Noutati :

Demisii rasunatoare la TM2021. Ion Caramitru si Mihai Gafencu s-au retras din structurile Asociatiei Timisoara Capitala Europeana a Culturii

14 iulie, 2020 - 07:41 AM
Autor: Redactie      
Categorie: CULTURA
10

TIMISOARA. Au fost inaintate demisii la Asociatia Timisoara Capitala Europeana a Culturii in plin proces de preluare a controlului TM2021 de catre Primaria Timisoara.

Presedintele UNITER si fost ministru al Culturii, Ion Caramitru, dar si medicul Mihai Gafencu, presedintele Consiliului Director al Organizatiei Salvati Copiii, au decis sa se retraga din structurile TM2021, asociatie ce traverseaza vremuri tulburi.

Medicul Mihai Gafencu a activat mai bine de un an ca membru in Consiliul Director al Asociatiei Timisoara Capitala Europeana a Culturii 2021, ca reprezentant al scenei culturale independente si al sectorului Industriilor Culturale si Creative.

Decizia vine chiar inainte de sedinta Adunarii Generale a Membrilor Asociatiei TM2021, programata pentru marti.

Medicul a trimis o scrisoare catre conducerea Asociatiei Timisoara Capitala Europeana a Culturii in care isi justifica hotararea.

Dragă domnule președinte, stimați colegi de comitet director, dragi colegi din proiect, am decis să nu mai particip la AG și, cu această ocazie, să vă prezint demisia mea din această structură.
După mai mult de un an de prezență alături de domniile voastre, locul meu va putea fi luat, cred, de un reprezentant al lumii artistice care să poată să aducă la aceeași masă pe toți actorii acestei piețe independente. Am avut parte de discuții lungi și entuziaste în primele momente, cu marii jucători culturali ai acestei urbe, unii ce au demonstrat putere în a organiza evenimente ce au durată dublată de proba succesului. Nu-i voi numi pentru a nu uita un reprezentant, nedreptățind. Mai apoi am reușit să aduc la masă pe cei ce s-au îndepărtat de conducerea din anii 2018-2019, cu multă presă negativă, moment ce era unul bun pentru reconstrucția legăturii fracturate dintre lumea artistică și executivul acestei structuri. Nu am mers mai departe din motive ce țin de ambele tabere.
Noi trebuie să dorim ca acest oraș să aibă o singură tabără – cea a succesului proiectului depus de un grup larg și care, actualmente, a fost asumat de doar 2 persoane dintre cele ce au participat la scrierea lui.
Scandalurile din presă, necolegialitatea unor păreri, atacurile nedrepte, părtinirea, ce nu au loc in munca unui ONG ce are astfel de nume dar și un buget considerabil, m-au făcut să mă simt străin de felul în care merg lucrurile, în mod repetat.
Actual, după ce documente clare depuse de cenzori și de auditori externi de marcă nu au adus schimbarea în esența administrării banilor, regularizarea nefirescului prezent ca decizie într-o singură semnătură, dar mai ales neanalizarea unor răspunderi privind această stare de fapt, mă fac să-mi doresc să nu mai particip la acest tip de conducere, unde rostul meu nu mai este clar.
Felul în care se atribuie fonduri actorilor din lumea artistică, independenții cum sunt numiți, modul în care nu e clară partajarea banilor, precum și alte cereri nesatisfăcute ale concețățenilor pe care-i reprezint, mă fac să văd clar că rolul meu nu mai e în acest proiect al orașului meu.
Curajoasa, dar aproape imposibila (juridic) dorință de anulare a structurii ce a câștigat titlul, este admirabilă, dar sortită, opiniez, unui eșec.
Vă doresc succes, să vă aducă zilele deciziilor ulterioare în fața unui proiect viabil și care să slujească orașului nostru!„, a transmis medicul Mihai Gafencu.

In urma cu cateva zile, isi anunta retragerea si maestrul Ion Caramitru din pozitia de membru in Consiliul Director, in calitate de personalitate publică din domeniul culturii, cu profil internațional, unde activa din aprilie 2019.
Ion Caramitru i-a transmis decizia sa si primarului Nicolae Robu.

Stimate domnule Robu,
V-am căutat la telefon pentru a avea o discuție preliminară privind prezența mea în bordul Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021. Am primit cu entuziasm propunerea de a participa la acest eveniment dintr-o poziție oficială ținând cont de tot ce mă leagă sentimental și istoric de acest minunat oraș. Nu e un secret pentru nimeni când spun că mă simt acasă de câte ori sunt acolo fie ca artist, fie ca cetățean. Ceea ce nu am prevăzut, însă, luat de entuziasm, este realitatea crudă că nu poți fi responsabil de o asemenea demnitate doar prin telefon sau corespondență și, în plus, să mai răspunzi zi de zi de destinele unui Teatru Național cu 7 săli și 480 de angajați așa cum se întâmplă la București. Asta pe de-o parte. Pe de alta, mi-e foarte greu să pricep, pentu a fi corectși echidistant, tot ce agită administrativ, regulamentar și legal pe cei care sunt răspunzători cu viața acestei Asociații atât de importantă și care sunt locuitori ai Timișoarei zi de zi în perimetrul ei. Aș vrea să știți, domnule primar, că tot ce am reușit să duc până la capăt, fie ca artist, fie ca președinte UNITER, ca ministru sau director al TNT s-a petrecut și se petrece prin implicare totală, fizică și psihică în proiecte, ceea ce, din păcate, nu reușesc pentru Timișoara. Vă rog, domnule Robu, să luați de bună retragerea mea din corpul Comitetului Director și să mizați oricând pe cunoștințele și expertiza de care pot da dovadă când va fi nevoie.
Cu tot respectul, al dumneavoastră, Ion Caramitru”.

Va reamintim, incepand din 7 iulie, Primaria Timisoara a preluat controlul implementarii angajamentelor din dosarul de candidatura la titlul de Capitala Europeana a Culturii. Atunci, primarul Nicolae Robu a supus votului consilierilor locali proiectul „privind aprobarea actiunilor pe anul 2020 din cadrul programului cultural ,,Timisoara – Capitala Europeana a Culturii 2021″ si incheierea contractului de finantare cu Asociatia ,,Timisoara – Capitala Europeana a Culturii”.

Dupa ultima sedinta a Consiliului Director al Asociatiei TM2021, primarul Nicolae Robu a anuntat ca vrea sa dizolve actuala asociatie si sa isi faca una proprie, iar aceasta noua structura ar urma sa fie creata dupa modelul Casei de Cultura a Municipiului Timisoara.

UPDATE: Primarul Timisoarei sustine ca demisiile n-au nicio legatura cu faptul ca el doreste o structura noua care sa tina sub control proiectul Capitala Europeana a Culturii

Nu e vorba de o demisie. Dl Caramitru mi-a trimis un SMS, eu l-am sunat pe dl Caramitru, am avut o discutie foarte normala, fireasca, in care m-a asigurat ca vrea sa ramana alaturi de noi, ca vrea sa fie si implicat efectiv, cu prestatii pe care domnia sa le are, in cadrul agendei pe care o vom avea. Nu e nicio suparare. Mi-a spus ca vede tot felul de lucruri prin presa, dar nu e aici, in miezul problemei, si vrea sa se retraga, dar ramane aproape de Timisoata, de proiect. Era o corespondenta din 20 iunie. Ma mir cum unii spun ca e legata de trecerea proiectului la primarie. SMS era din 20 iunie. Veti vedea ca dansul va fi alaturi de noi in continuare.
Legat de dl Gafencu, e dreptul dansului la opinie. Nu am stiut ca s-a retras. Am explicat ca la acea sedinta a fost o grupare. Era evident ca totul a fost prestabilit intre ceilalti membri. Uitati-va la implicarea pe care fiecare o are. Decizia pe care am luat-o este ferma si viitorul va arata daca este sortita succesului sau nu. Nu comentez demisia domnului Gafencu„, a spus primarul Timisoarei.

 Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

 • 10comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

 1. Pe tot ce pune mana Robu se transforma in rahat. Macar pe timpul lui Ciuhandu Timisoara era mai vie dpdv cultural.

  • Korekt, Ciuhy o hadus kultura bănățană în centrul horașului, mânca-țaș! Îs pline străzile din șentru de kultură bănățană, mai ales C.D.Loga! Dar Ciuhy îi bănățan și cimișorean agevărat, pe când Robul îi doară un ardelean dăștept ca tăți ardelenii din bancurile cu proști…

   • apaisapun …. dreptate aveti! deacord cu comentariul dvs

  • vezi ca a pus mana pe tot TNL-ul, deci si pe tine. NU vorbi omule daca nu ai fost macar la un TMBase. Acum vine Robu si impune el „cultura” ca el e dastept si le stie pe toate. Sictir mizerii teneliste!

 2. Si-a schimbat nick-ul Gelu dar comentariile sunt la fel de oligofrene.

 3. Ba @[email protected] retrage/ti urgent cuvintele: pe vremea JEGULUI care a smecherit tot centrul Timisoarei tiganilor borati, cu exceptia unor evenimente sordide, NU A EXISTAT CULTURA in acest oras. Asa ca stai jos, ai nota 3 pe ziua de azi.Daca nu stii ce scrii, stai in banca ta si taci! Sper ca in urma spetei care este pe rol in instanta, adoratul tau va ajunge la bulau, intre ai sai semeni.

  • si in ziua de azi ce cultura visezi, jigodie politica ce esti?

 4. Ce ne trebuie valori în asociație? Ia nesimțitul din fruntea primăriei chitara și se pune pe zdrăngănit în centru că de primărie se va linge pe bot.

 5. O dovada clara de analfabet functional. Individ/ul/a Maricica n-a inteles nimic, iar despre glume habr n-are.

 6. Eu nu pricep ce cauta caramitru in Timisoara? Sta-ti dracu in bucurestiul vostru. Mai voi lipseati . Toate lipitorile se aduna aici.