Noutati :

Deputatul de Timis, Gheorghe Ciobanu: statul ar putea finanta campaniile electorale. Cat vor cotiza politicienii sa ajunga pe listele de partid?

26 februarie, 2015 - 03:24 PM
Autor: Roxana Deaconescu      
Categorie: POLITIC
0

TIMISOARA. Noutati in Legea electorala: politicienii de pe lista ar putea fi pusi sa cotizeze cu bani la partid, iar statul ii va da inapoi, nominal. Deputatul PSD Gheorghe Ciobanu sustine ca membrii Comisiei de cod electoral discuta in prezent despre o noua strategie, care presupune ca parlamentarii si alesii locali sa cotizeze pentru a intra pe listele de partid, iar apoi sa-si primeasca banii inapoi… de la stat.

Noua Lege electorala trebuie sa recredibilizeze clasa politica si Parlamentul Romaniei, sustine Gheorghe Ciobanu.

„Trebuie sa avem o transparenta a finantarii campaniilor electorale a fiecarui candidat. In acest sens, vorbim despre un plafon maxim, pana la care fiecare candidat al unui partid, care se afla pe o lista, vine cu o suma. Pana la 500 de euro la un consilier local, el poate sa vina cu 200 de lei. Acele sume ajung la campanie, ele vin cheltuite pe anumite paliere. Pentru campanie, dar pe 7 resorturi. Dupa campanie, respectarea acestei legislatii va insemna returnarea banilor de la bugetul de stat, in contul celui care a candidat si a virat banii respectivi. La toti candidatii care au respectat legea. Vin bani de la bugetul de stat pentru campanie, asta e ideea. Statul va finanta campaniile legitime, legale si transparente. Cam asta e filosofia. In Comisia de cod electoral sunt din toate partidele, acum se discuta la nivelul comisiei. Nu mai stiu cine a venit cu propunerea, nu fac parte din comisie. Nu se stie inca forma finala, aceasta este filosofia in acest moment, este un lucru pozitiv”, a explicat Gheorghe Ciobanu.

Deputatul de Timis considera ca noua Lege electorala ar elimina interesele alesilor, care se simt obligati sa faca anumite favoruri celor care le finanteaza campaniile electorale.

„Alesul local, alesul national, nu va mai fi prada unor alte interese. Se doreste transparenta si o credibilizare a institutiilor, partid politic, parlament, ales, acestea nu aduc un impact bugetar prea mare. Sa fim corecti cu noi insine. Un parlamentar care va fi finantat in campania lui de cine stie cine risca sa cada prada unor interese, s-a dovedit ca nu e viabil. Realitatile ne arata ca trebuie schimbat ceva. Banii sunt impozitati, ei intra in circuitul economic, nu merg la negru, nu se pierd. Este o filosofie corecta, statul va inapoia banii fiecarui om in parte, in contul lui”, a mai spus Ciobanu.

Cat ar trebui sa cotizeze fiecare?

Reprezentantii partidelor politice au realizat ca revenirea la votul pe liste este o masura binevenita, considera deputatul de Timis. Comisia de cod electoral dezbate in aceste zile Legea electorala si discuta despre un plafon maxim cu care ar trebui sa cotizeze politicienii pentru a ajunge pe listele de partid. Ciobanu a dat si cateva exemple de sume cu care ar putea cotiza viitorii alesi, insa acestea nu au fost stabilite la Comisia de cod electoral.

„Pentru alegerile locale se va merge pe votul dintr-un singur tur, iar la Consiliul Judetean se va renunta la uninominal si se va reveni la vechea forma, alegerea dintre consilieri judeteni. S-a dovedit si aici ca a fost mai buna, altii le-au pus denumirea de baroni, a dus la o baronizare in cadrul partidului. Mircea Geoana s-a bazat pe acesti baroni, in ghilimele, care erau si presedinti de partid. Partidul trebuie sa fie un element curat, credibil, care sa aiba si el parghiile lui. Nu mai putem face diferenta intre un parlamentar care isi face treaba si altul care nu si-o face. Se va merge pe o idee foarte interesanta, nu este faza finala, ca la parlamentari sa vii cu un cuantum de 15.000 de euro, ca si candidat, in contul partidului. Partidul are o lista cu cati candidati sunt, ala e bugetul campaniei, va fi gestionat. (…) La locale se va merge pe 500 sau 1.000 de euro candidatul, se face acest buget, pe aceasta filosofie care vine pe cheltuirea acestei sume. Aceste sume reprezinta un cuantum de 50 de milioane de euro la nivel national. Toate astea, puse cap la cap, vor duce ca acele persoane sa primeasca banii inapoi, fiscalizati. Banul se va intoarce la candidat… de la bugetul de stat, asta e filosofia”, a conchis deputatul Gheorghe Ciobanu, reiterand din nou ca noua filosofie este un bun element de credibilizare a alesilor locali sau nationali.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...