Noutati :

Deliu Petroiu, critic de arta timisorean si fost student al lui Lucian Blaga, are bust pe Aleea Personalitatilor din Timisoara

3 august, 2012 - 10:58 AM
Autor: Roxana Deaconescu      
Categorie: SOCIAL
0

TIMISOARA. Inca un bust pe Aleea Personalitatilor, dezvelit chiar de Ziua Timisoarei in acorduri de fanfara. Bustul criticului de arta Deliu Petroiu, fost student al lui Lucian Blaga, si-a gasit loc langa celelalte personalitati din Parcul Central.

Sculptorul Aurel Gheorghe Ardeleanu a lucrat timp de 2 luni pentru a realiza bustul. De-a lungul timpului, a zamislit mai bine de 50 de lucrari, portrete si busturi ale celor mai mari personalitati ale Timisoarei.

„Este o stradanie a mea de a-l intelege pe Deliu Petroiu, dincolo de aspectele sale fizice care sunt la indemana, de a intelege esenta personalitatii celui portretizat. Asta am vrut eu sa reprezint, e o chintesenta, o intelegere a personajului in complexitatea sa”, ne-a declarat Aurel Ardelean.

De la dezvelirea bustului de catre primarul Nicolae Robu nu au lipsit acordurile de fanfara.  Alaturi de cei prezenti s-a aflat si vaduva regretatului critic de arta timisorean, Ana Petroiu.

„Domnul Deliu Petroiu a fost una dintre cele mai mari personalitati culturale ale orasului nostru si are un loc binemeritat pe aceasta alee. Ne-a facut placere ca de Ziua Timisoarei sa participam la aceasta ceremonie si sa dezvelesc reusitul bust al sculptorului Aurel Gheorghe Ardeleanu. Domnul Deliu Petroiu a fost un profesor universitar desavarsit, un critic deosebit, un scriitor, o personalitate multivalenta care si-a pus amprenta asupra unei generatii extrem de lungi de absolventi ai Facultatii de Litere a Universitatii de Vest din Timisoara si asupra tuturor artistilor plastici care se manifesta in orasul nostru”, a declarat primarul Nicolae Robu.

Acesta este cel de-al 16-lea bust dezvelit pe Aleea Personalitatilor, primul in mandatul actualului primar, dar si cel de-al doilea de anul acesta, dupa bustul lui Corneliu Miklosi.

„Este o zi memorabila pentru mine si pentru cei care l-au iubit pe Deliu. Sper din tot sufletul ca Deliu ne urmareste de acolo de sus, cu prietenii lui apropiati. Simt si bucurie si tristete, bucurie pentru ca Deliu ramane in amintirea celor care l-au iubit si tristete pentru ca nu se mai afla printre noi”, ne-a spus sotia artistului, Ana Petroiu.

Deliu Petroiu a fost un renumit profesor universitar, critic de arta, membru de onoare al Uniunii Scriitorilor din Romania, personalitate definitorie a vietii spirituale si cultural-artistiuce din capitala Banatului. S-a nascut la 24 august 1922, in localitatea Nadlac, judetul Arad.

A absolvit Facultatea de Litere si Filosofie a Universitatii din Cluj-Napoca, unde a fost studentul lui Lucian Blaga. Refugiat la Sibiu, a participat la infiintarea celebrului „Cerc Literar de la Sibiu”. Mai mult de 4 decenii a trait si a activat la Timisoara, daruindu-se cu pasiune studiului si sintezei academice.

FOTO:  Virgil SimonescuInformatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...