în proprietatea societãţilor de distribuţie, deservesc şi alţi consumatori. Alţii au renunţat la extinderea fabricilor întrucât variaţiile de tensiune existente în reţea le-au afectat utilajele digitale. De multe ori au fost nevoiţi sã întrerupã lucrul pentru câte o zi întreagã datoritã avariilor din reţelele vechi şi intervenţiilor de reparaţii neprogramate.

Este evident cã reţelele de distribuţie învechite, care ar fi trebuit sã fie demult înlocuite, comportamentul inacceptabil al operatorilor de reţea care urmãresc doar obţinerea unui profit cât mai mare cu investiţii cât mai mici, pasivitatea autoritãţilor din domeniu la aceste comportamente prejudiciabile, toate pun în pericol activitatea economicã din regiune. Nicio companie nu va mai dori sã investeascã dacã utilajele alimentate cu energie electricã nu pot funcţiona ori se stricã repetat. Aceastã situaţie se va traduce în şomaj şi stagnare economicã.

Cetãţenii care sunt obligaţi sã achite facturi imense la utilitãţi trebuie sã suporte tot din buzunarul propriul preţul unor noi aparate electrocasnice pentru a le înlocui pe cele distruse de variaţiile de tensiune!

În consecinţă, am solicitat Ministrului Energiei sã îmi comunice care este necesarul de investiţii pentru modernizarea şi extinderea reţelelor electrice din Timiş şi Arad, câte solicitãri de modernizare şi extindere au fost formulate de cãtre agenţii economici în cursul anului 2020 şi în primele şase luni ale anului 2021, cât a cheltuit E-Distribuţie Banat în acest sens, dar şi ce mãsuri are în vedere ministerul pentru a determina realizarea investiţiilor de modernizare şi extindere a reţelelor electrice în Timiş şi Arad de cãtre societatea distribuitoare.

Chiar dacã nu sunt vizibile, problemele reţelei de distribuţie va crea mari prejudicii în viitorul apropiat atât cetãţenilor, cât şi companiilor. Deşi suntem în ceasul al doisprezecelea, încã putem salva situaţia şi determina compania responsabilã sã realizeze investiţiile necesare, nu doar sã distribuie profitul acţionarilor sãi„, sustine deputatul USRPLUS de Timiş Daniel Toda.

 

 

 

 

 

 

           

 

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. PSD și PNL au votat distribuirea dividendelor la firmele de stat din energie sa mituiască primarii sa ii voteze și noi plătim , PNL =PSD

    • PSD a saltat profiturile IN AVANS, inainte de a fi realizate, ca sa alimenteze pompa de pomeni. Ce puteau sa faca bietii distribuitori, numiti politic sau nu, decat sa creasca preturile pana la cer? Ca doar nu era sa-si taie din salariile alaea porcesti.

  2. Bine

  3. Ati inceput sa aruncati cu bani mai useristilor si sa va platiti articole prin ziare? Oricum ne-ati inselat absolut toate asteptarile si va mai voteaza muma.USR este cea mai mare mizerie.

  4. 1. Intrebare: cum de retelele vechi din anii”marelui conducator” suportau si 12.000 MW transferati? Eu stiu raspunsul dar domnul? Inainte de alegeri nu le stia inainte de alegeri? sau suna bine acum sa faci pe „desteptul”.
    2. Care este programul partidului sau in acest sens (energie verde, …., ha, ha, …) si de unde o vor finanta, daca banii EU se vor duce in alta parte, directionat?