Noutati :

Depasiri ale cotelor de aparare pe mai multe rauri din Timis si Caras-Severin. Anuntul celor de la Apele Banat legat de inundatii

1 mai, 2019 - 12:02 PM
Autor: Redactie      
Categorie: SOCIAL
0

TIMISOARA. S-au inregistrat depasiri ale cotelor de aparare pe mai multi afluenti ai Timisului, Begai si Bistrei, din pricina ploilor cazute din belsug in Banat in ultimele ore. De altfel, hidrologii au emis un Cod Portocaliu de inundatii valabil pana la orele 18.00 ale zilei de miercuri, 1 Mai.

Reprezentantii de la Apele Banat spun ca apele au crescut peste cotele de aparare pe raul Sasa, afluent al Timisului, la statia hidrometrica Poieni, pe raul Nadrag, aflunet al Timisului, la statia Nadrag, si pe raul Bistra, afluent al Timisului, la statia Obreja. De asemenea, sunt inregistrate depasiri pe Sebes, alt afluent al Timisului, la statia Turnu Ruieni, pe raul Rusca, afluent al Bistrei, la statia Voislova.

Sunt depasiri ale cotelor de atentie pe Bega si afluentii sai Gladna si Hauzeasca, in judetul Timis, apoi pe afluentii Timisului din Caras-Severin, Golet si Bistra, precum si la Valea Mare, pe afluentul Barzavei.

Tendinta apelor este de crestere, spun specialistii ABAB, care monitorizeaza in permanenta debitele si nivelurile cursurilor de apa, avand pregatita formatiune de interventie, in caz de nevoie.

A fost declansata alerta la Comitetul pentru Situatii de Urgenta Timis

La nivelul Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Timis, începând cu ora 09:10, a fost activat Centrul Judetean de Conducere si Coordonare a Interventiilor – etapa 1 (grupa operativa) la sediul ISU Timis. De asemenea, au fost prealertate turele care asigura permanenta la subunitatile din Lugoj si Faget si s-a dispus verificarea si pregatirea tehnicii de interventie la inundatii.

In cursul diminetii, pompierii timiseni au fost solicitati la cateva situatii punctuale in localitatile Nadrag, Costeiu de Sus, Crivina si Poieni, în care carosabilul sau gospodarii au fost inundate, ca urmare a precipitatiilor abundente si a scurgerilor de pe versanti.

De asemenea, în localitatea Crivina, s-a dispus construirea unui dig din saci de nisip pe o portiune de aproximativ 50 m în apropierea parcului central. I
n continuare se monitorizeaza situatia din teren. Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Banat” al judetului Timis este pregatit sa intervina pentru a asigura siguranta cetatenilor.

Având în vedere posibilitatea averselor cu acumulari semnificative de apa, recomandam populatiei din zonele vizate de avertizari sa ia masuri pentru curatarea santurilor si rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuarii normale a apelor pluviale, sa-şi pastreze calmul şi sa respecte recomandarile autoritatilor locale.

UPDATE: E alerta in Timis, pericol urias de inundatii. Se ridica diguri din saci de nisip. A fost activat Centrul de Interventii de Urgenta Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...