Deputatul Daniel Toda solicita onestitate in politica romaneasca (P)

TIMISOARA. Deputatul REPER de Timiş a făcut apel către politicienii români să dea dovadă de moralitate în actualul context politic în care spectrul populismului şi al extremismului a început să bântuie inclusiv lumea occidentală. Unele dintre ţările Europei Centrale au căzut deja în plasa unor politicieni fără scrupule care au câştigat alegerile folosindu-se de spaimele cetăţenilor sau gâdilându-le orgoliul naţionalist.

După ultimele alegeri, Slovacia a căzut în mrejele unor politicieni care promovează dublul discurs şi agenda Moscovei. Polonia încearcă să se elibereze din ghearele PiS. Partidele pro-europene au, adunate, un număr mai mare de fotolii în parlamentul de la Varşovia. Totuşi, organizaţia naţionalistă a preşedintelui Duda şi conservatorului Kaczyński au câştigat alegerile utilizând temerile polonezilor ca armă electorală şi nu vor renunţa la putere prea uşor.

Societăţile occidentale sunt mai polarizate decât oricând. Iar atentatele teroriste care deja au însângerat Franţa şi Belgia vor reprezenta un atu al extremiştilor de dreapta. Frica, temerile sunt cel mai bun agent electoral. Promisiunea zidurilor, a gardurilor de sârmă ghimpată va aduce voturi. Numai că, în spatele zidurilor, fricile se transformă în obsesii. Legăturile dintre oameni se rup şi se pregătesc armele” a susţinut deputatul de Timiş de la tribuna parlamentului.

Apelul făcut de Toda este unul neaşteptat de la un politician, după cum recunoaşte chiar el. „Ştiu că mulţi zâmbesc când aud puse în aceeaşi frază „morală” şi „politică”. Dar, în acest context tulbure şi complicat, noi, ca oameni politici, avem o responsabilitate şi mai mare. Iar „moralitatea” devine obligatorie în aceste perioade. Altfel, vom obţine voturi, dar vom aduce, în schimbul lor, probleme, nemulţumiri şi frustrare tuturor alegătorilor. Populismul este calea uşoară în politică. Dar populismul nu este o rezolvare a problemelor. Este o adâncire a lor. Onestitatea, în schimb, este necesară.”

Rămâne de văzut dacă politicienii noştri vor ţine cont de asemenea solicitări acum, când ne pregătim pentru patru rânduri de alegeri. Sau, aşa cum aminteşte Daniel Toda, vor continua să poarte masca populismului şi să rămână portavocea fricilor românilor.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
loading...

    Pareri

  1. Si atat. Nu exista moralitate in politica, dupa cum a dovedit si platitorul acestui articol.