Opinia Timisoarei

Deputatul Daniel Liviu Toda: ‘Putem intoarce lumea catre carte prin masuri legislative’

Deputatul de Timiş USR – istul Daniel Liviu Toda este co-semnatar al unui proiect de lege care prevede reducerea cotei de TVA pentru livrarea de cărţi şi manuale în format electronic la 5%.

De ani buni, românii sunt pe ultimul loc în Uniunea Europeană la „consumul” de carte. Cozile la librării de pe vremea lui Ceauşescu, „atenţia” pe care trebuia să o laşi librarului pentru ca data viitoare să îţi păstreze vreo carte din literatura universală ori almanahurile care se dădeau la pachet – vrei un „Magazin”, cumperi şi o „Scânteia” – parcă se răzbună în ultimele decenii. Sociologii ne spun că una dintre cauzele pentru care la noi prosperă teoriile conspiraţiei este tocmai numărul redus de cărţi citite. La Paris sau New York am văzut mulţi tineri citind pe kindle sau alte device-uri. Generaţia care acum se află pe băncile şcolii este mai atrasă de textul digital. Sarcina noastră este să îi facilităm accesul la acest tip de lectură,”,  a explicat deputatul Daniel Liviu Toda.

Potrivit lui Toda, exista edituri care au investit în transpunerea digitală a unor capodopere literare anterior tipărite care se aşteptau ca noua modalitate de lectură să atragă tinerii. Din păcate, de-abia 1% din numărul cărţilor vândute in Romania  sunt în format ebook, faţă de 5% în Germania şi 11% în Marea Britanie.

Acesta nu este singurul proiect de lege prin care se încearcă „reîmprietenirea’ concetăţenilor noştri cu cărţile. De curând, a fost avizat pozitiv în Comisia de învăţământ din Senat şi accesul gratuit al studenţilor la bibliotecile centrale şi central-universitare. Măsura este importantă fiindcă, în prezent, studenţii pot accesa gratuit fondul de carte al universităţilor în care sunt înscrişi, iar multe institţii de învăţământ superior nu beneficiază de o bibliotecă proprie sau, atunci când aceasta există, fondul de carte nu satisface necesităţile didactice ale cursanţilor, iar aceştia trebuie să se apeleze la biliotecile altor universităţi, unde accesul este contra cost”, a mai adăugat deputatul.

Exit mobile version