Noutati :

Deputatul Daniel Toda solicita modificarea conditiilor de accesare a fondurilor pentru reabilitarea monumentelor istorice

16 februarie, 2022 - 08:51 AM
Autor: Redactie      
Categorie: POLITIC
1

Deşi Timişoara este fruntaşă la numărul de clădiri de patrimoniu, prea puţine dintre ele se prezintă într-o stare decentă. Cel mai rău dintre toate cartierele istorice ale oraşului se prezintă Fabricul, odinioară vestit pentru fabricile, berea, prăvăliile şi localurile sale pline de viaţă. Astăzi, pieţele şi străzile de aici sunt pline de palate ruinate şi case abandonate cu ferestrele bătute în scânduri.

Unul dintre motivele pentru care nu ne putem bucura de frumuseţea Timişoarei de odinioară este lipsa banilor. Datorată, după cum explică deputatul USR de Timiş, Daniel Toda, inclusiv unor prevederi legale din procedura de finanţare a lucrărilor de reabilitare.

Conform art. 7 din Procedura privind timbrul monumentelor, pentru a fi eligibil un proiect cultural dedicat unui monument istoric precum cele care împânzesc Fabricul, niciunul dintre apartamentele ori spaţiile sale comerciale nu trebuie să fie ipotecat sau grevat de vreo altă sarcină.​ Această condiţie face neeligibile o mulţime de proiecte de reabilitare finanţate din acest fond întrucât, firesc, mulţi dintre noi avem credite bancare garantate cu ipoteci imobiliare. ​Cele mai multe proiecte de reabilitare depuse au fost respinse tocmai pentru această situaţie.​” explică Daniel Toda.

Pentru remedierea acestei probleme, deputatul de Timiş a adresat un memoriu Ministerului Culturii, solicitând modificarea procedurii de accesare a fondurilor rezultate din aplicarea timbrului de mediu. Astfel, această problemă poate fi uşor depăşită dacă Normele metodologice privind cuantumul timbrului monumentelor istorice ar menţiona că, în cazul unităţilor locative ipotecate, proprietarii să depună declaraţia autentică prin care sunt de acord cu reabilitarea.

Comorile de arhitectură ale oraşului nostru au nevoie de bani pentru a-şi recăpăta strălucirea, iar asemenea nefericite formulări legale care, din neatenţia legiuitorului, blochează accesul la fondurile necesare trebuie corectate.​” mai scrie Daniel Toda.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Cat mai costa o reclama din asta? Ca vand Golf