Deputatul Daniel Liviu Toda: ‘Putem intoarce lumea catre carte prin masuri legislative’

Deputatul de Timiş USR – istul Daniel Liviu Toda este co-semnatar al unui proiect de lege care prevede reducerea cotei de TVA pentru livrarea de cărţi şi manuale în format electronic la 5%.

De ani buni, românii sunt pe ultimul loc în Uniunea Europeană la „consumul” de carte. Cozile la librării de pe vremea lui Ceauşescu, „atenţia” pe care trebuia să o laşi librarului pentru ca data viitoare să îţi păstreze vreo carte din literatura universală ori almanahurile care se dădeau la pachet – vrei un „Magazin”, cumperi şi o „Scânteia” – parcă se răzbună în ultimele decenii. Sociologii ne spun că una dintre cauzele pentru care la noi prosperă teoriile conspiraţiei este tocmai numărul redus de cărţi citite. La Paris sau New York am văzut mulţi tineri citind pe kindle sau alte device-uri. Generaţia care acum se află pe băncile şcolii este mai atrasă de textul digital. Sarcina noastră este să îi facilităm accesul la acest tip de lectură,”,  a explicat deputatul Daniel Liviu Toda.

Potrivit lui Toda, exista edituri care au investit în transpunerea digitală a unor capodopere literare anterior tipărite care se aşteptau ca noua modalitate de lectură să atragă tinerii. Din păcate, de-abia 1% din numărul cărţilor vândute in Romania  sunt în format ebook, faţă de 5% în Germania şi 11% în Marea Britanie.

Acesta nu este singurul proiect de lege prin care se încearcă „reîmprietenirea’ concetăţenilor noştri cu cărţile. De curând, a fost avizat pozitiv în Comisia de învăţământ din Senat şi accesul gratuit al studenţilor la bibliotecile centrale şi central-universitare. Măsura este importantă fiindcă, în prezent, studenţii pot accesa gratuit fondul de carte al universităţilor în care sunt înscrişi, iar multe institţii de învăţământ superior nu beneficiază de o bibliotecă proprie sau, atunci când aceasta există, fondul de carte nu satisface necesităţile didactice ale cursanţilor, iar aceştia trebuie să se apeleze la biliotecile altor universităţi, unde accesul este contra cost”, a mai adăugat deputatul.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...

  Pareri

 1. stercalau cop spune:

  se vede ca n-ai prea citit,ca daca citeai vreo carte cel mai comod est in fotoli nu la leptop.

  • Cristian spune:

   Si tu daca citeai stiai ca termenul corect e „laptop” nu „leptop”. Dar mna, asa-i cand nu stii pe ce lume traiesti… Omul se refera la cititoare de carti dedicate, de dimensiunea unei carti mici, ce folosesc ecrane tip hartie digitala. Dar mna, e simplu sa comentezi cand tu habar nu ai despre ce se vorbeste

 2. nu zau!!! spune:

  Asta e un usrìst adevarat il tradeaza muia dar se pare ca cel ce consilieaza in ale tinutelor vestimentare este un Mega Hipster …oricum se pare ca nu il mai consilieaza nimeni de vreme ce a ajuns sa arate in halul acesta …daca vrei sa semeni par example cu Balcescu sau Ioan Cuza apai pretenas trebuie sa fi cel putin la jumatate din valoarea lor …iara tu toata viata ai fo o sluga si asa vei muri …ma refer la moartea din viata politica ..posibil sa returnezi Tot cea ce ai primit de la USR pentru manipularile de dinaintea alegerilor in mediul On´line

 3. ITist spune:

  …un idiot ca restul useristilor…

 4. Nelu spune:

  De ce toti nespalatii cand ajung pe o fucntie vor sa para mari carturari?

  • Nume? spune:

   Nu toti, ai vostri raman la tinuta naturala de mahalagii, care le asigura priza la publicul tinta. Scuzati-i pe useristi ca va aduc aminte de perioada aia sinistra din viata cand erati chinuiti si trimisi la scoala.

 5. Iobag pe pix spune:

  Nu îmi place domn deputat, că sub masca cărții, se gândește tot la bani. Ne vorbește întruna despre TVA, economie și finanțe.
  Nu văd cum prin reducerea TVA-ului, monsieur va reuși să inoveze educația, în calitatea dumnealui de membru în Comisia pentru învățământ, de unde monșerul își ridică lunar simbria.
  Să ne trăiești și la mai mare, boierule!

 6. Bogarsky spune:

  Traiasca USR-ul, votez USR!

 7. AUR spune:

  Useristule, nu mai minti! Romania nu e pe ultimul loc la citit, Franta este. Vreti sa ne ingenuncheati prin orice mod!