Defilare in Piata Libertatii, la Timisoara. Brigada 18 Cercetare Supraveghere Decebal, in sarbatoare

TIMISOARA. La fiecare sarbatoare, fie iarna, fie vara, se prezinta in uniformele impecabile si defileaza in ritmul muzicii de fanfara. In 14 august este si momentul lor de festiv, unul pe care il vor organiza insa cu 4 zile mai devreme.

Vorbim despre militarii care fac parte din Brigada 18 Cercetare Supraveghere Decebal, continuatoare a traditiilor militare ale Diviziei 18 Infanterie. Peste cateva zile soldatii vor celebra 105 ani de la infiintarea unitatii din care fac parte.

Marti, 10 august, la orele 12.00, militarii Brigazii 18 Cercetare Supraveghere Decebal se vor alinia in Piata Libertatii, unde va fi organizat un ceremonial militar si religios, cu 4 zile inainte de ziua oficiala de sarbatoare.

 

Brigada 18 Cercetare Supraveghere „DECEBAL” este continuatoarea traditiilor de lupta ale Diviziei 18 Infanterie.

La data de 14 august 1916, Prin Inalt Decret al Ministerului de Razboi, se infiinteaza Divizia 18 Infanterie, cu sediul la Bucuresti, ca mare unitate subordonata Corpului 6 Armata. Divizia 18 Infanterie facea parte din corpul 6 Armata, impreuna cu Divizia 16 Infanterie si Divizia 17 Infanterie.

In perioada Primului Razboi Mondial, Divizia 18 Infanterie a participat la actiunile pentru cucerirea Dobrogei si la bataliile de pe Arges – Neajlov, Cricov – Ialomita.

Incepand cu 1 mai 1919, Divizia 18 Infanterie participa la „Operatia de Acoperire de pe Tisa”, constituind Grupul de Sud, repatizandu-i-se sectorul al treilea intre Abadsyalok pana la varsarea raului Mures in Tisa.

In cel de al Doilea Razboi Mondial, Divizia 18 Infanterie a participat la campania din Rusia, iar in incercuirea de la Stalingrad, Divizia 18 infanterie este singura mare unitate care a reusit sa scape din stransoarea trupelor sovietice, fiind ulterior trimisa in tara la refacere.

Apoi, Divizia 18 Infanterie participa la luptele de pe frontul Iasi – Chisinau. Ziua Victorie, 9 mai 1945, gaseste Divizia 18 Infanterie in Cehoslovacia, langa Brno, unde participa, alaturi de trupele sovietice, la luptele impotriva fortelor germane aflate in retragere.

Intre anii 1951 – 2004 Divizia 18 Infanterie parcurge o serie de transformari si restructurari, fiind desfintata la data de 14 septembrie 2004.

Incepand cu 1 noiembrie 2009 se infiinteaza Brigada 18 Infanterie subordonata Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, unitatea primind denumirea onorifica de „BANAT”.

Brigada 18 Infanterie „BANAT” a participat in perioada decembrie 2012 – august 2013, pentru prima data la o misiune externa in Afganistan.

La data de 28 septembrie 2016, Brigada 18 Infanterie „BANAT” iese din subordinea Comandamentului Diviziei 4 Infanterie „Gemina” si trece in subordinea Comandamentului Statului Major al Fortelor Terestre, ulterior incepand cu data de 31 decembrie 2016 se transforma in Brigada 18 Cercetare Supraveghere „BANAT”.

La data de 7 septembrie 2017, Brigada 18 Cercetare Supraveghere „BANAT” isi schimba denumirea onorifica din „BANAT” in „DECEBAL”.

Din anul 2017 pana in prezent militarii Brigazii 18 Cercetare Supraveghere „DECEBAL” au indeplinit misiuni specifice in teatrele de operatii, la exercitiile nationale si multinationale care sau reflectat prin decorarea drapelului de lupta cu :
Virtutea Militara in grad de „Cavaler” cu insemn de razboi
Emblema de Onoare a Fortelor Terestre
Emblema de Onoare a Statului Major General
Emblema de Onoare a Armatei Romaniei cu insemn de razboi

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
loading...