Deponeul ecologic de la Ghizela care va deservi intreg Timisul e aproape gata! Vezi aici cum arata!

GHIZELA. Intinsa pe zeci de hectare, incapatoare, ecologica, moderna. Ar trebui sa adune gunoiul timisenilor in urmatorii 41 de ani! Deponeul de la Ghizela, gata 92%! Intreg proiectul se ridica la aproape 50 de milioane de euro.

Astazi, Consiliul Judetean Timis a deschis portile deponeului de la Ghizela pentru o scurta vizita. 23 de consilieri au mers sa vada in ce stadiu sunt lucrarile.

Deponeul ecologic de la Ghizela are o capacitate totala de peste 5 milioane de metri cubi, o inaltime de 20 de metri si o capacitate de prelucrare zilnica de 448 mc. Durata de viata a gropii de gunoi este de 41 de ani.

Deponeul de la Ghizela poate deservi 700.000 de locuitori, adica intreg judetul Timis, iar localitatile vor fi impartite in 5 zone de colectare: 0.Ghizela, 1. Timisoara, 2. Jimbolia, 3. Deta, 4.Faget.

Tototdata vor fi 3 centre de colectare: Jimbolia, Deta, Faget si o statie de transfer la Timisoara care costa aproape 5 milioane de euro.

La groapa de gunoi de la Ghizela vom avea si statie meteo si laborator

Suprafata totala a deponeului este de aproape 60 ha, din care depozitare 35 de hectare si zona tehnica 24 ha, aceasta din urma insemnand:  intrare iesire autocamioane, cantarire, zona de receptie, sortare, expeditie deseuri reciclabile, sortare deseuri biodegradabile, zona de maturare material de acoperire, zona de compostare, expeditie compost, spalare roti autocamioane, statie de combustitbil, statie meteo si laborator, canalizare, foraj de apa, statie de tratare, spatiu de epurare ape uzate, conducte de refulare ape curate in Timis.

Groapa de gunoi este asezata complet pe o membrana dintr-un material care impiedica scurgerile toxice in pamant. De asemenea, deponeul va fi imprejmuit de o perdea verde, iar copacii se vor intinde pe o suprafata de aproape 7 hectare.

Executantul lucrarii este SC Confort SA care are un subcontractant, SC Iridex Group SRL.

Executia a inceput in martie 2010, iar termenul de finalizare este 30 mai 2011. In acest moment, groapa de gunoi ecologica de la Ghizela e terminata 92%.

Se deschide Ghizela – se inchid Parta si cele din orase

Odata cu deschiderea deponeului de la Ghizela, se vor inchide celelalte gropi de gunoi din orase (Jimbolia, Buzias, Sannicolau, Lugoj si Faget), precum si cea de la Parta. Numai aceasta operatiune va costa aproape 8 milioane de euro.

Finantarea proiectului se preconiza a se face cu bani europeni. Deocamdata, pana cand se vor obtine, fondurile sunt de la Consiliul Judetean Timis.

Foto: Dariana Dragos

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...