Demersul lui Dan Idolu a dat roade. Aeroportul Timisoara primeste 1 milion de euro pentru a acoperi o parte din pierderile suferite in timpul pandemiei de coronavirus. Ajutorul, aprobat de Comisia Europeana

TIMISOARA. Veste importanta pentru Aeroportul International Traian Vuia din Timisoara. Primeste un ajutor de stat, dupa ce Comisia Europeana a aprobat acordarea de sprijin public, in valoare de aproximativ 1 milion de euro, pentru compensarea pagubelor cauzate de pandemia de coronavirus Aeroportului Timisoara.

CITESTE SI: Situatia e dezastruoasa. Veniturile sunt la pamant. 94% din personal, in somaj tehnic. Aeroportul International Timisoara, grav afectat de pandemia de coronavirus. Foto si video

Comisia Europeana a concluzionat ca o subventie directa acordata de Romania, in valoare de aproximativ 4,8 milioane de lei (aproximativ 1 milion de euro), destinata Aeroportului Timisoara, respecta normele UE privind ajutorul de stat.

Din cauza masurilor puse in aplicare de Romania pentru a limita raspandirea coronavirusului incepand din 16 martie 2020, companiile aeriene care opereaza pe aeroportul din Timisoara au trebuit sa reduca treptat numarul de zboruri regulate, pana la incetarea totala a operatiunilor de zbor la 25 martie 2020. Din acest motiv, aeroportul a suferit pierderi importante din exploatare. Abia la 17 iunie 2020 au fost eliminate masurile restrictive, iar operatiunile de trafic aerian au inceput sa fie reluate treptat.

Scopul sprijinului public notificat de Romania, care ia forma unei subventii directe, este acela de a compensa Aeroportul Timisoara pentru pierderile suferite ca urmare a suspendarii zborurilor din cauza pandemiei de coronavirus in perioada 16 martie – 16 iunie 2020. Comisia a evaluat masura in temeiul articolului 107 alineatul (2) litera (b) din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene care ii permite sa aprobe masuri de ajutoare de stat acordate de statele membre pentru a despagubi anumite companii in cazul unor prejudicii cauzate in mod direct de evenimente exceptionale, precum pandemia de coronavirus. Comisia a constatat ca masura ar compensa prejudiciul legat in mod direct de pandemie.

Demersul pentru obtinerea acestor bani a fost initiat de fostul director al Aeroportului International Traian Vuia din Timisoara Dan Idolu. Inca de la inceputul perioadei de pandemie, acesta a luat masuri drastice pentru a limita pierderile uriase provocate de coronavirus si a intocmit rapid documentatia necesara pentru solicitarea acestui ajutor catre Ministerul Transportului, Guvernul Romaniei si catre institutiile europene.

Fostul director stia ca Aeroportul avea dreptul la acesti bani care inseamna un sprijin insemnat, in conditiile in care veniturile au scazut in ultimele luni cu peste 90%, iar mai bine de 94% dintre angajati au fost trimisi in somaj tehnic, odata ce zborurile au fost suspendate. De asemenea, stia ca intreg procesul este de durata, astfel ca a intervenit rapid, Timisoara fiind primul aeroport din Romania care a facut acest demers pentru a primi ajutor.

Iata ce spunea Dan Idolu in 16 iunie!

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...

  Pareri

 1. Alin spune:

  Ar fi bine să informați cetățenii că au apărut mai multe zboruri după demiterea dlui Idolu. Semn că a fost vorba de management defectuos?

 2. freddy infractorul spune:

  Poate ne spune idolu cum a sifonat 900.000 de euro cu drumul perimetral care in acte apare asfaltat, dar in realitate e de pamant!

 3. liviu spune:

  iar jumate din bani o sa ii bage in buzunarul propriu

 4. liviu spune:

  nu il intreaba nimeni pentru ca el controleaza Consiliul Judetean… si daca e demis de la AIT, tot la Consiliu o sa fie „angajat”

 5. kkk spune:

  Hai sa ne lingem ranile dupa demitere.